שתף קטע נבחר

חורף בטוח לסוס ולחמור

רגע לפני שהגשמים ישתלטו על כל פינה יבשה, זה הזמן לדאוג גם לבעלי החיים הגדולים בחבורה - הסוסים והחמורים. מדוע חשוב לוודא כי המזון יבש וללא עובש? האם סייחים רגישים יותר לקור? מה צריך לדעת לפני שיוצאים לרכיבה בין הטיפות? איך לשמור על החמור מפני מחלות? ynet עוזר לכם לעבור את החורף בשלום עם הדוהרים על ארבע


 

להבדיל מהקיץ הלוהט בארץ, נראה שהחורף המקומי חביב יותר על אוכלוסיית הסוסים והחמורים.  "הטמפרטורות נעימות להם יותר בתקופת החורף ובתור אוכלי עשב וחציר, הם מחממים את עצמם די בקלות", אומר ד"ר עידו שיאון, וטרינר סוסים ומנהל פורום רפואת סוסים ב-ynet. "כל עוד יש להם יש מחסה מפני גשם ורוחות, לא תהיה להם בעיה לצלוח את החורף בשלום".

 

עוד בסדרת מדריכי החורף של ynet:

 

 

הטמפרטורה הטבעית של הסוס והחמור היא בתחום ה-38 מעלות והם מסוגלים לווסת את הטמפרטורה שלהם באופן עצמאי, מאחר והם יונקים בעלי דם חם. "אם הסוס או החמור שוהה בחוץ ורגיל לקור, הוא לא זקוק לטיפול מיוחד. אם הוא אינו רגיל לקור, מבלה את רוב זמנו באורווה שם אין לו חופש תנועה גדול או אפילו אם גזזו לו את השיער", מסביר שיאון. "כל אלה מחייבים להלבישו בשמיכה ייעודית (קובן) המכסה את מרבית מחלקי גופו ומגינה עליו. חשוב לשמור שהשמיכה לא תירטב ואם כן, אז יש להורידה ולהחליפה ביבשה".

 
בעוד שעונת האביב מאופיינת בתנועה ופעילות גדולה יותר של הסוסים והחמורים, היא גם מהווה את אחת התקופות בהן הם גם חולים יותר במחלות. "האדם גורם לפעילות שלהם, בין אם זה ברכיבה בשטחים פתוחים או סוסים המשתתפים בתחרויות. כשמספר בעלי חיים נמצאים באותה סביבה, החיידקים עוברים בקלות מאחד לשני ואז יש הדבקה המונית", הוא מפרט. "רוב התפרצויות של המחלות מתרחשות באביב, אך גם בחורף מתקיימות תחרויות וקפיצות ראווה כמעט בכל סוף שבוע וסוסים המתחרים בהן, זקוקים לחיסונים, בעיקר נגד שפעת נפוצה".
 
במידה הסוס והחמור זכו לכל החיסונים השוטפים: שפעת, טטנוס וכלבת, חשוב לזכור כי ישנו גם חיסון נגד קדחת הנילוס המערבי ומומלץ לחסנם החל מאמצע אוגוסט ועד דצמבר.
 

להגן על הסוס מפני גשמים ורוחות (צילום: ויז'ואל / פוטוס)
 

תזונה

 

יש להעניק לסוס ולחמור מזון יבש. חשוב לדאוג כי החציר ותערובות המזון לא נרטבו בגשם. במידה ואתם מוציאים את החציר שנקצר לפני מספר חודשים מאזור האחסון שלו, כדאי לבדוק שאין עליו עובש וכי הוא לא התיישן.

 

רכיבה זהירה

 

אם אתם רוכבים עם הסוס או החמור על אספלט, תמיד כדאי להיזהר מאחר ומדובר במשטח חלק במיוחד בכל עונות השנה. "אחד הדברים החשובים ברכיבות הוא לוודא קודם כל כי תנאי הרכיבה נאותים ולא מסכנים את בעל החיים ורוכבו", מדגיש שיאון. "בוץ עמוק או סכנת החלקה מגדילים את הסיכוי לפציעות. יש להקפיד על שימוש בציוד רכיבה יבש לפני תחילת הרכיבה ובמידה והוא רטוב, חשוב לייבש אותו". 

 

הכנה לחורף

 

רצוי כבר לפני תקופת החורף לגרום לסוס ולחמור להשמין מעט ואף להגדיל להם את כמות המזון היומית. "לא להעניק מזון בלי הגבלה, אך עם זאת לא תזיק להם עלייה קלה במשקל, מאחר וסוס או חמור מעט שמנים, יוכלו להתמודד טוב יותר עם הקור", מסביר שיאון וממליץ להשגיח ביתר קפידה על הסייח והעַיִר. "הם רגישים יותר לקור וזקוקים למצע יבש וחם, אך גם למרחב גדול לתנועה".

 

סביבת המחייה קריטית לבריאותו של הסוס והחמור. "חשוב לשמור עליהם מוגנים ויבשים מפני רוחות וגשמים. יש לוודא כי האורווה יבשה ובעלת יכולת ניקוז תקינה וכי הם לא עומדים בתוך מים או שתן. כדאי לנקות את האורווה בתדירות גבוהה ולהקפיד על ניקוי רקבונות של הפרסה", מציע שיאון.

 


גם החמורים זקוקים לטיפול הולם גם בחורף (צילום: משרד החקלאות)

 

כיצד מאבחנים אם הסוס או החמור אינם מתנהגים כתמול שלשום? "ירידה בתיאבון היא סימן מובהק לסימני מחלה ראשונים ואם הם לא רוצים לאכול או שמעדיפים רק תערובת ומסרבים לגעת בחציר", אומר שיאון.

"אם הם לא עושים את צרכיהם או שהבחנתם בסימני שלשול, אלה הם סימנים חשודים. במיוחד אם שמתם לב שהם מחזיקים את הראש נמוך מדי", הוא מדגיש. "אם העיניים סגורות מעט או שבעל החיים אינו עירני או מגיב לקראת האדם שמגיע לטפל בהם".

 

כדאי לבדוק את חום הגוף של הסוס או החמור בעזרת מדחום רקטלי אך יש לעשות זאת בזהירות ובנוכחות של שני אנשים. "חשוב שאחד מהם יחזיק את בעל החיים הושני יבדוק את החום. הדבר קריטי לבטיחות שני הצדדים", מסכם שיאון. "אם מדובר בחום מעל ל-39 מעלות, אז כנראה שבעל החיים מפתח מחלה כלשהי. במקרים נדירים סוסים, חמורים, וסייחים ועיירים עלולים לסבול גם מטמפרטורות גוף נמוכות מתחת ל-36 מעלות". כל שינוי במצבם הבריאותי מחייב בדיקה אצל וטרינר סוסים וחמורים.

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הסוסים זקוקים למחסה יבש
צילום: ויז'ואל/פוטוס
צילום: שלומית צור
תשומת לב מיוחדת לחמורים בפינות חי
צילום: שלומית צור
כדאי לחסן סוסי תחרויות
צילום: ויז'ואל/פוטוס
ולשמור על הסייחים מפני קור
צילום: ויז'ואל/פוטוס
מומלצים