שתף קטע נבחר

 

אולמרט: המו"מ האמיתי - אחרי אנאפוליס

בניסיון להנמיך ציפיות לקראת מפגש הפסגה האמריקני, פתח אולמרט את ישיבת הממשלה באומרו: "אין להמעיט בחשיבות המפגש הבינלאומי אותו יוזם נשיא ארצות הברית, אך אין להפריז בו". גם שרת החוץ השמיעה את אותו ניגון: "מה שחשוב יותר הוא היום שאחרי"

ביום מדיני עמוס אירועים, רגע לפני שהממשלה מאשרת שחרור אסירים וכמה שעות לפני שיוועד מחדש עם נשיא הרשות הפלסטינית, אומר הבוקר (יום ב') ראש הממשלה, אהוד אולמרט, בפתח ישיבת הממשלה: "אין להמעיט בחשיבות המפגש הבינלאומי אותו יוזם נשיא ארצות הברית, אך אין להפריז. מטבע הדברים המפגש ילווה באי הסכמות וויכוחים. אולם המשא ומתן האמיתי יתנהל אחרי אנאפוליס, כדי להביא לסיום הסכסוך ולשתי מדינות לאום לשני עמים".

 

הממשלה התכנסה הבוקר לישיבה אחרונה לפני ועידת אנאפוליס ועל שולחן הדיונים עומדים ההיבטים השונים של אנאפוליס. חלק מהשרים ובהם שרי ש"ס, שרי ישראל ביתנו ושרים נוספים, מתכוונים להתנגד לכוונה לשחרר מאות אסירים פלסטינים. השרים ישמעו מפי ראש הממשלה מה משמעויות ההתחייבויות של ישראל לפי שלב א' במפת הדרכים, הכולל הקפאת ההתנחלויות ופירוק של המאחזים הבלתי חוקיים.

 

במהלך הדיון, שצפוי להיות סוער מבדרך כלל, מתכוון סגן ראש הממשלה אביגדור ליברמן לתבוע מראש הממשלה שלא לבצע מחוות נוספות כלפי הפלסטינים, עד שיעמדו בתביעה הבסיסית של ישראל להכרה בה כמדינה יהודית. ליברמן מתכוון לבקש שהממשלה תצביע בסוגיה זו ותחשק את המשלחת היוצאת לאנאפוליס שלא להגיע להסכמות אלא על בסיס זה.

 

לשים את הציפיות בפרופורציה הנכונה

ראש הממשלה אולמרט אמר בפתח הישיבה: "אין להפריז במפגש אנאפוליס וליצור ציפיות מוגזמות, אך גם לא להמעיט בחשיבות העובדה שנשיא אמריקה ועימו המדינות החשובות בעולם יוזמים מפגש רחב כזה. מטבע הדברים, המפגש ילווה באי הסכמות ובוויכוחים, אחרת היינו מגיעים להסכם מזמן. העובדה היא שיש מחלוקת ואי הסכמה. צריך להגיע להסכמה על הצד הפרוצדוראלי ואחרי אנאפוליס לקיים משא ומתן אינטנסיבי כדי להביא לשתי מדינות לאום לשני העמים. נצטרך להביא את העמדות שלנו, את הציפיות שלנו והתקוות שלנו כדי שיקבלו את העוצמה והפרופורציה הנכונה במפגש שכזה".

  

חלק משרי הממשלה זועמים על כוונתו של ראש הממשלה להביא היום לאישור את שחרורם של האסירים הפלסטינים ובתוכם 20 אסירים ביטחוניים מעזה. השר יצחק אהרונוביץ' מישראל ביתנו אומר כי לא יעלה על הדעת לשחרר אסירים לאזור המוגדר כישות עוינת. אהרונוביץ' הדגיש כי הוא מתנגד לכלל שחרור האסירים הפלסטינים כמחווה לאבו מאזן, כיוון שמחוות כאלה לא סייעו בעבר. השר יעקב אדרי, לעומתו, תומך גם בשחרור אסירים מעזה ואומר שאם הדבר יביא לחיזוקו של אבו מאזן, הרי זה דבר שראוי לעשותו.

  

שרת החוץ ציפי לבני אמרה לפני ישיבת הממשלה שמפגש אנאפוליס הוא המקום שבו אנו מניעים את המשא ומתן המדיני עם הפלסטינים. "יש בו חשיבות בעצם קיומו, אך מה שחשוב יותר הוא היום שאחרי והחודש שאחרי עצם קיום המשא ומתן והניסיון להגיע לשתי מדינות לאום לשני העמים".

 

לבני חזרה על דבריה שעוררו אתמול סערה בעניין ערביי ישראל: "אנו נמצאים בסכסוך לאומי, אנו מדברים על שתי מדינות לשני העמים. ישראל היא מדינה דמוקרטית יש לעשות הפרדה בין הפיתרון שצריך להינתן לכל אזרח בישראל לבין הפיתרון הלאומי לפלסטינים, שהוא מדינה פלסטינית. אלה הדברים שאמרתי גם אתמול ואני חוזרת עליהם", אמרה.

  

השר מאיר שטרית, שהתבטא גם הוא בעניין אנאפוליס, אמר:

 "צריך לדבר שלום ואני בעד אנאפוליס. אך יש לקיים את המפגשים האלה פה באזור, לא צריך לנסוע עם הבעיות שלנו למקומות אחרים בעולם. הבעיה היא של ישראלים וערבים ויש להיפגש ולדבר עליה כאן במזרח התיכון".

 

בהמשך היום צפויים להיפגש ראש הממשלה אולמרט ונשיא הרשות אבו-מאזן, על רקע אי הצלחת צוותי המשא ומתן להגיע להסכמה על נוסח משותף להצהרה. גם בלשכת ראש הממשלה וגם בלשכתה של שרת החוץ, ציפי לבני, טוענים שלא מדובר במשבר. עם זאת מודה גורם מדיני בכיר בירושלים כי "גם אחרי שלוש פגישות בין צוותי המשא ומתן, בתוך יומיים - אין הצהרה משותפת ואין גם טיוטה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
לא להפריז בחשיבות. אולמרט ולבני
צילום: איי פי
עוד פגישה. אבו מאזן
צילום: איי פי
מומלצים