שתף קטע נבחר
צילום: jupiter

מגלה את אמריקה

ב-12 באוקטובר 1492 הגיע כריסטופר קולומבוס לאמריקה. כיצד "עשה קופה" מהתגלית, ומה עוד קרה ב-12 וב-13 באוקטובר?

בני האדם הראשונים שגילו את אמריקה היו בני שבטים אסייניים שחצו את מצר ברינג בעת שהיה בו גשר יבשתי, לפני זמן רב (אומדנים שונים נוקבים במספרים שבין 20,000 ל-35,000 שנה לפני זמננו). הם התפשטו בהדרגה מאלסקה על פני שתי יבשות אמריקה והאיים הקריביים. איננו יודעים את זהותו של הראשון מביניהם. כיום הם קרויים "ילידי אמריקה", או "אינדיאנים". שנים רבות אחר כך, בשנת 1000, הגיע לאמריקה לייף איריקסון, ויתכן שהוא בעצמו שמע על קיומה של יבשה מערבה לגרנלנד מפי ויקינג אחר, ביירני הריולפסון (Bjarni Herjulfsson), שביקר במקום 14 שנה לפניו.

 

עם זאת, במשך זמן רב היה מקובל כי אמריקה התגלתה בשנת 1492 על ידי מגלה הארצות האיטלקי כריסטופר קולומבוס, שהפליג בשליחות מלכי ספרד במטרה למצוא נתיב הפלגה חדש להודו, מעבר לאוקיינוס האטלנטי. בשעות הבוקר המוקדמות ב-12 באוקטובר 1492 (שאותו נהוג לציין כמועד גילוי יבשת אמריקה) הבחין אחד הספנים על האוניה "פינטה" באדמה באופק. היה זה ככל הנראה האי הקטן שאותו כינה סן סלוודור (כיום האי וטלינג, Watling Island), או אחד האיים הקרובים אליו בקבוצת איי בהאמה, הנחשבים לחלק מיבשת אמריקה. אנקדוטה לא נעימה מעט לגבי מגלה היבשת מספרת כי הובטח מראש פרס כספי נדיב לצופה שיבחין ראשון באדמה, אולם קולומבוס נטל את הכסף לכיסו בטענה שהבחין באדמה לילה לפני כן.

 

קולומבוס היה משוכנע שעלה בידו להגיע לאיי הודו המתוארים בספרו של מרקו פולו, ולכן כינה את התושבים שמצא שם בשם "הודים" – אינדיאנים. הוא החזיק באמונתו זו עד יומו האחרון, אך אחרים היו פחות משוכנעים בכך. הנוסע האיטלקי אמריגו וספוצ'י ביקר ב"איי הודו" של קולומבוס ב-1502, והשתכנע כי אין הם חלק מאסיה, אלא "עולם חדש", כפי שכינה אותם. ב-1507 פרסם הקרטוגרף ההולנדי מרטין ולדזמילר, שהעריץ את וספוצ'י, את מפת העולם הראשונה שבה נכללה היבשת החדשה, וכינה אותה על שם גיבורו, אמריקה.

 

רוצים לדעת עוד? עיינו בערך "קולומבוס, כריסטופר ".

 

מה עוד קרה ב-12 באוקטובר?

 

12 באוקטובר 1935 – הדרן! הדרן!: נולד זמר הטנור האיטלקי לוצ'יאנו פברוטי. מהמוערכים והנערצים בעולם. קולו הצלול, המלא ורב העוצמה וכן שורת תפקידים דרמטיים מרשימים שביצע כזמר טנור הקנו לו מעמד של כוכב-על בעולם האופרה וכן בקרב הקהל הרחב. את צעדיו הראשונים באופרה עשה בשנת 1961, כשגילם את רודולפו באופרה "לה בוהם" (La bohème) שהציגה ברג'יו אמיליה.

