שתף קטע נבחר

קץ לצ'ופרים: רוצים לבחור יו"ר כנסת בחשאי

בהצעת חוק חדשה מבקשים חברי הכנסת ביילין ואורלב להשוות את הליך בחירת היו"ר לזה הנהוג בבחירת נשיא המדינה, כדי למנוע הטיות על רקע פוליטי. אורלב: "ראוי שיהיו בחירות חשאיות, כדי שאיש לא יטען שמדובר ב'דיל' פוליטי-קואליציוני"

ראשי ממשלה במשבר מכירים היטב את הצורך ביו"ר כנסת "מטעם", שיסייע לנווט בעבורם את המהלכים בבית המחוקקים, אלא שהצעת חוק חדשה - באם תאושר בכנסת - עשויה לעשות להם כאב ראש רציני.

 

יו"ר מרצ, ח"כ יוסי ביילין ויו"ר המפד"ל, ח"כ זבולון אורלב, הגישו את הצעת החוק, שיאפשר להפוך את הבחירות לתפקיד יו"ר הכנסת לחשאיות. כיום נערכות הבחירות לתפקיד באופן גלוי, ולמעשה

מביאות לכך שח"כ ממפלגת השלטון, שביקרו חפץ ראש הממשלה, ממונה כמעט באופן אוטומטי לתפקיד. כך נהוג כבר עשרות שנים.

  

הצעת החוק שהונחה על שולחן כנסת, קובעת כי בחירת היו"ר תיעשה באופן זהה לבחירת נשיא המדינה, הנבחר באופן חשאי. כזכור, יו"ר הכנסת נחשב כסגן וממלא מקום לנשיא. "הדמיון שבין תפקידי יו"ר הכנסת לתפקיד הנשיא מחייב ששניהם לא יהיו חלק מהסכמות פוליטיות-קואליציוניות, אלא שיהיו בחירתם האישית והחשאית של חברי הכנסת", נכתב בדברי ההסבר להצעת החוק.

  

ח"כ ביילין אמר ל-ynet כי יש הצדקה בהשוואת אופני הבחירה בין התפקידים: "מדובר בבחירה אישית, ונהוג בעולם שבחירה אישית נעשית באופן חשאי. שנית, יו"ר הכנסת אמור לשרת את חברי הכנסת כולם, אך אם בחירתו גלויה, הופכת זו לחלק מן המארג הקואליציוני, ומ'חלוקת השלל' שלאחר הבחירות".

 

ח"כ אורלב אמר כי ראוי שהיו"ר יהיה נאמן לכלל חברי הכנסת והמחויבות הראשונה שלו

תהיה למעמד הכנסת. "כדי לבטא את מעמדו העצמאי של יו"ר הכנסת, ראוי שיהיו בחירות חשאיות שבהן איש לא יכול לטעון שמדובר בבחירה כחלק מ'דיל' פוליטי-קואליציוני", אמר. אורלב הדגיש כי אין בהצעה משום הבעת אי נחת מהתנהלות יו"ר הכנסת הנוכחית, דליה איציק. "בחירות חשאיות יגדילו את אמון הציבור בכנסת, ואת אמון חברי הכנסת ביו"ר שלהם", אמר.

 

ח"כ ביילין הסביר כי כאשר הבחירה תהיה חשאית - יהיה סיכוי שמי שייבחר לא יהיה מחויב לקואליציה, גם אם יהיה חלק ממנה. "הנבחר לתפקיד יוכל לפעול במידה רבה של עצמאות. בחירה חשאית תוכל לאפשר למועמדים המקובלים על ידי רבים מאנשי הבית, להציג את מועמדותם, בין אם הם חברי קואליציה ובין אם הם חברי אופוזיציה, משום שהבחירה תהפוך מפוליטית מובהקת לאישית מובהקת", הסביר ביילין, הטוען כי הדבר יהווה יתרון גדול לכנסת ולעבודתה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אלי אלגרט
ביילין. כך נהוג בעולם
צילום: אלי אלגרט
אורלב. אמון הציבור
צילום: ניב קלדרון
מומלצים