שתף קטע נבחר

רק בגלל הגיל: אפלייה בשוק העבודה

מי שעבר את גיל 40 וניסה למצוא עבודה מכיר את זה: העולם המקצועי שייך לצעירים. למה זה טיפשי? (כן, טיפשי. לא פחות‭(.‬ מה אפשר לעשות? (לשנות חקיקה, לתבוע) וגם 10 טיפים שיעזרו לכם, בינתיים, להתמודד עם האפליה שמעבר לפינה

יש גיל כזה, שבו מתחילים לחשוש מהשנים שחולפות במהירות. שבו יש כבר לא חושבים על מעבר מהיר למקום עבודה חדש. שבו החרדה מפיטורים גוברת, כי ברור שאין כל-כך סיכוי למצוא משרה אטרקטיבית אחרי גיל ‭.50-45‬ מה אפשר לעשות, כדי שהגיל יפסיק להפריע למי שרוצים להישאר יצרנים ומועילים גם אחרי גיל 60 או ‭?65‬ מי החליט שהגיל הכרונולוגי קובע?

 

"למושג הגיל יש היסטוריה, ואני חושבת שהגילנות ‭(AGISM)‬ דומה לגזענות‭,"‬ אומרת ד"ר אסתר לביא, אנתרופולוגית וסוציולוגית, ראש מסלול יוזמות חדשות ומעורבות חברתית במכללת "רופין‭."‬ "לומר לאדם להתחיל או להפסיק פעולה רק בגלל הגיל או הגזע שלו זו אפליה. הגיל לא רלוונטי, בדיוק כמו צבע העור, העדה או המגדר. מה שקובע הם ההישגים, המסוגלות והכישורים‭."‬

 

הגיל, אומרת ד"ר לביא, נקבע בעצם לפי יום ההולדת, שהוא מושג שנולד כתוצאה מדרישות המהפכה התעשייתית ומהצורך הביורוקרטי למיין ביעילות בני אדם. "זו הייתה הדרך הנוחה ביותר להתארגן, כי הרי לכולנו יש תאריך לידה וזה הכי קל לחישוב. כתוצאה מכך, גם כיום אנחנו הולכים לגן, לבית הספר ולצבא על-פי הגיל, וצורת החשיבה הזו כל-כך מובנית, שגם בבגרותנו אנחנו משווים את עצמנו לבני גילנו הכרונולוגי, אף כי לכל אחד מאיתנו יש קצב התפתחות שונה לגמרי, כישורים ייחודיים, תפקיד אחר, או משרה שונה.

 

- מה לדעתך צריך לעשות?

 

"ליצור שינוי חברתי-תרבותי ביחס לגיל. בארצות-הברית, יש חוק האוסר על אפליה בגלל גיל כבר משנת ‭.1968‬ גם בארץ חוקקו חוק דומה, אך שוק העבודה עדיין לא מציית לו. כל עוד הגיל נחשב לגורם הקובע, אנשים עושים פעולות שהם לא תמיד הכי מוכשרים לעשותן. רק במצב של שוויון אמיתי, יתאימו לכל אחד את מה שמתאים או דרוש לו. התאמה היא מילת המפתח, ויש ליצור שינוי חברתי-תרבותי כדי שהיא תוכל להתקיים‭."‬


אני והחבר'ה (אילוסטרציה: ablestock)

 

- יש אלטרנטיבה לאפליית גיל?

 

"צריך להבין שבשנת 1900 תוחלת החיים בעולם המערבי הייתה 50 שנה, בעוד היום תוחלת החיים היא 80 שנה‭,"‬ מסביר אריה רוטנברג, לשעבר מבעלי סוכנות הפרסום קשר בראל ושותף בהקמת Club 50, ארגון שמאגד אלפי חברים בני 50 פלוס. "הפנסיה, שהיא המצאה של ביסמרק מהמאה ה‭,19-‬ נועדה לספק הכנסה ראויה לאותם מתי מעט שישרדו ויגיעו לגיל ‭.70-65‬ היום, לסיים את חיי העבודה בגיל 65 זה לוקסוס. חלום שנגוז. בני 50 פשוט חייבים ליצור לעצמם קריירה, כדי שיוכלו לפרנס את עצמם בכבוד ב‭30-‬ השנים הבאות, וחייבים לתת להם הזדמנויות נוספות לעבוד‭."‬

 

- איך עושים את זה בשוק שצריך פחות ופחות עובדים?

