שתף קטע נבחר

"שיחות חינם" בסלולר - יש דבר כזה?

חברות שונות מבטיחות שיחות מוזלות או חינם בסלולר. חישבנו עבורכם את התעריפים שתשלמו בפועל

הישראלי הממוצע מדבר במשך שעות רבות במכשיר הנייד שלו. לא לחינם חברות הסלולר מגדילות מדי רבעון את הכנסותיהן, ושוברות שיאים בצריכת הדקות החודשית למנוי. המכשיר הסלולרי תופס חלק נכבד מהוצאות התקשורת שלנו מדי חודש, אך בתקופה האחרונה גורמים שונים מנסים לשכנע אותנו כי ניתן לחסוך חלק גדול מהתשלום החודשי או אפילו לשוחח חינם באמצעות המכשיר הנייד. האם זה אפשרי?

 

המכשירים הסלולריים מתקדמים, ומשופעים במיטב הטכנולוגיות. לרוב, מדובר בטכנולוגיות המספקות שירותי תוכן ומגדילות את הכנסותיה של ספקית הסלולר, אם בתשלום עבור שיחות קוליות ואם בתעבורת נתונים. יחד עם זאת, כמה טכנולוגיות, כדוגמת ה-Wi-Fi, מאיימות על ספקיות הסלולר ולפיכך נחשבות מיטיבות עם הצרכנים. לכאורה, באמצעות תוכנת VoIP, טלפוניית אינטרנט,

וחיבור אינטרנט אלחוטי (Wi-Fi), ניתן לשוחח חינם ולהפחית את החשבון החודשי.

 

האם ניתן לדבר חינם?

לא מעט משתמשי סלולר יסכימו לשלם סכום קבוע בחודש, ולדבר באופן חופשי במכשיר הסלולרי. זאת ניתן ללמוד מההצלחה הגדולה של חברת HOT בתשתית הטלפון הקווית, לאחר שהשיקה תוכנית בתעריף קבוע, והשיגה דריסת רגל משמעותית בתקשורת הקווית.

 

גם חברות הסלולר מציעות תוכניות דומות, אך במרבית המקרים הן לא משתלמות ללקוחות אשר אינם משוחחים באופן קבוע, ובמקרים לא מעטים נרשמים סייגים לחבילות אלה, כמו הגבלת דקות השיחה בחבילה לשיחות בתוך הרשת בלבד, ליעדים מוגבלים וכו').

 

אין ספק ששיחות בתעריפים זולים באמת או אף חינם לחלוטין יחוללו מהפכה בישראל, בה שיעור חדירת הסלולר הוא בין הגבוהים בעולם. צר לנו להשבית את השמחה, אך שיחות חינם כמעט ואינן קיימות. על פי בדיקת ynet, ניתן אמנם לחסוך בעלויות השיחה, אך לבטל לחלוטין את עלות השיחה זו שאיפה לא מציאותית כיום.

 

הסיבות לכך נעוצות בראש ובראשונה במגבלות של טכנולוגיית ה-Wi-Fi, המשולבת במספר קטן של מכשירים ניידים, ואינה ידידותית מספיק. השיחה מהמכשיר הסלולרי אינטואיטיבית ופשוטה. ואילו הפעלה של תוכנת צד שלישי (גם אם מדובר ב-Skype) והיכרות עם ממשק חדש מסבכת את הסיפור.

 

בטרם ניגש לממצאים, יש לציין כי מחירי שיחות הסלולר בישראל אינן יקרות יחסית למדינות אחרות. יתר על כן, לקראת יישום תוכנית ניידות המספרים, חברות הסלולר יצאו בתוכניות מוזלות. בחלקן מחיר דקת שיחה נמוך מ-50 אגורות למגזר הפרטי. תוכניות נוספות מציעות חיוב על פי שנייה, אך יש בהן לא מעט מילכודים.

 

במקום להתחייב על חוזה חדש, ניתן לרכוש מכשיר נייד בעל יכולת Wi-Fi במטרה להוזיל את עלויות הגלישה ואולי גם את עלויות שיחה. אפשרות זו עשויה לקרוץ לאנשים שנמצאים בקרבת נקודת חיבור אלחוטי במרבית שעות היממה.

 

שיחות בחינם - למשתמשי Fring 

Fring היא חברת הזנק שנועדה לספק שירותי שיחות ומסרים מיידים לקהילת הסלולר העולמית. למעשה, מדובר בתוכנה חביבה, שניתנת להתקנה בקלות במכשירים בעלי מערכת הפעלה Symbian (כמו ה-N95 של נוקיה, למשל) או בעלי

מערכת ההפעלה Windows Mobile לדורותיה.