 

ב-1965, כאשר ביצע את אותו תפקיד ב"קובנט גרדן" בלונדון, הותיר רושם יוצא דופן על זמרת הסופרן האוסטרלית ג'ואן סתרלנד, אשר סייעה לו בפיתוח קריירה בינלאומית. השניים יצאו למסע הופעות באוסטרליה, במהלכו, בהדרכת סתרלנד, שיכלל פברוטי את כישוריו הקוליים. את פריצת הדרך שלו בארה"ב עשה ב-17 בפברואר 1972 בהפקה של "בת הגדוד" (La Figlia del Reggimento) מאת גטנו דוניצטי שעלתה אף היא במטרופוליטן. הקהל יצא מגדרו והמסך עלה וירד 17 פעמים לקול תשואות הקהל. (הערך "פברוטי, לוצ'יאנו" – למנויי האנציקלופדיה)

 

12 באוקטובר 1944 – יד אחת של הגרמנים נכרתה: אתונה ופיראוס שוחררו מידי הגרמנים. במלחמת העולם השנייה נכבשה יוון בידי הגרמנים; בתחילת אפריל 1941 הכריזה גרמניה מלחמה על יוון, לאחר שזו ביקשה סיוע בריטי בעקבות התקפת איטליה עליה, וב-27 בחודש נכנסו כוחות גרמניים לאתונה. הגרמנים ראו ביוון מקור לאספקת מזון לארצם, ובזזו בשיטתיות את תוצרתה החקלאית; כתוצאה מכך השתרר באתונה רעב כבד (נאמר כי בדצמבר 1941 מתו בעיר כאלף איש ביממה). היהודים נרדפו (כמתואר להלן), וחלקם נשלחו למחנות השמדה.

 

בסוף 1944 החלו הגרמנים לערוך הכנות לפינוי יוון, לנוכח לחצה של ברית המועצות מצפון והכנות הבריטים לפלישה בדרך הים. ב-12 באוקטובר 1944 שוחררו אתונה ופיראוס בידי לוחמי מחתרת יוונים, שפתחו מיד במסע רדיפות שלוח-רסן נגד משתפי הפעולה עם הגרמנים. אלא שהמחתרות השונות גם נלחמו זו בזו – בראש ובראשונה, נאמני המלוכה נגד הקומוניסטים – וכך נזרעו זרעיה של מלחמת האזרחים שהשתוללה ביוון בשנים שלאחר שחרורה. (הערך "אתונה" – למנויי האנציקלופדיה)

 

12 באוקטובר 2001 – עד שיהיה שלום, נחלק פרסים: קופי אנן זוכה בפרס נובל לשלום. ב-1990 התבקש אנן ע"י מזכ"ל האו"ם דאז, פרס דה קוויאר, לתווך בנושאים הומניטריים הנוגעים למלחמת המפרץ, והצליח בשליחויותיו אלה. בעקבות זאת נעשה סגן המזכ"ל לענייני שמירת השלום, ובתפקידו זה היה אחראי על כוחות האו"ם ששוגרו לאזורים שונים בעולם, ביניהם יוגוסלביה לשעבר. פיקח על ביסוסו של הסכם השלום שהושג בבוסניה-הרצגובינה.

 

ב-1996 נעשה המשנה למזכ"ל האו"ם, ובסוף אותה שנה נבחר למזכ"ל. אנן הוא הראשון שהגיע לתפקיד מתוך מנגנון הקבע של האו"ם. יש הרואים בבחירתו סימן לחיזוקו של הארגון ולעצמאותו הגוברת אחרי תום המלחמה הקרה. ב-12 באוקטובר 2001 קיבל את פרס נובל לשלום, שהוענק הן לארגון האו"ם הן למזכירו הכללי, על תרומה לשמירת השלום בעולם. באותה שנה גם נבחר לכהונה שנייה בתפקיד.

 

ומה קרה ב-13 באוקטובר?

 

13 באוקטובר 1792 – הבית ה...לבן: הונחה אבן הפינה של הבית הלבן. ב-1790 חתם הנשיא ה-1 של ארה"ב ג'ורג' וושינגטון על חוק המורה כי משכן השלטון הפדרלי ימצא במרחק של עד 10 מייל מנהר הפוטמק (נמצא בעיר וושינגטון). לאחר שנבחר המיקום המדויק, נערכה תחרות לבחירת בונה ומתכנן המשכן. מתוך 9 הצעות (ביניהם אחת שהגיש תומס ג'פרסון תחת שם בדוי) שהוגשו, נבחרה זו של האדריכל ג'יימס הובן (James Hoban), בחירה שזיכתה אותו בפרס בסך 500 דולר.

