שתף קטע נבחר

אבו מאזן: אנו דורשים גבולות 67' ומעבר בטוח

חודש וחצי לפני כינוס ועידת השלום בוושינגטון, מפרט הנשיא הפלסטיני, אבו מאזן, את הדרישות הפלסטיניות: "בקמפ דייויד הציעו לנו 92 אחוז מהשטח. 92 אחוז לא מקובל עלינו. אנחנו דורשים חזרה לגבולות 67'". ומה בנוגע לפליטים? "זכות השיבה היא זכותי. כיצד אממש אותה, זה תלוי בי"

הנשיא הפלסטיני, אבו מאזן, מבהיר היום (שבת) בראיונות ל"וושינגטון פוסט" ול"ניוזוויק" כי עמדת הפלסטינים לתחילת המשא ומתן עם ישראל היא חזרה לגבולות 67' ומתן מעבר בטוח בין הגדה לעזה. הוא מסרב לקבל את ההצעה הנדיבה של קלינטון בפסגת קמפ דייויד בשנת 2000, ומבהיר שזכות השיבה "היא זכותי". הדברים נאמרים לקראת כינוס ועידת השלום בוושינגטון ב-15 בנובמבר.

 

"בקמפ דייויד הציעו לנו 92 אחוז מהשטח. 92 אחוז לא מקובל עלינו", אומר הנשיא הפלסטיני. "אם נעשה ויתורים שאינם מקובלים על האנשים, אני לא אהיה פופולרי יותר". עם זאת הוא אומר כי "זו לא שאלה של פופולריות אלא של צדק". 

 

על המחלוקת בנושא "זכות השיבה" של הפליטים, הוא מעדיף להתבטא באופן מעורפל. "זו זכותי, אבל כיצד אממש אותה זה תלוי בי, בפליטים ובהסכם שיהיה בינינו. אנחנו רוצים למצוא פתרון קבע. הישראלים רוצים ביטחון, ואנחנו זקוקים לעצמאות. יש פער בין הצדדים ואני רוצה לגשר על הפער במו"מ".

 

הוא מחמיא לראש הממשלה, אהוד אולמרט, שעמו נועד וייפגש מספר פעמים לקראת כינוס הוועידה: "אני חושב שהוא כן, רציני ורוצה לעשות שלום. אני יודע את הבעיות הפנימיות שלו אבל הוא נחוש לעשות משהו". אבו מאזן סבור שהצגת מסמך משותף "תהיה קשה, אבל לא בלתי אפשרית".

 

הוא מציין שבפגישותיו עם ראש הממשלה אולמרט לא ניהלו מו"מ, אלא "בדיקה של המצב". "טיפלנו בכל הנושאים הרגישים כמו גבולות, פליטים, התנחלויות, ירושלים ובטחון - אבל זה רק דיבורים. אני לא יכול לומר שום דבר על היחס שלו והוא לא יכול לצטט אותי. הקמנו צוותים שכותבים טיוטה להסכם על כל הנושאים הרגישים הללו".

 

לדברי אבו מאזן, הטיוטה שתוצג בוועידת וושינגטון לא תהיה הצהרת עקרונות, כפי היה בפגישה בבית הלבן קלינטון-רבין-ערפאת ב-1993 אלא "מסגרת שתדון בכל היבט של נושאי הסכם הקבע. זה מה שאנחנו מציעים לוועידה. אחריה נתחיל לנהל מו"מ מפורט על הנושאים כדי להגיע להסכם שלום".

 

לא תהיה ממשלת אחדות 

אבו מאזן מדגיש בכך כי בניגוד לגישה של הליכה מהקל אל הכבד בהסכם אוסלו, כעת המגמה היא לטפל בנושאים הכבדים. "אלו נושאים קשים מאוד, אבל הם אינם בלתי אפשריים לפתרון כי אנחנו מכירים את העמדות של הצד השני ויודעים כיצד להתמודד עמן".

 

גם בנאומו אמש בעצרת האו"ם, הבהיר אבו מאזן שיש צורך לדון בנושאי הקבע, גבולות ירושלים, פליטים ומים בניסיון להגיע להסכם בחודשים הקרובים. הוא הבהיר שהוא מחויב לתהליך השלום: "עלה הזית של השלום לא ייפול מידי".

 

על מערכת היחסים עם חמאס, הבהיר הנשיא הפלסטיני בראיונות העיתונאיים כי הוא אינו מתכוון לנהל משא-ומתן עם הארגון, עד שלא יחזיר את המצב לקדמותו לפני ההשתלטות הצבאית על רצועת עזה. גם אם יחזור המצב לקדמותו, מכריז אבו מאזן שבשום מצב אינו מתכוון לחזור לממשלת אחדות. "אני לא רוצה לחזור לממשלת אחדות לאומית כי זה היה ניסיון רע מאוד. לא תהיה ממשלת אחדות עם חמאס בשום תנאי".

  

אבו מאזן יזכה לרוח גבית בוועידה ממספר מדינות ערביות שישתתפו, בין השאר סעודיה: "היו לסעודים הסתייגויות בגלל שהמצב היה מעורפל. עכשיו הכל ברור. אתמול נפגשתי עם הנסיך סעוד אל פייסל (שר החוץ הסעודי) והוא היה מרוצה. אני מאמין שהם ישתתפו בוועידה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אבו מאזן דורש
צילום: איי פי
ומחמיא לאהוד אולמרט
צילום: עמוס בן גרשום
מומלצים