יהלומים מלאכותיים: איך מזהים את ההבדל?
בשנים האחרונות מיוצרים בעולם יותר ויותר יהלומים מלאכותיים שקשה להבדיל בינם לבין הטבעיים, והיהלומנים נופלים קורבן לנוכלים ורמאים המוכרים להם את המלאכותי במסווה של טבעי. ביקור במעבדה גמולוגית ברמת-גן חושף טכנולוגיה חדישה האמורה להבחין בהבדל ולספק ליהלומנים המודאגים "תעודת טבעיות" לכל יהלום
ענף היהלומים סובל בשנים האחרונות מאיום חדש: יותר ויותר מפעלים בעולם מצליחים לבצע ייצור תעשייתי של יהלומים מלאכותיים, הדומים מאוד ליהלומים הטבעיים אך זולים מהם בהרבה. מרבית הצרכנים מעדיפים עדיין את היהלומים הטבעיים, והמלאכותיים משמשים בעיקר לתעשייה. אבל רבים מהסוחרים נופלים קרבן לנוכלים ורמאים, המוכרים להם יהלומים מלאכותיים כאילו היו טבעיים, או צובעים אבנים טבעיות לבנות ומייצרים חיקויים של היהלום הצבעוני הנדיר והיקר.
מחירו של יהלום טבעי עשוי להיות גבוה פי 100 ויותר ממחירו של יהלום סינתטי בגודל, צורה וצבע זהים. לפי ההערכות הרשמיות של הבורסה ליהלומים, מהווים הסינתטיים רק 2% מהשוק, אך גורמים בענף מעריכים ששיעורם גבוה בהרבה. לאחרונה החלו הבורסות לחייב את היהלומנים להחזיק "תו תקן מוסרי", המחייב אותם, בין השאר, להצהיר על כל יהלום הוא טבעי. אין פלא, איפוא, שהיהלומנים מוכנים לשלם הרבה למי שיספק להם הוכחות שהסחורה שבידיהם היא טבעית.
על רקע זה, פיתחה מעבדת הגמולוגיה (חקר היהלומים והאבנים) EGL מהבורסה ברמת-גן טכנולוגיה מיוחדת המאפשרת לה לספק "תעודת טבעיות" לכל יהלום. המעבדה ייבאה לארץ השבוע את אחת המכונות הראשונות בעולם המאפשרת לפיסיקאים ולגמולוגים להבדיל בצורה מדעית בין יהלומים טבעיים למלאכותיים, ובין יהלומים צבעוניים ליהלומים צבועים. המכונה, שלא הייתה קיימת עד כה בישראל, מבוססת על הקרנה של אור אינפרה-אדום ואולטרה-סגול על היהלומים.
"היהלומים הסינתטיים לא מאיימים עלינו כשלעצמם, כל עוד היצרנים משווקים אותם בתור מה שהם", אומר נשיא הבורסה, אבי פז, "הבעיה שלנו היא שיש מקרים שבהם אנשים מוכרים סחורה סינתטית כאילו שהיא אמיתית. המיכשור החדש של EGL בהחלט יעזור לנו במקרים כאלה. זאת לא המכונה הראשונה שעושה את האבחנה, אבל למיטב הבנתי, המכונות הקיימות עושות אבחנה שאינה במאה אחוז, ואילו המכונה החדשה משפרת את כושר האיבחון באופן דרמטי ורציני".
"יהלום הוא מוצר מותרות ויש לו ערך רגשי ורומנטי", אומר גיא בנאמו, הבעלים והמנכ"ל של EGL, "אני חושב שהצרכן רוצה לקנות את היהלום האמיתי בגלל מה שהוא, בגלל שהוא נדיר וסמלי, בגלל שהוא שהה עשרות מיליוני שנים במעמקי האדמה ועבר תהליכים כל-כך מורכבים ומיוחדים. לצרכן מגיע לדעת מה הוא קונה, ואני מקווים שהיהלומנים יספקו את 'תעודת הכשרות' שאנחנו מעניקים ליהלומים גם לחנויות שמשווקות אותם לצרכן הקצה".
יהלומים מלאכותיים: עניין של לחץ
היהלומים הטבעיים נוצרים במעבה האדמה במשך מיליוני שנים, בתנאים קיצוניים של לחץ וטמפרטורה. הטכנולוגיה המאפשרת לשחזר את התנאים הללו וליצור יהלום מלאכותי קיימת מזה כמה עשרות שנים, אבל רק בשנים האחרונות החל ייצור תעשייתי של יהלומים סינתטיים.
היהלומים המלאכותיים מיוצרים במכבש בוכנה שבתוכו נמצאים אבקת פחם, אבקת גרפיט ויהלומים טבעיים או סינתטיים זעירים. המכבש מפעיל על האבקות לחץ גבוה ומחמם אותן עד לטמפרטורה של 1,400 מעלות צלזיוס. הלחץ והטמפרטורה גורמים ליהלום הזעיר לספוח אליו את האטומים והם עוברים תהליך התגבשות והופכים לחלק מהיהלום, שגדל בהדרגה עד שהוא מגיע לגודל של יהלום טבעי. כיום ניתן לייצר בשיטה זאת קרט יהלום בשבוע.
היהלומים הסינתטיים שונים מהיהלומים הטבעיים במספר פרמטרים כימיים דקים, כמו אופן השתלבותם של אטומי החנקן בגביש היהלום הבדלים כימיים דקים בין יהלומים טבעיים וסינתטיים, בעיקר באופן השתלבותם של אטומי חנקן בגביש היהלום. ניתן להבדיל בין היהלומים הטבעיים והמלאכותיים במספר שיטות, שהעיקרית ביניהן היא הקרנת קרניים אולטרה-סגולות ואולטרה-אדומות על היהלומים.