 


החזית הדרומית של הבית הלבן (צילום: סי די בנק)

 

ב-1792 הונחה אבן הפינה והבנייה נמשכה עד 1800 על פי תוכניתו של הובן ובפיקוחו. בתכנון הבניין נשען האדריכל (שהיה ממוצא אירי) על תכנונה טירת הדוכס מליינסטר בדבלין. הבניין נבנה בהשראת סגנון האדריכלות הקלאסי ועשוי ברובו מאבן חול לבנה-אפורה, בשל כך זכה זמן קצר לאחר מכן לכינוי "הבית הלבן". עם השלמת הבנייה נכנסו למשכן הנשיא השני של ארה"ב ג'ון אדמס ומשפחתו (שהרבו להתלונן כי עבודת הבנייה במעון לא הושלמה). (הערך "הבית הלבן" – למנויי האנציקלופדיה)

 

13 באוקטובר 1843 – אהבת האחים: ארגון "בני ברית" נוסד. בני ברית הוא ארגון סיוע יהודי עולמי. נוסד בניו יורק ב-1843 על ידי שנים עשר מהגרים יהודים ממוצא גרמני, בראשם המהנדס הנרי ג'ונס. המייסדים ביקשו להקים מערך מאורגן לתמיכה במהגרים היהודים הרבים שהגיעו לארצות הברית ולקדם מטרות הומניטריות וחינוכיות. הארגון הושפע במבנהו ממסדר הבונים החופשים והוא מחולק ללשכות (Lodge) מדינתיות ומקומיות, כשבראש כל אחת מהן נשיא נבחר.

 

תשתיתו של הארגון חילונית אך הוא משלב לתוכו ערכים של מסורת ומורשת יהודיים. בין מטרותיו המוצהרות של הארגון: תמיכה במוסדות פילנטרופיים יהודיים, תמיכה בתלמידים וסטודנטים יהודיים, הגנה על זכויות אדם ותמיכה בשלומה ובטחונה של מדינת ישראל. סמלו: מנורה בת שבעה קנים המסמלים את האור, הצדק, השלום, הצדקה, אהבת האחים, האחדות והאמת. ססמתו: צדק, אחווה, אחדות.

 

13 באוקטובר 2006 – מהבית שהוזכר, למשרת המזכ"ל: באן קי-מון נבחר למזכ"ל האו"ם. כשהיה באן קי-מון כבן 18, במסגרת משלחת של הצלב האדום לארה"ב (1962), פגש את נשיא ארה"ב ג'ון פיצג'רלד קנדי בבית הלבן. שנים לאחר מכן תיאר את אותו מפגש כאחד הגורמים העיקריים שהניעו אותו לפתוח בקריירה דיפלומטית. אחרי שורה של תפקידים שונים בממשלת דרום קוריאה ובאו"ם, נבחר ב-13 באוקטובר 2006 לכהן כמזכיר הכללי ה-8 של האו"ם.

 

באן קי-מון נחשב לדיפלומט מנוסה ושקט, המאמין בשיחות דיפלומטיות מאחורי הקלעים, ולא באמצעים של כוח, כדרך לפתרון קונפליקטים מדיניים. יש הרואים בכך סימן לחולשה ואילו אחרים טוענים כי בכך טמונה עוצמתו כמדינאי. טרם כניסתו לתפקיד הבטיח לערוך שינויים מבניים ורפורמות בנהלי האו"ם ובשיטות העבודה המסורתיות של הארגון. (הערך "באן קי-מון" - למנויי האנציקלופדיה)

 

בחזרה ל-1948

 

כותרת העיתון "ידיעות אחרונות" ב-12 באוקטובר 1948:

 

'הצי האמריקני יבקר בנמלי ישראל: השייטת תערוך תמרוני-ראוה בהשתתפות מטוסים.'

 

פתרון החידה מיום חמישי

 

ב-11 באוקטובר 1976, פורסם בעיתונות המערבית כי נעצרו חברי "כנופיית הארבעה" בבייג'ינג.

 

רוצים לדעת מה עוד קרה ב-11 באוקטובר? לחצו כאן .

 


 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
כריסטופר קולומבוס מגיע לחופי אמריקה. איור משנת 1920
צילום: ויז'ואל/פוטוס
לוצ'יאנו פברוטי
צילום: גטי אימג' בנק ישראל
צילום: איי פי
קופי אנן
צילום: איי פי
באן קי-מון
צילום: איי פי
מומלצים