שתף קטע נבחר

גזענות 2007: רוב הציבור לא יגור סמוך לערבי

הדו"ח השנתי של האגודה לזכויות האזרח חושף גזענות חריפה של הציבור היהודי כלפי המגזר הערבי בישראל. 75 אחוזים לא יגורו עם ערבי בבניין משותף. 61 אחוזים לא יאפשרו לערבי לבקר בביתם ויותר ממחצית מהציבור תומך בהפרדה במקומות הבילוי. בקרב הנוער המצב גרוע לא פחות: הנוער היהודי סבור שהערבים "לא נקיים, לא חכמים ואלימים". ישראל 2007: אלו הן פנינו

עלייה בתחושות השנאה בקרב הציבור היהודי, הצעות חוק גזעניות בכנסת, השפלה בנמלי התעופה, הגבלת חופש הביטוי ואפליה בתקציבי שיקום לישובים ערביים בצפון. זוהי תמונת המצב בדו"ח השנתי של האגודה לזכויות האזרח, המשרטט תמונת מצב של זכויות האדם בישראל.

 

הנתונים שבדו"ח הנוגעים לגזענות כלפי המיעוט הערבי בישראל, קשים: יותר מחמישים אחוזים מהנשאלים בסקר של המרכז למאבק בגזענות שפורסם בחודש מרס 2007 הצהירו כי לא יסכימו לגור בבניין משותף עם ערבים, לא יהיו מוכנים שיהיו להם חברים ערבים שיבקרו בביתם, מסכימים כי יש להפריד בין ערבים ליהודים במקומות הבילוי וסבורים כי ישראל צריכה לעודד את האזרחים הערבים להגר מהמדינה.
גזענות כלפי ערבים

גזענות כלפי ערבים
  2007 2005
לא יגורו ליד ערבי 75.3 67.6
לא יארחו חבר ערבי 61.4 45.5
רוצים הפרדה במקומות הבילוי 55.6 40.6
המדינה צריכה לעודד הגירת ערבים 51 39.5

 הנתונים באחוזים

 

השקפת עולמו של הנער הישראלי-יהודי הממוצע ספוגה בסטריאוטיפים גזעניים: למעלה משני שליש מבני הנוער סבורים, כי הערבים לא חכמים, לא משכילים, לא תרבותיים, לא נקיים ואלימים. סקר הנוער מתבסס על מחקר שערכה אוניברסיטת חיפה בשנת 2004. בין השאר נמצא כי 69% אחוז מהתלמידים היהודים חושבים שהערבים אינם חכמים, 75% חושבים שהם אינם משכילים, 75% חושבים שהם אינם תרבותיים ו-74% אחוז חושבים שהם אינם נקיים. 75% מהתלמידים היהודים סבורים שהערבים אלימים, ויותר משליש מהתלמידים הודו כי הם מפחדים מהערבים.

 

ביזוי בנמל התעופה, קיפוח במיגון

בשנת 2006 נרשמה עלייה של 26% באירועים גזעניים כלפי ערבים, וסקרים מצביעים על עלייה של כמעט 100% בתחושות השינאה, שמביע הציבור היהודי כלפי ערבים.

 

על פי האגודה לזכויות האזרח, גם לתקשורת הישראלית יש חלק ביצירת התדמית

המאיימת והשלילית של ערבי ישראל ובכנסת מועלות הצעות חוק, המגבירות את הדה-לגיטימציה של האזרחים הערבים: התניית זכות ההצבעה וקבלת קצבאות בשירות צבאי או לאומי; חיוב שרים וחברי כנסת להישבע אמונים למדינה יהודית; והצעת החוק הקובעת כי אדמות קק"ל, המהוות 13% מקרקעות המדינה, יוקצו ליהודים בלבד. הצעת החוק האחרונה אושרה בקריאה ראשונה ברוב של 64 ח"כים ו-16 מתנגדים בלבד.

 

על פי הדו"ח, האזרחים הערבים מבוזים באופן תדיר בנמלי התעופה, והם סובלים מיחס שונה ומשפיל על פי שיטת ה"פרופיילינג הגזעי", המגדירה אותם כאיום בטחוני. עוד צויין בדו"ח כי 40% מהאזרחים ההרוגים במלחמת לבנון השנייה היו ערבים. פגיעת הטילים בישובים הערבים היתה קטלנית במיוחד בשל היעדר כמעט מוחלט של מיגון. למרות זאת, הופלו הישובים הערבים בקבלת תקציבי השיקום באופן בולט והאוכלוסייה בישובים אלה ממשיכה להיות מופקרת מבחינה ביטחונית, ללא תוכניות למיגונה.

 

בתגובה לפירסום הדו"ח אמר יו"ר תנועת חד"ש, חבר הכנסת מוחמד ברכה: "הממצאים לא הפתיעו אותנו ואסור שיופתע מהם כל צד שהוא. אלו ממצאים שהם תוצאה טבעית של מסע התבטאויות גזעניות שמובל על ידי מנהיגים פוליטיים וביטחוניים, וגם תוצאה למדיניות הגזענית שמיישמות כל ממשלות ישראל כנגד האוכלוסיה הערבית במשך 60 שנה. את מכת הגזענות הזאת צריך לרפא על ידי שינוי המנטליות הגזענית שמכוון הממסד הרשמי בישראל".

 

ח"כ אחמד טיבי (רע"מ-תע"ל) אמר כי "הגזענות הפכה להיות זרם מרכזי בחברה הישראלית. החברה הישראלית נגועה באפליה, מכף רגל ועד ראש".

 

בהכנת הידיעה השתתפה שרון רופא-אופיר
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אחי מאיר פורת
ילדים ערבים צועדים קילומטרים לבית הספר ברמלה
צילום: אחי מאיר פורת
צילום: ניב קלדרון
לא מופתע. ברכה
צילום: ניב קלדרון
מומלצים