שתף קטע נבחר

זירת הקניות

"צריך למנוע מהנפט להגיע למי התהום"

מומחה בתחום האקולוגיה והאנרגיה מרגיע: מדובר בכמות לא גדולה של נפט גולמי, שאמנם מזהמת את הקרקע החקלאית אולם ניתנת לשליטה, ייבוש והעברה לאתר פסולת. כל עוד לא חדר הנפט למי התהום האסון האקולוגי אינו חמור מאוד

כמות הנפט שדלפה אינה גדולה מאוד וכל עוד נסכרה הדליפה הנזק הסביבתי אינו חמור - כך אמרו הערב ל-ynet מומחים בעקבות אירוע התבקעות צינור הנפט באזור טירת הכרמל.

 

האירוע החל בסביבות השעה 19:00. צינור תת-קרקעי של חברת קצא"א (קו צינור אילת-אשקלון) שעובר במקביל לכביש 4, סמוך לטירת הכרמל ומוביל נפט גולמי למפעלי מפרץ חיפה, התבקע מסיבה שטרם הובררה. על פי הערכת גורמים בשטח, כ-30 טונות נפט גולמי דלפו מהצינור.

 

מיד לאחר האירוע הגיעו למקום כבאים, אנשי המשרד להגנת הסביבה, אנשי קצא"א וגורמים נוספים, והחלו בפעולות ייבוש הדליפה וכיסויה בחול. הלילה ייאסף החול המזוהם, ויישלח לאתר פסולת רעילה.  הזרמת הנפט בצינור הופסקה.

 

ד"ר גיל כץ, מתמחה באקולוגיה ואנרגיה, מרגיע וטוען כי על אף שמדובר בתקלה שדורשת התייחסות רצינית ובחינה שקולה, לא מדובר באסון אקולוגי חמור בעיקר משום שהכמות אינה גדולה מאוד והדליפה נמצאת תחת שליטה.

 

"30 טון נפט זה לא כמות קטסטרופלית. אם היו אומרים 40 אלף טונות - אז היה מדובר בכמות רבה שהיתה בהחלט מדאיגה. כמות של כמה עשרות טונות היא כמות שאפשר לספוג אותה ולהעלים אותה מיד".

 

ובכל זאת אומר כץ כי במידה והנפט יגיע לאקוויפר - שכבת הסלע האטומה בה נאגרים מי התהום - כ יאז תהיה בעיה. "צריך למנוע מהנפט להגיע לאקוויפר, כי ברגע שהנפט יגיע לשם הוא יזהם את האקוויפר, וייקח זמן רב עד שיטהרו אותו, או עד שהנפט יתפרק מעצמו".

 

התבקעות הצינור אירעה באזור בו נמצאים גם שטחים חקלאיים בהם מגדלים בננות, ענבים וגידולים נוספים. "באופן עקרוני, נפט שיגיע לשטחים חקלאיים יגרום למותם", מסביר כץ. "פירוק של נפט עם אדמה הוא איטי, ויחלפו מספר שנים עד שהמערכת האנזימטית מפרקת".

 

לדברי כץ, הפתרון הטוב ביותר למניעת אסון אקולוגי באירועים שכאלה הוא ייבוש הנפט בחול, ספיגתו והעברתו לאתר פסולת רעילה מוסדר, דוגמת רמת חובב - פעולות שכבר נעשות בשטח.

 

מנהל מחוז חיפה במשרד להגנת הסביבה, רוברט ראובן, אמר בעקבות האירוע: "הזרימה כמעט פסקה לגמרי, הצינור כמעט כולו התרוקן. מחר בבוקר צפויים בכירי המשרד להגיע לאזור על מנת לאמוד את הנזק האקולוגי שנגרם, ולראות איך ממשיכים הלאה". ראובן הוסיף כי מוקדם להעריך את הנזק האקולוגי כתוצאה מהדליפה וכרגע הסכנה לציבור מתמקדת בשטח הסמוך לאירוע בלבד.

 

בשיאו של האירוע סגרה המשטרה את הכביש מצומת מת"ם (קניון חיפה) ועד הכניסה הצפונית לטירת הכרמל למשך כשעתיים. בשלב מסוים היה חשש שאם הדליפה תימשך, הנפט יגלוש אל מעבר למסילת הרכבת ולחוף הים אולם חשש זה התבדה עד מהרה.

 

ראש עיריית טירת כרמל, אריה פרג'ון, אמר כי מדובר באירוע רחב ממדים, וכי קצב הזרימה באזור הדליפה הגיע לכ-200 קוב בשעה. "סגרנו את הציר לטירת הכרמל, כדי למנוע אסון של פריצת אש. יש כאן גם ריחות קשים". הוא הוסיף כי כרגע מוקדם מכדי להעריך נזקים לסביבה, ולמקורות המים באזור. "אנחנו כרגע בשלב של בלימה, יותר מאוחר נתפנה להערכת נזקים. אני בקשר עם המשרד לאיכות הסביבה, ואנחנו עושים את כל הבדיקות כדי למנוע נזקים כבדים יותר".

 

פרג'ון התייחס בביטול לדרישה לפנות את הצינור מהאזור, וציין כי מדובר בצינור שעובר על קו החוף לאורך כל המדינה. "לאן יכולים להעביר אותו? לשמיים? זה קו קיים ופעיל. פשוט צריך לדאוג שלא יהיו מקרים כאלה בעתיד".

 

ראש עיריית קריית אתא, יעקב פרץ, הידוע כמתנגד לפעילות מפעלי התעשיה באזור מפרץ חיפה, תקף בחריפות את הממשלה: "האירוע הוא דוגמא לאשר צפוי אם ממשלת ישראל לא תקבל החלטה אמיצה על העתקת המפעלים ותכנון של תשתיות בסטנדרטים מחמירים. מה שקרה היום היה יכול לקרות בכל מקום, ובכל עת, ובמימדים חמורים יותר. אין מנוס מהעתקת המפעלים לאזור מרוחק מאוכלוסייה, ותכנון מחדש של מערכות התשתית".

 

ח"כ דב חנין (חד"ש), יושב ראש עמית של השדולה הסביבתית-חברתית בכנסת, אמר כי ידרוש משר התשתיות ומהשר להגנת הסביבה לקיים חקירה בלתי תלויה בעניין, ויעלה את האירוע לדיון בוועדת הפנים והגנת הסביבה בכנסת. חנין ציין כי בתקופה האחרונה אירעו מספר אירועי דליפה שונים - תקלה בצינור הביוב באילת שזיהמה את המפרץ, ותקלה בצינור הביוב בחיפה שגמרה לזיהום נחל הקישון - ושעלולה להתרחש תאונה שבה יהיו מעורבים חומרים מסוכנים ותגרום לפגיעה המונית. לדברי חנין, קיימת בעיה חמורה של הזנחה תשתיות בארץ והדבר מחייב השקעה, טיפול ושינוי בסדרי העדיפויות אצל מקבלי ההחלטות.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
כבאים באזור הדליפה. לייבש בחול ולפנות
צילום: עמית מגל
כל עוד אין חדירה למי התהום - המצב אינו חמור
צילום: עמית מגל
מומלצים