שתף קטע נבחר

הבמאי פול מזורסקי לביקור בישראל

מזורסקי, שחתום בין היתר על הסרט "שונאים סיפור אהבה", יגיע כאורח פסטיבל הקולנוע היהודי בסינמטק ירושלים, ויקבל פרס מפעל חיים. הפסטיבל יצויין השנה בסימן מאבק יהודי ברית המועצות

פסטיבל הקולנוע היהודי, הנערך זו השנה התשיעית בסינמטק ירושלים, ייפתח במוצ"ש, ה-1 בדצמבר, בהקרנה חגיגית של הסרט "עץ או פלשתין" החוגג 45 שנה מאז הוקרן לראשונה בקולנוע.

 

הסרט, שביימו במשותף הצלם נתן אכסלרוד, יואל זילברג ואורי זוהר על פי תסריט מאת חיים חפר, מבוסס על מאות שעות של חומרי גלם המתעדים את בניית היישוב היהודי בישראל. בין השאר ניתן לראות בו את מאיר דיזנגוף רוכב על סוסו, חנה מרון הילדה מוכרת שרוכי נעליים, חנוכת הנמל בתל אביב, מתיישבים עולים לחניתה, כוכבי תיאטרון המטאטא ואוצרות רבים אחרים מארכיון חברת כרמל.

 

בפסטיבל מנערים את האבק מהסרטים שצילם אכסלרוד כחלק מאירועי חגיגות הששים למדינת ישראל. פסטיבל הקולנוע היהודי בירושלים יציג השנה תכניה שכוללת כחמישים סרטים באורך מלא שנוגעים בנושאים מגוונים מפולקלור ועד זהות דרך שואה, אמונה ומשבר אמונה.

 

אורח הכבוד של הפסטיבל יהיה השנה הבמאי האמריקני פול מזורסקי שיציג את סרטו התיעודי "Yippee – מסע אל העליצות היהודית". בסרטו התיעודי הראשון, שיצר בגיל 75, לוקח מזורסקי את הצופה אל העיירה האוקראינית אומן אליה עולים חסידים להשתטח על קברי צדיקים ואל מדזיבוש, בה קבור הבעש"ט. למזורסקי מקום מכובד בפנתיאון הקולנוע ההוליוודי ורשימת הסרטים עליהם הוא חתום כוללת בית היתר את הסרטים העלילתיים "שונאים סיפור אהבה" ו"אישה לא נשואה". במעמד הקרנת הבכורה הישראלית של סרטו התיעודי יוענק למזורסקי פרס מפעל חיים מטעם הפסטיבל.

 

אורח חשוב נוסף הוא במאי הקולנוע הצרפתי הנודע, אלי שוראקי, שעבד עם כוכבי הקולנוע הצרפתי אנוק איימה, רישאר ברי ונטלי ביי בסרט "האהבה הראשונה שלי"; שארל אזנבור ומישל ז'ונאס בסרט "מה גורם לדוד לרוץ?" וכן קתרין דנב, כריסטופר לאמבר ושרלוט גנזבורג בסרט "מילים ומנגינה". שוראקי יגיע לישראל להקרנת הבכורה של הסרט "ירושלים ירושלים", שמציע פנורמה רחבה של העיר שעומדת במרכזו של הקונפליקט במזרח התיכון כיום.

 

תיירות השואה לאן?

במסגרת האירועים המיוחדים יציין הפסטיבל 40 שנה למאבקם של יהודי ברית המועצות, בהקרנת בכורה של הסרט "רפיוזניק" של הבמאית לארה בייאליס ובנוכחות נתן שרנסקי. כמו כן ייערך יום עיון שיעסוק בנושא הקולנוע כאתר זיכרון. במסגרת זו, שיתוף פעולה בין סינמטק ירושלים למרכז הצפייה ביד ושם, יוקרנו בין היתר קטעים נדירים שמציגים את דמות היהודי בסרטי תעמולה נאצים. הבמאי הגרמני רוברט תאלהיים יציג במסגרת זו את סרטו "ואז באים התיירים", העוסק בהנצחת השואה, בתעשיית התיירות סביב המחנות ובאלמנטים הממוסחרים של ההנצחה. בהקרנת הסרט יהיו נוכחים הבמאי והשחקנית ברברה ויסוצקה.

 

זרקור מיוחד יוקדש לנושא היהודי בסרטים שנעשו בפולין לאחר נפילת השלטון הקומוניסטי. בניגוד לשנים שקדמו ובהן נותק כל קשר עם ישראל לאחר נפילת הממשל הקומוניסטי החלו אמנים לחקור את הנושא שנחשב עד אז כטאבו. זיכרונות ורגשות מודחקים שוחרר מתיבת הפנדורה של התת מודע הקולקטיבי.

 

זו השנה השלישית ייערך בפסטיבל אירוע קולנועי שיוקדש לסיפורה של הקהילה האתיופית. במסגרת זו יוצג הסרט הקצר "מולו" של הבמאי והתסריטאי אלמורק מרשה שעוקב אחרי עולה מאתיופיה. במסגרת הסרטים הישראלים יוקרן בבכורה סרטה של יעל ביטון, "12 הילדים של הרב", המציג פורטרט של משפחה יהודית מרוקאית שהיגרה לישראל בשנת 1963, והתפזרה לארבע קצוות עולם.

 

סרטים ישראלים נוספים שיוקרנו הם "אשכנז" של הבמאית רחל לאה ג'ונס, סדרת הטלוויזיה התיעודית "חדר משלך: נשים כותבות" בבימויה של רות ולק ובהפקת יעל פרלוב. לזכרו של ישראל (פולי) פוליאקוב, יקרין הפסטיבל את הסרט "השכונה שלנו" (1968) בבימויו של אורי זוהר.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
לאתר ההטבות
מומלצים