שתף קטע נבחר

מצגר על עמיר: אין בעיה שאב לא ישתתף בברית

חברי ההנהגה הצעירה של העבודה נפגשו עם הרב הראשי לדיון במחלוקות הפוליטיות שהובילו לרצח רבין ובהנצחת ראש הממשלה בקרב הציבור הדתי. הרב מצגר סיפר להם על החמ"ל שהקים נגד חברי נטורי קרתא שיצאו לאיראן ועל העמדה ההלכתית החד משמעית "נגד כל רצח". ומה הלאה?

בדיוק באותה השעה שבג"ץ דן בעתירתו של יגאל עמיר, אשר נדחתה לבסוף, להשתתף בברית בנו בשבוע הבא, התכנסו בלשכתו של הרב יונה מצגר שברבנות הראשית, שישה צעירים חברי ההנהגה הצעירה של תנועת העבודה. החבורה ביקשה להיפגש עם הרב הראשי לדיון אשר יעסוק ברצח רבין ובדרכי ההתמודדות עם העמדות המסוכנות הקיימות בנושא בקרב הציבור בכלל והדתי בפרט. הם הגיעו במטרה לגייס את הרב הראשי לטובת העניין.

 

"המטרה היא לדבר בנושאים חיוביים, אבל אנו חיים בתוך עמנו ולא היינו צריכים לבקש את הפגישה הזו אם הכול היה הולך על מי מנוחות ", הסביר ערן חרמוני לרב מצגר שביקש לעמוד על מטרת המפגש, "כאשר יש מחלוקת פוליטית המובילה לרצח יש כאן סכנה לדמוקרטיה אבל הדברים לא יצרו את אותו זעזוע עמוק אצל כולם. שומעים קולות מסוכנים התומכים בשחרור הרוצח הנתעב. לצערי, יש לעמדות האלו תפיסה יותר חזקה בקרב הציבור הדתי".


הרב מצגר עם חברי ההנהגה הצעירה בעבודה

 

חברי המשמרת הצעירה התייחסו בדבריהם לסקרים שהתפרסמו המעידים על אחוזים גבוהים מקרב הציבור הדתי אשר תומכים בשחרורו המוקדם של יגאל עמיר מהכלא. הם תהו מדוע לא יצא אף גינוי רשמי מטעם הרבנות הראשית לרצח, ואולי כדאי לעשות זאת או לפחות לגנות את הקולות התומכים ביגאל עמיר ואף הציעו שהרבנות תוביל מהלך רשמי במטרה להשפיע על ציבור המאמינים. "יכול להיות שהטקסים הממלכתיים מספיקים לציבור החילוני, אבל אולי בשביל הציבור הדתי אולי כדאי לבדוק להוביל מהלך ולהפוך את יום הזיכרון ליום אבל בייסוד הרבנות", הציע חרמוני. "עם מהלכים משמעותיים כאלו, אולי נצליח להעביר את המסר", הוסיף.

 

שאלת שיחרורו של יגאל עמיר לטקס ברית המילה של בנו, מנקודת מבט הלכתית, אף היא עלתה במהלך הדיון בלשכת הרב. לגבי שאלה זו, פסק מצגר כי לא קיימת כלל בעיה הלכתית בהיעדרותו של אב התינוק בטקס הברית. "ההלכה לא דורשת את נוכחות האב בטקס הברית. הוא יכול לעשות גם שליח את המוהל. קורה לפעמים שבן-אדם תקוע בחו"ל והוא לא יכול להגיע אז הוא ממנה את המוהל כשליחו. המצווה למול את הבן היא על האב, אבל אם הוא לא יכול למול אותו, יש לזה פתרונות". הרב נשאל על ידי ynet מה עמדת ההלכה לגבי מוסדות המדינה אשר מונעים מאב להשתתף בטקס ברית המילה, אך הרב מצגר העדיף שלא להיכנס לשיקולים הלכתיים בעניין זה. "יש כנראה שיקולים כיצד יכולים הדברים להתנהל בפועל", אמר.

