שתף קטע נבחר

למרות הסכנה: ממשיכים למכור תרופות אסורות לפעוטות

משרד הבריאות אסר למכור תרופות לצינון ללא מירשם רופא, המיועדות לתינוקות מתחת לגיל שנתיים. אבל בדיקת "ידיעות אחרונות" מגלה: בבתי מרקחת רבים בכל הארץ אפשר לרכוש את התרופות האלה בלי בעיה. רק ב-3 מקומות הקפידו הרוקחים לברר באיזה גיל הילד והמליצו על תכשירים טבעיים

החורף בעיצומו, התינוקות משתעלים והרופא שוב אמר שזה וירוס. אולם למרות שמשרד הבריאות הישראלי אסר את השימוש בתרופות ללא מרשם נגד צינון, כלומר לנזלת ולשיעול, בדיקת "ידיעות אחרונות" מגלה כמה קל לרכוש את התרופות הללו בכל הארץ. צריך רק לבקש.

 

תרופות לשיעול והצטננות של ילדים אושרו בארצות-הברית כבר בשנות ה-70, לאחר שמנהל המזון והתרופות הניח כי התרופות המיועדות למבוגרים יעילות גם בקרב ילדים. מאז נתגלה כי עשרות תרופות לצינון המיועדות למבוגרים, לא רק שאינן יעילות אלא אפילו מסוכנות לילדים.

 

שלושה פעוטות מתו

אף שתופעות הלוואי הקשורות בשימוש בתרופות להצטננות בילדים הן נדירות, מעריכים כי בארצות הבריאות בלבד טופלו בין השנים 2004-2005 כ-1,500 פעוטות מתחת לגיל שנתיים בשל תופעות לוואי קשות שנגרמו מתרופות אלה.

 

בחודש ינואר אשתקד הזהיר המרכז לבקרת מחלות בארצות הברית מפני השימוש בתרופות לנזלת ולשיעול, שגרמו למותם של שלושה תינוקות. הממצאים, שהובאו בכתב העת Morbidity and Mortality, הראו כי בבדיקות שלאחר המוות שנערכו בגופם של הפעוטות, בגילאי חודש עד שישה חודשים, נמצאו רמות גבוהות של החומר פסאודואפדרין המשמש לטיפול בנזלת (מצוי בישראל בתרופות אפלפי, היסטאפד, היסטאדקס, סינופד ורבות אחרות).

 

אצל שניים מהילדים נמצאו גם רמות גבוהות של חומרים פעילים המצויים בתרופות לשיעול: דקסטרומתרופאם (המשווק בישראל בתרופות נוגדות שיעול רבות, ובהן טריאמיניק, רוביטוסין, אלצינל, טוסופדרין ואצטאמינופן המשווק בישראל כפרצטאמול). שניים מהתינוקות טופלו גם בתרופת מירשם נוגדת אלרגיה מקבוצת האנטיהיסטאמינים הקרויה קארבינוסאמין. עם זאת, החומר לא נמצא בגופם בבדיקות שלאחר המוות.

 

הבעיה המרכזית בשימוש בתרופות נגד הצטננות לתינוקות ולפעוטות נעוצה בעובדה שעד עתה לא ברור מהו המינון המקסימלי שמותר לתת לפעוטות מתחת לגיל שנתיים, כלומר לא ידוע כמה מנות מותר לתת לפני שמגיעים לרמה של רעילות עם תופעות לוואי חמורות.

 

בחודש מרץ האחרון הגישו רופאים בארצות הברית דרישה כי מינהל המזון והתרופות האמריקני, ה-FDA, ישקול לאסור כליל את שיווק התרופות הללו ללא מירשם, או שיגביל את השימוש בהם לילדים מגיל 6 ומעלה.

 

בעקבות אזהרת המרכז לבקרת מחלות התכנס בחודש אוגוסט פאנל של מומחי מינהל המזון והתרופות, ופרסם אזהרה לפיה יש לאסור את השימוש בתרופות נגד הצטננות בתינוקות ובפעוטות מתחת לגיל שנתיים. ה-FDA טרם החליט האם לאסור כליל את מכירות התרופות הללו ללא מירשם או להגביל את גיל השימוש למעל גיל 6 שנים. החלטה סופית בעניין תתקבל באביב הקרוב, לקראת תחילת ייצור התרופות לחורף הבא.

