שתף קטע נבחר

יצחק שמיר: רה"מ שלא עשה חשבון

הוא אהב לאכול פירות ים ובשר אדום, היה מכור לאוכל הבולגרי שבישלה רעייתו שולמית ולא עשה חשבון לאף אחד ביחס למה שאכל. עופר ורדי מסב לשולחנו של יצחק שמיר

בתחילת שנות ה-80 יצא יצחק שמיר, שכיהן אז כיושב ראש הכנסת, לביקור רשמי באוסטרליה ובניו זילנד. באחת מן הסעודות הרשמיות נצפה כשהוא נהנה ממיטב פירות האוקיינוס השקט - מיני שרימפס, צדפות ושאר שרצים – שהגישו לו מארחיו, ועורר סערה גדולה בקלחת הישראלית. "נו טוף", השיב לא פעם ראש הממשלה השביעי של מדינת ישראל לאלה שדחפו את אפם לצלחתו, "רצונו של אדם כבודו. תפריטו של אדם אינו מעניינו של איש".

 

"שמיר תמיד כיבד את היהדות, אבל בענייני אוכל לא הקפיד יותר מדי במיוחד כשהייתה זו ארוחה פרטית", אומר יוסי אחימאיר, מיועציו של ראש הממשלה לשעבר. "הוא לא עשה חשבון לאיש ולא טרח מעולם להתנצל על שאכל". עם זאת, מודע לחולשתו לדברים טובים ולמעמדו, נמנע עם כניסתו ללשכת ראש הממשלה לפקוד מסעדות ולאכול בפומבי. שנים אחר כך עוד יאשימו בכך מקורביו את הקואליציה עם הדתיים.

 

בספטמבר 1991 אמר יצחק שמיר לעיתון סנדיי טיימס הבריטי: "אני אוהב בשר אדום ויין אדום, אבל שותה רק בסעודות ממלכתיות. כמעט שאינני שותה בבית. השתייה גורמת לי לנמנם. אני לא אוהב כריכים, מזון מהיר אינו תרבותי. מי שאוכל צריך להסב לסעודה ליד השולחן". שנה אחר כך, במרץ 1992, כתב עליו הפראבדה כי נוסף ליין הוא אוהב גם נשים יפות.

 

תשע שנים התגורר שמיר בצרפת במסגרת תפקידו במוסד. הייתה זו התקופה אשר עיצבה את טעמו. "שמיר תמיד אהב לאכול", מספר אבי פזנר, מי שהיה יועצו הקרוב. "ובפריז הוא פיתח טעם מעודן מאד: יין צרפתי, בעיקר מחבל בורדו, סטייק כמעט נא וגבינות. אני זוכר שבזמן האוכל הוא לא נהג לדבר. מתרכז בכל נגיסה ונהנה מעצם הלעיסה. אני חושב שגם משום כך העדיף לאכול לבד ובנחת, שלא יפריעו לו".

 

ומוסיפה חנה ערמוני, מוותיקות הלח"י, שלחמה לצדו של שמיר במחתרת: "הוא אוהב זיתים. אני זוכרת שהוא תמיד אכל אותם ממש כמו גרעינים".

 

כראש ממשלה, ועוד קודם לכן כשר חוץ, הקפיד יצחק שמיר לקבוע את ארוחותיו בסדר היום. לקראת צהריים, כמו שעון, הניח ראש הממשלה לענייני המדינה, ויצא הביתה להפסקת אוכל. שם המתינה לו רעייתו שולמית, ילידת בולגריה, עם שלל תבשיליה הטובים. "עד היום היא מבשלת מדי יום אוכל בולגרי מסורתי. מוסקה, ממולאים, פשטידות", נכתב עליה בשנת 1986 ב"ידיעות אחרונות". "בבית הזה אין דיאטות. היא גאה על כך ששמיר אף פעם לא אוכל בחוץ. כולם יודעים. וכן, כשמתקרבת שעת הצהריים, עורכת זהבה העובדת את השולחן לשניים פלוס בקבוק יין אדום, אבל רק כוס אחת. עבור שר החוץ. אחרי האוכל, אם יהיה לו זמן, ינוח שמיר שעה קלה, וימשיך בחזרה למשרד".

  

מרק יוגורט בולגרי

מספרים כי את המרק הזה אשר אין סעודה בולגרית שמתחילה בלעדיו הכינה שולמית שמיר אלפי פעמים לפחות משום שראש הממשלה אוהב אותו כל כך

 

המרכיבים:

2 גביעי יוגורט

1 גביע שמנת חמוצה

1 כוס מים

1 גביע לבן או אשל או ריוויון

1/2 צרור פטרוזיליה

1/2 צרור שמיר

3 בצלים ירוקים

3 מלפפונים

חופן אגוזים גרוסים

מלח לפי הטעם

 

אופן ההכנה:
  1. מערבבים בקערה גדולה את מוצרי החלב ואת המים לעיסה חלקה.
  2. קוצצים את הירקות לדק ומוסיפים אותם ואת האגוזים לקערה. מתבלים במלח ומערבבים.
  3. שמים במקרר ומצננים היטב טרם הגשה.

 

עופר ורדי הוא עיתונאי ואיש של אוכל, בעל הטור "גולאש לגולש ". אפשר ליצור איתו קשר כאן .

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מיכאל קרמר
יצחק שמיר
צילום: מיכאל קרמר
מומלצים