 

בשיחה דנו הצדדים לגבי פתרונות והצעות שיובילו להורדת המתח בין הקטבים בחברה הישראלית וכיצד ניתן לתרום להידברות ביניהם. חרמוני תיאר תיאר כיצד חש כאשר נודע לו על רצח ראש הממשלה: "זה היה רגע של הלם. התחושה הייתה שהזעזוע ישנה משהו ואנשים יתחילו לדבר". חברו שישב לצידו, רועי אסף, דיבר על הדרך בה התקבלה הבשורה בסביבתו: הייתי בצבא כאשר רבין נרצח, בשבילי זאת הייתה טראומה אבל היו הרבה אנשים ששמחו. אחר כך נהייתה נורמה חברתית מסויימת, אז אנשים השתנו. מדובר באנשים טובים אבל בעלי תפיסות מסוכנות".

 

אסף אף סיפר לרב על טקס אלטרנטיבי שנערך ביום הזיכרון האחרון לרצח רבין בבית ציוני אמריקה בתל אביב בשבוע שעבר. מדובר בטקס שמארגניו נתנו לו את השם - "מורשת רבין האמיתית" וצירפו אזהרה: מי שמאמין בסיפור האמיתי והידוע שלא יבוא. "זה היה באולם מלא, כמעט כולם חובשי כיפות. דיברו במהלך הטקס על כל מיני תפיסות קונספירטיביות על הרצח, נוסח ברי חמיש". חרמוני ואסף סיפרו שהם ניסו למחות כנגד קיום הטקס אבל הם הוצאו מהאולם.

 

הרב מצגר: הפכנו לחמ"ל נגד נטורי קרתא

הרב מצגר נמנע מלהגיב ישירות על ההצעה לייסד יום אבל רשמי וגם התחמק מהשאלה מדוע אין גינוי פומבי לרצח או נגד הקריאות לשחרור מוקדם של יגאל עמיר מטעם הרבנות. הוא סיפר לנוכחים עד כמה הוא מתנגד לדעות המסוכנות לעתיד עם ישראל, כמו במקרה בו אנשי נטורי-קרתא ביקרו בוועידה להכחשת השואה באיראן. "אני הובלתי מהלך שיאסור את כניסתם של אותם אנשים לארץ. הפכנו להיות החמ"ל נגד נטורי קרתא", התגאה מצגר.

 

את דעתו על רצח רבין הוא מסר בבהירות: "כל רצח של יהודי, או גוי, על רקע אידיאולוגי - אין לזה שום מקום או מקור יהודי. זה הדבר הגרוע שיכול להיות. 'לא תרצח' זה הדבר שצריך לסלוד ממנו ואין רב בעולם שיכול להתיר זאת".

 

בהמשך הוסיף מצגר ש"יש שני דברים שיצרו טראומה וקרע עם פצע עמוק בעם ישראל. רצח רבין השאיר טראומה עצומה. מצד שני, לרבים ממשפחות הדוגלות בהתנחלות והתיישבות, הטראומה היא ההתנתקות. זהו פצע אחר, אבל זה פצע. במיוחד שרבים עד היום לא מצאו את מקומם מאז". מצגר הזדהה עם התחושות והחששות שהועלו בשיחה וסוכם, בהצעתו של מצגר, להקים ועד רבנים בשיתוף עם המשמרת הצעירה של תנועת העבודה ויחשבו על רעיונות בנושא שיובאו בעתיד לפני הרבנים הראשיים.

 

חרמוני ואסף עוד הספיקו להוסיף בסוף הפגישה דברים אחרונים, תוך כדי פרידה מהרב: "כבר בדור שלנו רואים חריקות. מה יהיה הלאה? אנחנו לא באים להכתים כאן ציבור שלם אבל גם אסור לנו לעצום עיניים. כמו החמ"ל נגד נטורי קרתא, גם הרבנות צריכה להיות לה עמדה חד משמעית. בהקשר הזה צריך להקים חמ"ל".  

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
האם יהיה המשך? תמונה קבוצתית
צילום: אבי בלומנטל
צילום: איי אף פי
נטורי קרתא באיראן. "הקמנו חמ"ל"
צילום: איי אף פי
מומלצים