שתף קטע נבחר

פרנקל: "משבר הסאב-פריים לא יגרום למיתון עולמי"

נגיד בנק ישראל לשעבר אינו מוטרד: "יתכן שנראה האטה בארה"ב אך זה לא יביא למיתון עולמי נוכח מנועי הצמיחה החזקים באסיה ואירופה"; ג'וזף כהן: "ארה"ב רק מרוויחה מירידת הדולר; הבורסות יעלו"

"משבר ה'סאב-פריים' לא יגרום למיתון בכלכלה העולמית". כך העריך היום יעקב פרנקל, נגיד בנק ישראל לשעבר וכיום סגן יושב ראש AIG העולמית, בנאום שנשא בוועידת ישראל לעסקים של "גלובס".

 

"פגשתי לאחרונה חבר ממאדים שמגיע מדי פעם לביקורים על כדור הארץ וקרא על כל המשברים שיש כאן חדשות לבקרים - משבר השווקים המפתחים בסוף שנות ה-90, משבר ההיי-טק ב-2001 ומשבר הסאב פריים היום. הוא אמר לי: 'אני רואה שאתם כל הזמן צומחים ונדהם לגלות שגם תחזיות ל-2008 הן שהעולם ימשיך לצמוח. אני רואה שאין אינפלציה בכדור הארץ ושהאבטלה נמצאת בירידה, אז ממה אתם כל כך מודאגים? הייתכן שהכלכלות בעולם הן מספיק גמישות כדי להסתגל לעלייה במחירי הנפט ולמשברים סקטוריאיליים נוספים?'", אמר פרנקל. 

  

פרנקל הוסיף: "סיפרתי לחבר ממאדים על החוב הענק של ארה"ב, אז הוא אמר: 'אוקיי, אז בסופו של דבר ארה"ב מבזבזת וסין חוסכת ומלווה לה, אבל ארה"ב עומדת בהחזרי החובות, אז איפה הבעיה?'. אמרתי לו שיש משבר בדיור ושמחירי הדירות עלו בצורה דרמטית וכעת הם יורדים, אז הוא אמר: 'אם המחירים יורדים בחזרה, אז מה הבעיה?'.

 

פרנקל העריך שרמת חוסר הוודאות תרד כיוון שהשווקים הם מספיק חזקים כדי להתמודד עם המשברים. "אני לא רואה סיבה שמשבר הסאב פריים יהפוך למשבר מקרו-כלכלי. הבנקים שמוחקים טריליוני דולרים, אבל הם מספיק חזקים לעמוד בכך ולא לקרוס. ייתכן שנראה האטה כלכלית מסוימת בארה"ב, אבל מנועי הצמיחה החזקים באחרים בעולם - הודו, סין ואירופה ימשיכו להניע את הכלכלה הגלובאלית. לסיכום, הכלכלה הגלובאלית אינה בדרך למיתון".

  

ג'וזף כהן לא חוששת ממשבר עולמי

גם אבי ג'וזף כהן, אסטרטגית ההשקעות הראשית של ענקית הפיננסים "גולדמן זקס" שהשתתפה באותו דיון בוועידת העסקים, אינה חוששת ממשבר כלכלי עולמי. לדבריה, ארה"ב רק מרוויחה מירידת הדולר כיוון שהייצוא האמריקני גבוה בהרבה מכפי שהיה בעבר וגם הצריכה עולה בשל המחירים הנמוכים שגורם הדולר הנמוך.

  

ג'וזף כהן אף העריכה שמחירי המניות - שחלק מהכלכלנים טוענים כי הם גבוהים ועומדים לרדת - אף יעלו. לדבריה, "עברנו מספר שנים שבהן השווקים צמחו בצורה לא מאוזנת והיו נמוכים מהערך האמיתי שלהם. אני מעריכה שהמניות אינן מתומחרות גבוה מספיק. יש לזכור שגם מניות נמכרות בדולרים, ולכן גם המחיר שלהן נמוך מדי בגלל הדולר הנמוך".

 

מנחה השיחה, רוברט פרידמן, העורך הבינלאומי של מגזין העסקים "פורצ'ן", נחרץ פחות בתחזיותיו לכלכלה הגלובאלית. "כלכלנים אינם יודעים את הכיוון שהעולם הולך אליו למעט העובדה שהוא ימשיך להסתובב סביב השמש. אני לא מאמין גדול בתחזיות. מה שבטוח הוא שלאף כלכלה אין כיום מפלט מהכלכלה הגלובאלית, אבל קשה לומר מה המפגש עם הכלכלה הגלובאלית יעשה להם. האם כלכלה הישראלית עמידה יותר או פחות בגלל החשיפה לגלובליזציה, לא יודע?"

 

דבן שארמה, נשיא S&P שרכשה היום את חברת הדירוג מעלות, חלק שבחים לכלכלת ישראל ואמר כי הליברליזציה של שוקי ההון הפכה את המדינה למרכז של חדשנות. לדבריו, לישראל היה תמיד פוטנציאל לצמיחה מהירה, וכעת הפוטנציאל שוחרר באמצעות מדיניות כלכלית יציבה, והתוצאות הן מדהימות ומספקות. שארמה אמר עוד כי כלכלת ארה"ב נמצאת אמנם בעיצומה של תקופה של אי יציבות, אך כלכלת העולם נותרה חזקה ונשענת על יסודות יציבים.

  

לדבריו, זוהי תקופה מסעירה לפעולה בשוקי ההון הגלובלים, לנוכח שיעורי הצמיחה וקצב השינוי, "אף שהחודשים האחרונים סיפקו תזכורת חשובה לכך שאפילו כלכלות מפותחות אינן חסינות בפני אי יציבות כלכלית".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אורי פורת
יעקב פרנקל
צילום: אורי פורת
אבי ג'וזף כהן
מומלצים