 

מלבד האפשרות להתחבר לתוכנות כמו מסנג'ר ו-ICQ, ניתן לקיים שיחות קוליות על גבי רשת האינטרנט הסלולרי למשתמשים בתוכנה או בתוכנות המסרים המיידיות, ולהוציא שיחות קוליות.

 

איכות השיחה במרבית הבדיקות שערכנו הייתה סבירה (יש לציין כי האיכות מושפעת מקליטת המכשיר וקצב העברת הנתונים). התוכנה מתאימה לאנשים המתחברים באמצעות Wi-Fi, שם איכות הקול מגיע לרמה קרובה לשיחה קולית רגילה.

 

במסך הבית של התוכנה ניתן בקלות לראות גם את אנשי הקשר השמורים בזיכרון המכשיר, בנוסף לאנשי הקשר של תוכנות המסרים. לאנשי הקשר הרגילים ניתן לחייג באמצעות שיחה קולית רגילה, בהתאם לתעריף המסלול הסלולרי שלכם, ואילו לאנשי הקשר המשתמשים בתוכנה או בתוכנות המסרים המיידיים, ניתן לחייג באמצעות טכנולוגיית ה-VoIP. 

 

הטבלה הבאה מפרטת את תוצאות ההשוואה הצרכנית שערכנו בין שיחות באמצעות המפעילה הסלולרית לבין שיחות באמצעות Fring.

 

 
עלויות שיחה - fringe לעומת סלולר

עלויות שיחה: Fringe לעומת סלולר
משך שיחה מחיר ממוצע מפעילה סלולארית Fring

(שיחות לתוכנות מסרים)

Fring + Skypeout

לשיחות לטלפון קווי בישראל

Fring+Skypeoutלשיחות לטלפון סלולארי בישראל

דקה 0.5 0.17 0.29 0.82
30 דקות 15 5.2 8.7 24.6
60 דקות 30 10.5 17.4 49.2

המחירים מתפרסמים בשקלים, וכוללים מע"מ

 

הבדיקה נעשתה לפי עלות חבילת תקשורת נתונים ממוצעת של 100 מגהבייט לחודש בעלות של 57 שקלים. החישוב לתוכנת Fring נעשה בשיחות למנויי Fring ו/או למנויי תוכנות המסרים המיידים התומכים בשיחה קולית. עלות שיחת SkypeOut בישראל לטלפון קווי הינה 12 אגורות לדקה, ואילו לטלפון נייד כ-65 אגורות לדקה. נפח תעבורת הנתונים שצורכת דקת שיחה קולית הוא 300 קילובייט.

 

מסקנה בולטת אחת היא כי שיחה לקווים סלולריים דרך Fring ו-SkypeOut (שירות השיחות באמצעות תוכנת הטלפוניה אל קווי טלפון) יקרה יותר מתעריף סלולרי רגיל. לעומת זאת, שיחה לקווים נייחים זולה באופן משמעותי באמצעות Fring ו-SkypeOut.

 

חיסכון תמורת קליטה 

בכל יום צצות עוד חברות המספקות פתרונות כאלה ואחרים באמצעות טלפוניית אינטרנט (VoIP) במכשירים הסלולריים. לכולן יש מכנה משותף: לנסות לחסוך לנו, הצרכנים, בעלויות השיחה, ולאפשר לנו הפעלה קלה פשוטה ואינטואיטיבית בדיוק כמו החיוג במכשיר הסלולרי הרגיל.

 

למרות זאת, אין ארוחות חינם. גם כאן שיחות החינם מוגבלות רק לבעלי התוכנה או בין תוכנות המסרים המיידים הנתמכות. עם קצת השקעה, ניתן לפתח קהילה של משתמשים שיוכלו לדבר ביניהם בחינם (כאשר הם גולשים באמצעות ה-Wi-Fi), או בעלויות זעומות כאשר הם משתמשים בחבילת גלישה שאליה נרשמו מראש, וכך לחתוך לפחות כמה עשרות שקלים במצטבר מהחשבון החודשי.

 

חשוב לזכור כי עשויות להיות בעיות קליטה, במיוחד אם משוחחים בזמן חיבור לרשת אלחוטית, המוגבלת בטווח ומתרחקים ממנה בו זמנית. אך האם זה שווה את המאמץ ? כלל לא בטוח. השימוש בתוכנה מעט מסורבל ויקשה על מרבית המשתמשים, במיוחד המבוגרים יותר, שלא התנסו בתוכנות מסרים. בשורה התחתונה: חברות הסלולר יכולות להמשיך לנמנם - ולצחוק כל הדרך אל הבנק.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים