שתף קטע נבחר
צילום: jupiter

אפולו בחלל

היום לפני 39 שנים נרשמה נקודת ציון היסטורית בתוכנית החלל של ארה"ב. מי היו גיבורי האירוע, ומה עוד קרה ב-11 באוקטובר?

כשהכריז נשיא ארה"ב ג'ון פ' קנדי במאי 1961: "אני מאמין כי ארץ זו צריכה לקבל על עצמה, בטרם יֵצא העשור הנוכחי, להנחית אדם על הירח ולהחזירו בשלום ארצה", הוא התכוון לכל מילה. בעקבות ההכרזה, נערכה נאס"א, סוכנות החלל האמריקנית, למבצע אדיר ממדים ויקר מאוד, שבמסגרתו תוכננו ונבנו חלליות וטיל השיגור הנושא אותן, סטורן 5 - מהטילים הגדולים שנבנו אי-פעם.

 

למעשה, רוב הטכנולוגיות והשיטות הדרושות להצלחת תוכנית אפולו לא היו קיימות כלל בעת שהוחלט לבצעה, והיה צורך במספר תוכניות עזר: ג'מיני, לפיתוח שיטות החבירה של חלליות במסלול, סֶרוֶויֵיר, למיפוי הירח ולזיהוי אתרי נחיתה אפשריים, ועוד.

 


המטרה: אדם על הירח (צילום: נאס"א)

 

אך תוכנית אפולו החלה באסון כבד: חללית אפולו 1, ששימשה לניסוי על כן השיגור, עלתה באש בינואר 1967 ושלושת אנשי צוותה נספו. הוכנסו בתוכנית שינויים שונים, בעיקר בטיחותיים, וחמש חלליות אפולו הבאות שימשו לניסוי ולבדיקת מערכות בלא המראה. החללית המאוישת הראשונה לאחר האסון, אפולו 7, שוגרה היום לפני 39 שנים, ב-11 באוקטובר 1968. השיגור נועד לבחינת כשירותו של מנוע החללית במסלול סביב כדור הארץ. אפולו 7 שהתה בחלל 260 שעות.

 

רוצים לדעת עוד? עיינו בערך "תוכנית אפולו ".

 

מה עוד קרה ב-11 באוקטובר?

 

11 באוקטובר 1885 – עליונות הרוח: נולד הסופר הצרפתי פרנסואה מוריאק. לאחר מלחמת העולם הראשונה, במהלכה שימש כאח בבית חולים של הצלב האדום, פירסם את "נשיקה למצורע" (1922) - יצירתו הראשונה, שזכתה להצלחה מסחררת. במרכז הסיפור עומדת דמותו של גבר עשיר ומכוער להחריד, שחייו נהרסים בעקבות נישואיו לאישה כפרית, ענייה ויפהפיה. יצירה זו, כמו מרבית יצירותיו של מוריאק, העמידה במרכזה את המאבק הניטש בין עולם הרוח לעולם החומר, בין תשוקותיו ותאוותיו הפיזיות והמיניות של האדם לבין צו מצפונו ועולמו המוסרי. בהכרעה שבין חטאי הגוף וגאולת הנפש, בחר מוריאק להעצים את עליונות הרוח, והשתמש בנצרות כמקור השראה להתמודדויות הקיומיות הללו, שבהן ראה את מותר האדם מן החיה. בשנת 1952 זכה בפרס נובל לספרות. (הערך "מוריאק, פרנסואה" – למנויי האנציקלופדיה)

 

11 באוקטובר 1899 – הבורים, והבריטים הבורים: החלה מלחמת הבורים בדרום אפריקה. מלחמת הבורים התנהלה בדרום אפריקה בין שתי הרפובליקות העצמאיות של הבּוּרים (אפריקנרים, מתיישבים לבנים ממוצא הולנדי ואירופי אחר) - טרנסוול והמדינה החופשית אורנג' - לבין בריטניה, ששלטה בשני חלקיה החשובים האחרים של דרום אפריקה, מושבת הכף ונטל.

 

ברקע המלחמה נמצא גילוי מרבצי הזהב העשירים של טרנסוול בסביבות יוהנסבורג. אנגלים רבים נהרו לשם, אך ממשלת טרנסוול סירבה להעניק להם זכויות פוליטיות. המלחמה פרצה ב-11 באוקטובר 1899, כשדחו הבריטים אולטימטום שהציג להם פול קרוגר, נשיא טרנסוול, שלא לתגבר את כוחותיהם בדרא"פ. שר המושבות הבריטי ג'וזף צ'מברליין החליט להעניש את הבורים על יומרתם. (הערך "מלחמת הבורים" – למנויי האנציקלופדיה)

 

11 באוקטובר 1939 – מכתב בעל חשיבות עליונה: מכתבו של איינשטיין על הסכנה בפצצת האטום בידיו של היטלר נמסר לנשיא רוזוולט. עם גילוי תהליך הביקוע הגרעיני, הבין הפיסיקאי היהודי-הונגרי ליאו סילרד כי תיתכן "תגובת שרשרת" של ביקוע, שעלולה לשחרר כמות עצומה של אנרגיה, מה שיכול לשמש ליצירת נשק אדיר. הוא ידע כי המחקר בתחום זה בגרמניה מתקדם ביותר, וכי אם תינתן פצצה שכזו בידי היטלר, הוא לא יהסס להשתמש בה.

 

סילרד ביקש להעמיד את הממשל האמריקני על חשיבות התגלית, אך התקשה למצוא אוזן קשבת, ולכן פנה לאלברט איינשטיין, ששמו היה ידוע לתהילה בעולם כולו. ב-2 באוגוסט 1939 סרו סילרד והפיסיקאי אדוארד טלר לבית הנופש של איינשטיין בלונג איילנד וקיבלו את חתימתו על מכתב שניסחו. המכתב הופנה לנשיא פ"ד רוזוולט, ובו הובהרו לנשיא השלכותיה הצבאיות של התגלית החדשה. המכתב נמסר לבנקאי אלכסנדר זקס, מכרו של סילרד שהיו לו מהלכים בבית הלבן, אך רק ב-11 באוקטובר עלה בידי זקס למסור את המכתב לרוזוולט. (הערך "תוכנית מנהטן" - למנויי האנציקלופדיה)

 

11 באוקטובר 1963 – "לא, איני מתחרטת על מאומה": אדית פיאף הלכה לעולמה. פיאף נחשבת לגדולה ולחשובה שבזמרות העם הצרפתיות. הקליטה עשרות להיטים, הופיעה בכל העולם והפכה לסמל המוכר ביותר של השירה הצרפתית במאה ה-20. לאחר מלחמת העולם השנייה נסקה הקריירה שלה והיא הפכה לזמרת בינלאומית. הלהיט הראשון שפירסם אותה בעולם היה "החיים בוורוד" (1950).

 

בשנות ה-50 כבר נחשבה פיאף ל"מלכת השנסונים". להיטיה "מילורד", "פדם פדם פדם", "שלושה פעמונים", "ההמון", "לא, איני מתחרטת על מאומה" הושמעו בכל תחנות הרדיו בעולם. היא שיתפה פעולה עם גדולי הזמרים הצרפתיים (ז'ק ברל, איב מונטאן ושרל אזנבור) ונחשבה לפטרונית הגדולה שלהם.

 

בחזרה ל-1948

 

כותרת העיתון "ידיעות אחרונות" ב-11 באוקטובר 1948:

 

'לונדון רואה חידוש הקרבות בא"י: ארה"ב מזהירה נגד ההתקפות המצריות ומאיימת בסנקציות.'

 

פתרון החידה מאתמול

 

המדינה שכוללת 844 איים (מתוכם יושבו כמאתיים), וקיבלה עצמאות ב-10 באוקטובר 1970, היא פיג'י.

 

רוצים לדעת מה עוד קרה ב-10 באוקטובר? לחצו כאן.

 

 


 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: נאס"א
המטרה- אדם על הירח
צילום: נאס"א
יחידות קומנדו בוריות צרות על מאחז בריטי ליד מפקין
אלברט איינשטיין
צילום: לע"מ
נשיא ארה"ב, פרנקלין דלנו רוזוולט
אדית פיאף
מומלצים