שתף קטע נבחר

זירת הקניות

סקר: מרבית הציבור רוצה עיריות "ירוקות"

סוגיות סביבתיות מטרידות את הציבור "קרוב לבית". סקר מגלה: 92 אחוז מהציבור סבור שלעיריות יש תפקיד משמעותי בשמירה על הסביבה

רוב מכריע של הישראלים רואים ברשות המקומית שלהם את הכתובת לנושאי איכות הסביבה - כך עולה מסקר ארצי שבוצע לקראת וועידת "עסקים וסביבה 2008" שתתקיים החודש ברמת גן.

 

מהסקר עלה כי 92 אחוז מהציבור סבור שלעירייה תפקיד משמעותי בשמירה על הסביבה, ועליה לפעול במסגרת תפקידה זה. בין הנושאים שהועלו כחשובים ביותר לתושבים ציינו 28 אחוז מהנשאלים את נושא הגברת החקיקה והאכיפה על מפעלים ותושבים מזהמים.

 

שיעור גבוה של תמיכה נמצא גם לפעילות בנושאי חינוך, במסגרתם מצפים התושבים למעורבות רבה של העיריה. ועם זאת, הציבור עדיין סבור שמודעות סביבתית צריכה בכל זאת לבוא "מבפנים": רק 10 אחוז מהציבור סבורים כי הדבר החשוב ביותר שהעירייה צריכה לעשות בנושאי סביבה הוא להעניק תמריצים לעסקים ותושבים ששומרים על הסביבה.

 

נתונים נוספים שעלו מהסקר מלמדים כי לתושבים באזורים שונים של הארץ יש סדר עדיפויות שונה בכל הנוגע לענייני  סביבה, בהתאם למיקומם הגאוגרפי ולבעיות הסביבתיות הקיימות באזורם.

 

בחיפה למשל, שם מרוכזים מפעלים מזהמים, ביקשו 22 אחוז מהתושבים שקיפות רבה יותר ממפעלים ועסקים בנוגע להשפעתם הסביבתית. רק 5 אחוזים מתושבי המרכז ו-8 אחוזים מתושבי הדרום השמיעו עמדה דומה.

 

25 אחוז מתושבי השרון נתנו את הדגש על נושא המחזור ואחריות העירייה באספקת תשתיות מתאימות - לעומת 9 אחוזים מהירושלמים ו-11 אחוז מתושבי תל אביב.

 

40 אחוז מתושבי ירושלים דורשים להגביר את האכיפה כנגד מזהמים - לעומת 22 אחוז מתושבי חיפה ו-24 אחוז מתושבי תל אביב. 16 אחוז מתושבי המרכז רוצים פעילויות קהילתיות של המפעלים, לעומת 3 אחוזים מתושבי ירושלים ו-5 אחוזים מהחיפאים.

 

תושבי תל אביב רוצים שהעירייה תעזור להם להיות "ירוקים". 15 אחוז מתושבי תל אביב מצפים מהעירייה לתת תמריצים לפעילות של תושבים למען הסביבה. זאת בניגוד ל-6 אחוזים מתושבי השרון ו-7 אחוזים בצפון.

 

ד"ר מיקי הרן, לשעבר מנכ"לית המשרד לאיכות הסביבה וכיום מנהלת תוכנית התמחות באיכות הסביבה בקריה האקדמית אונו, סבורה שההתפלגות הזו מעידה כי הציבור חש שנושאי סביבה משפיעים על סביבתו הקרובה, ולפיכך תהיה להם השפעה מכרעת בבחירות לרשויות המקומיות: "אזרחי הצפון הקרובים למרכזי תעשיה עם פוטנציאל זיהום מסוכן, ועל כן מיחסים חשיבות רבה יותר לאכיפה על מפעלים מזהמים ושקיפות. תושבי השרון, המרוחקים ממוקדי הזיהום התעשייתי, מוטרדים יותר מהבעיה הסביבתית-חברתית של ריבוי הפסולת, המחסור באתרי הטמנה והפגיעה של הפסולת במשאבי הטבע".

 

עוד עולה מהסקר כי הציבור מעדיף שחברות ומפעלים ישקיעו יותר בשיטות יצור נקיות, במניעת זיהום, ובצמצום וטיפול נאות בפסולת, מאשר בתמיכה בפרויקטים סביבתיים קהילתיים. רוב גדול בציבור, כ-74 אחוז, מטיל על עסקים הפועלים בעיר מידה של אחריות לביצוע פעילות לשמירה על הסביבה. מיעוט שולי של הציבור מחזיק בדעה שתפקידם של עסקים הוא לעשות כסף בלבד, ולא מוטלת עליהם כל חובה שהיא בנושאי שמירת איכות סביבה.

 

ועידת "עסקים וסביבה 2008", שתתקיים החל מה-21 בינואר בכפר המכביה, תעסוק בין השאר בדרכים בהן יכולה העירייה והקהיליה העסקית להפוך את איכות הסביבה להזדמנות כלכלית. הסקר הוזמן על ידי על ידי חברת "תכלית כנסים" לקראת הוועידה וביצע אותו מכון גיאוקרטוגרפיה בקרב 500 נשאלים המהווים מדגם מייצג של אוכלוסיית ישראל הבוגרת.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
רוצים ירוק בעיניים. ארכיון
צילום: תמר דרסלר
מומלצים