שתף קטע נבחר

החוק לא עוזר: מקומות העבודה לא נגישים לנכים

יחידה חדשה, שתוקם במשרד המשפטים, אמורה לדאוג שהחוקים הקיימים גם נאכפים - ואולי אז למוגבלי התנועה יהיה קצת יותר קל בחיים

לבעלי מוגבלויות הסובלים מקשיי נגישות, תהיה מעתה כתובת. לקראת היום הבינלאומי לציון שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות, שיצוין בשבוע הבא, תיפתח לראשונה במשרד המשפטים יחידה לאכיפת הנגישות לאנשים עם מוגבלות.

 

נציבות שוויון לאנשים עם מוגבלות במשרד המשפטים, הודיעה על הקמתה של יחידה מיוחדת שתעסוק באכיפת זכויות הנגישות לאנשים אלו. המטרה: לאכוף ולקדם את ההתאמה של מבנים, תשתיות והסביבה וכן נגישות השירות בישראל לאנשים עם מוגבלות וכן ליצור הרתעה באמצעות הגשת כתבי אישום פליליים נגד המפרים את חובת הנגישות המוגדרת בחוק שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות ובחוקים אחרים.

 

רבים מאיתנו לא יודעים, אך שגרת יומו של אדם עם מוגבלות רצופה במכשולים רבים - תארו לעצמכם שבדרככם לעבודה, לחברים או למקום בילוי, תמצאו את דרככם חסומה או שתאלצו לעבור דרך מסלול מכשולים ובו קירות גבוהים, שיפועים תלולים, חשכה או דממה מוחלטת. זהו למעשה פירושה של היעדר נגישות פיזית וטכנולוגית, שמהווה אפליה ופגיעה בוטה בזכויותיהם הבסיסיות של כרבע מאזרחי המדינה, כמחצית מהם עם מוגבלות חמורה. על-פי נתוני משרד המשפטים, מיליון וארבע מאות אלף אנשים בישראל מגדירים את עצמם כבעלי מוגבלות, הנאבקים להכרה במקומם בחברה הישראלית מידי יום ביומו.

 

"צריך להבין שנגישות היא תנאי הכרחי להשתלבותם ולתרומתם של אנשים עם מוגבלות לחברה", אומר האדריכל שמואל חיימוביץ', ממונה נגישות ארצי בנציבות השוויון, אשר יעמוד בראש המערך החדש. "כאשר סביבת החיים האישית והציבורית מלאה במכשולים ואינה מותאמת לצרכיהם של אנשים עם מוגבלות, הם אינם יכולים לממש את רצונם ולהגשים את שאיפותיהם, מנועים מלהתנייד ולהתערות בה באופן בטיחותי עצמאי ומכובד, ונאלצים להסתגר בבתיהם ולחיות במסגרות נבדלות", הסביר חימוביץ'.

 

"למרות החקיקה בתחום, שהחלה כבר בשנות ה- 70", טוען חיימוביץ, "מצב הדברים בשטח מלמד שבמרבית המקומות בארץ אין יישום של החוקים. סקרים שונים מראים כי עדיין מרבית האתרים, השירותים הציבוריים ומקומות העבודה בישראל - אינם מותאמים לצרכיהם של אנשים עם מוגבלות ושרבים אינם אוכפים את החוקים הקיימים עד היום בתחום הנגישות.

 

"בולט הדבר במיוחד באי אכיפת חוק תכנון ובנייה, המחייב בנית בניינים ציבוריים נגישים, אי יישום החוק העוסק בהנמכת מדרכות בצמתים על ידי רשויות המקומיות, והתקנות המחייבות סידורי נגישות בתחבורה הציבורית, לרבות התאמת סביבת תחנות האוטובוסים העירוניים ועוד".

 

לאור כל האמור נחקק ב-2005 "פרק הנגישות" בחוק השוויון, ובוצעה חקיקה עקיפה בחוקים שונים באופן המחייב כל נותן שירות לציבור, במגזר הציבורי ובפרטי, להנגיש מבנים, תשתיות, סביבה ושירות לאנשים עם מוגבלות פיזית, חושית, נפשית ושכלית.

 

לדברי חיימוביץ', "כדי שהוראות פרק הנגישות בחוק השוויון וחוקי הנגישות לא יהפכו לאותיות מתות בספר החוקים ועל מנת להביא לשינוי אמיתי, מוקם מערך לאכיפת הנגישות שיחזק את אלמנט ההרתעה בפני הגורמים האחראים להתאים את הסביבה לאנשים עם מוגבלות. זאת בנוסף להפעלת מערך הדרכה והסברה מקיף בתחום".

 

פיקוח, אזהרות ועד העמדה לדין

מטה מערך הנגישות ימוקם בנציבות שוויון ויפעיל גם שלוחות בשישה מחוזות בארץ. יחידת הפיקוח תכלול מפקחים על נגישות של מבנים, תשתיות וסביבה לאנשים עם מוגבלות. למשל, הסרת מחסומים, הסדרת חניות מיוחדות, הנמכת מדרכות, מאחזי יד במדרגות, התקנת רמפות ומתקני הרמה והרחבת דרכי גישה ופתחים של מבנים. בנוסף, תכלול היחידה מפקחים על נגישות השירות. ביחידת הפיקוח יועסקו גם סוקרים, שיבדקו נגישות של אתרים שונים בארץ ע"פ תלונות או באופן יזום.

 

היחידה המשפטית של המיזם תכלול תובעים שינקטו צעדי אכיפה ועונשין נגד מפרי החוק. בשלב ראשון, יעקבו המפקחים אחר יישום דרישות החוק בתחום זה ועל המפרים יוטל "צו נגישות", שהוא מעין אזהרה אחרונה למי שחייב לבצע התאמות נגישות לאנשים עם מוגבלות, לבצען עד תאריך מוגדר. בתום תקופת האורכה, תערוך היחידה בדיקה מחודשת ואם לא תוקנו הליקויים תגיש היחידה כתבי אישום פליליים נגד מפרי החוק.

 

בסמכות היחידה המשפטית גם להגיש תביעות אזרחיות ועתירות מנהליות בגין אי מילוי הוראות הנגישות בשם אלה שנפגעו מכך ואף לקבל פיצוי כספי. צעדים אלה אינם מיתרים את האפשרות שאדם עם מוגבלות או ארגון המייצג אנשים עם מוגבלות יגישו במקביל תביעות משלהם, ללא הוכחת נזק, בגין העדר נגישות.

 

בנוסף, יינתן מענה לשאילתות של הציבור או של נותני שירות, בנוגע לפניות העוסקות בתחום הנגישות. המענה לשאילתה אמור להינתן תוך 60 יום מתאריך קבלתה.

 

"באמצעות המבנה המיועד לו, מערך הנגישות שיוקם יבטיח את האכיפה בתחום הנגישות, ירתיע ויילחם במפרי החוק, כדי שאנשים עם מוגבלות יוכלו לממש את זכויותיהם הבסיסיות, כפי שקורה ברחבי העולם המערבי. מדינת ישראל לא יכולה להרשות לעצמה לאבד את ההון האנושי של שמינית מאזרחיה, אשר על פי הסקר החברתי, מגדירים עצמם כאנשים עם מוגבלות חמורה. המטרה שלנו היא שהקמתו של המערך החדש תגרום לכולם להבין זאת". סיכם חיימוביץ'.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
לא מיישמים החוקים. אילוסטרציה
צילום: ויז'ואל/פוטוס
מומלצים