 

"על-ידי חשיבה מרחיקת ראות של הגורמים הממשלתיים וההסתדרותיים, על-ידי רפורמות בתחום המיסוי, על-ידי הגדרות חדשות של משרות, כמו יועצים, מלווי פרויקטים או עובדי פרי-לאנס, או על-ידי פיתוח תחומי עיסוק חדשים. אנחנו, למשל, הקמנו אתר באינטרנט, שכולל זירה למפגש בין מעסיקים לעובדים בני 50 פלוס. שם יש הזדמנות להציע, לבחון כישורים והתמחויות, ולמצוא עבודה ועובדים בני 50 ויותר". 

 

מפלים אתכם? תתבעו!

 

"אף-על-פי שמדובר בתופעה רווחת, לבתי הדין לעבודה בישראל עדיין לא מגיעות תביעות רבות שעניינן האפליה הפסולה הזו‭,"‬ אומרת עו"ד הילה פורת, מומחית בתחום דיני עבודה.

 

- מה קרה למי שתבעה את מעסיקיה בבית הדין לעבודה?

 

"רות ניקר, למשל, פוטרה בגיל 61 וחצי על-ידי מעסיקיה בארגון הקבלנים. אחרי יותר מ‭30-‬ שנות עבודה מסורה דרשו שתעזוב בשל צמצומים, אך כשגילתה מודעת 'דרושים' בעיתון, שבה הם מבקשים לגייס במקומה 'מזכירה מעולה, צעירה ודינמית' החליטה שבעצם מדובר פה באפליה בגלל הגיל. בבית הדין האזורי לעבודה נקבע שיש להחזירה לעבודה ובהמשך גם לשלם לה פיצוי של כ‭30-‬ אלף שקל.

 

"גם עדנה טבצ'ניק, שפוטרה בגיל ‭,64‬ תבעה את מעסיקיה בחברת 'כלל גמל' וזכתה בפיצוי. אחרי 21 שנים טענו כלפיה שתפקודה לקוי, אך לא הצליחו להוכיח זאת, בעיקר מפני שבתיק האישי שלה נמצאו רק מכתבי הערכה וחוות דעת חיוביות. השופטים השתכנעו שמדובר באפליה בגלל גיל ובעבירה על הוראות חוק שוויון הזדמנויות בעבודה, ופסקו שהיא זכאית לפיצוי בסך 25 אלף שקל‭."‬

 

- למה כה רבים מפוטרים בגלל הגיל וכה מעטים תובעים?

 

"בגלל העלויות של תביעת אפליה על בסיס גיל. לדעתי, כשתהיה בארץ מועצה פעילה לשוויון הזדמנויות, יהיה מי שיתבע ויממן תביעות כאלה. עד היום, רק ארגונים לא ממשלתיים טיפלו בתיקים של אפליה ולהם הרי אין תקציבים‭,"‬ מסבירה פרופ' פרנסיס רדאי, יו"ר האגודה הישראלית ללימודים פמיניסטיים וחקר המגדר וראש מרכז קונקורד במכללה למינהל, המסלול האקדמי.

 

- למה רק מעטים משתמשים בהגנה שמספקים החוקים?

 

"כי לא תמיד קל להוכיח את האפליה, ולאף אחד לא נעים לשמוע ממי שהיו הבוסים המרוצים שלו רק אתמול, שכל השנים רק רצו לפטר אותו אבל ריחמו עליו. כדי לצאת למלחמה הזו צריך המון ביטחון עצמי וידיעה שאתה מעולה בעבודתך. כשהמעסיק פוגע זה מכאיב, גם אם זה לא נכון. מי רוצה בגיל 60 להתחיל להתמודד עם עלבונות כאלה, ובנוסף גם להוציא על המאבק הזה אנרגיה וכסף".

 

‬כך תתמודדו עם אפליה בגלל הגיל

 

לד"ר מוטי נוימן, מנכ"ל "נקודת מפנה‭,"‬ העוסק בייעוץ בנושאי עבודה וקריירה ומנהל פורום תעסוקה באתר האינטרנט ‭,CLUB 50‬ יש עשרה טיפים מצוינים למי שמעוניין להישאר בשוק העבודה גם בגיל ‭60 ,50‬ ויותר.

 

‭.1‬ לשמור על ראש פתוח. גם משרה חלקית או כפרי-לאנסר, דרך קבלן כוח-אדם או לפי שעות היא עבודה. הציעו דרך העסקה לא מחייבת. כשתהיו כבר בארגון, יהיה הרבה יותר קשה לוותר עליכם.

 

‭.2‬ אל תסתירו את הגיל, אבל ספרו על הידע, הכישורים והניסיון הרב שצברתם.

 

‭.3‬ להכיר בסטיגמות הגיל ולבטל אותן בצורה מתוחכמת. נכון, זה מרגיז שעובד מבוגר חשוד בקושי ללמוד דברים חדשים, בהתעייפות מהירה ובחוסר יכולת להבין צעירים. דווקא בגלל זה, חשוב לספר למעסיק הפוטנציאלי שאתם רוקדים סלסה כל ערב, או רצים עשרה ק"מ כל בוקר - כל הסטיגמות שלו יתבטלו.

 

‭.4‬ לשמור על רלוונטיות. חשוב להזכיר שאתם יודעים לתפעל תוכנות מחשב מעודכנות. חשוב מאוד להסביר מתי ולמה יצאתם ממסגרת ההעסקה הקודמת, ולא כדאי לאלתר בתיאור הסיבה לעזיבה.

 

5. להדגיש את היתרונות של הגיל. לעובד המבוגר יותר אין שירות מילואים או ילדים קטנים בבית. חשוב להבהיר למעסיק החדש שאתם פנויים להשקיע בעבודה, ושאין צורך לדאוג למחליף כל חודשיים שלושה.

 

‭.6‬ להפגין יצירתיות. לא להסס לספר על פטנטים שהמצאתם, שיטות ייעול שפיתחתם ורעיונות למוצרים חדשים או משודרגים. יצירתיות היא משאב יקר וחשוב, וחסר גיל.

 

‭.7‬ להמחיש עדכניות מקצועית. מעסיק שמגלה מולו אדם מנוסה, שאין צורך להשקיע זמן וכסף בהכשרתו, מבין מהר מאוד את היתרון שבהעסקתו.

 

‭.8‬ להוכיח רקע ומעמד בתחום המקצועי. המעסיק צריך להבין שבניגוד לאדם צעיר, העסקה של עובד ותיק היא לא הימור.

 

‭.9‬ להראות מרץ ואנרגטיות. מעסיקים רוצים עובדים מתלהבים, יוצרים ותורמים.

 

‭.10‬ להתנהג כרומאי ברומא. גם אם יושב מולכם ילדון שרק סיים ללמוד, אל תתנשאו. אם תתנו לצד השני תחושה שהוא לא מבין ולא מכיר את תחום העיסוק, כמוכם, יש סיכוי גדול מאוד שהוא לא ירצה אתכם לצדו.

 

  • הכתבה המלאה פורסמה לראשונה בעיתון "לאשה" 


השבוע בעיתון "לאשה" - פרויקט הגיל הגדול: ליהי אלון (26), מיכל ינאי (35), דליה שימקו (45), גלית אנקורי (52), אילנית (60) ומיכל מודעי (76) מדברות על הגיל שלהן; שיחות עם מומחים מתחומים שונים על המאפיינים והשינויים בכל אחד מהעשורים; למה כדאי לחסוך היום ולא להצטער בפנסיה; איך משתנה מיניות האישה בגילים השונים; מה אתם אומרים על הגיל? תוצאות הסקר שערכנו באתר

 


 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
לאשה בפייסבוק
מומלצים