 

בינתיים הסתפק המינהל באזהרה חוזרת להורים, שאותה פירסם לפני כשבועיים, מפני תופעות לוואי מסכנות חיים העלולות להתרחש כתוצאה מהשימוש בתרופות אלה בפעוטות עד גיל שנתיים. בעקבות אזהרת מנהל התרופות והמזון מיהר גם משרד הבריאות הישראלי והודיע כי השימוש בתרופות נגד שיעול מתחת לגיל שנתיים דורש הוראת רופא או מירשם.

 

בתי המרקחת שמחים למכור

אבל למרות האזהרות והוראת משרד הבריאות, ולמרות שחברות התרופות הזדרזו וציינו בהתוויות לשימוש, כי התרופות נגד הצטננות מיועדות לתינוקות ופעוטות מגיל שנתיים ומעלה בלבד, מתברר כי בבתי המרקחת נמכרות התרופות באופן חופשי, בלא כל צורך במירשם.

 

ביקרנו בבתי מרקחת מדגמיים בתל אביב, פתח תקווה, רמת גן, גבעתיים, קרית אונו, יהוד, באר-שבע וירושלים. נוסח הבקשה היה זהה: "אני זקוק לתרופה לצינון לילד שלי בן שנה וחצי". רק ב-3 מבתי המרקחת הפנו אותנו הרוקחים לתרופות טבעיות. מדובר בבתי המרקחת בסניף "שופרסל ביג" ביהוד, סופרפארם גני תקווה וניו פארם בקניון בת ים.

 

בשאר בתי המרקחת הוצעו לנו מספר תרופות לשיעול ונזלת ללא מירשם, ובלא כל צורך בהוראת רופא כתובה. נציין עוד כי פרט לבתי המרקחת הללו הגיעו אלינו דיווחים רבים מנציגי חברות התרופות השונות על כך שהתופעה רווחת בעשרות בתי מרקחת נוספים בכל הארץ.

 

בעקבות ממצאי "ידיעות אחרונות" מסר יו"ר הסתדרות הרוקחים דוד פפו, כי הרוקחים יקבלו ריענון של הנחיות משרד הבריאות. "יש לנו אחריות מקצועית כלפי ההורים, וזה בהחלט מדאיג שהרוקחים הסכימו לנפק את התכשירים גם לתינוקות ולפעוטות. להורים מומלץ להשתדל למסור לרוקח את מירב הפרטים על התינוק או הילד הקטן, ולזכור שלמרות שמדובר בתכשירים שלא דורשים מירשם רופא, זה עדיין לא הופך אותם לתכשירים תמימים, במיוחד כשהורים נותנים אותם בשילוב תרופות אחרות לאותה בעיה, כמו סירופ לשיעול עם סירופ לנזלת ואקמול, הגוררים תופעות לוואי".

 

דוברת משרד הבריאות, עינב שימרון-גרינבוים, מסרה בתגובה: "משרד הבריאות אימץ את המלצות ה-FDA ולפיהן אין להשתמש בתכשירים נגד שיעול והקלת הצטננות בילדים מתחת לגיל שנתיים. עם זאת, רופא רשאי להמליץ על טיפול כזה גם בילדים מתחת לגיל שנתיים במקרים שבהם מצא לנכון לעשות זאת. בעלוני התכשירים הנוזליים המשמשים להקלה על הצטננות מצוינת ההנחיה 'בשימוש מתחת לגיל שנתיים יש להיוועץ ברופא'. חברות התרופות המייצרות תכשירים אלה נדרשו לאחרונה להפיץ מכתב לרוקחים בבתי המרקחת, המיידע אותם בנדון ומורה להם ליידע את הצרכנים במידע זה בעת מכירת המוצר".

  

אז איך בכל זאת לטפל בצינון?

  • לילדים מתחת לגיל שנתיים אל תתנו תרופות נגד שיעול וצינון ללא המלצה של רופא. טפלו בהם באמצעות במכשיר אדים או בטיפות אף של מי מלח. אם החום של הילד עולה ומצבו הכללי מחמיר יש לפנות לרופא.
  • אל תתנו לילד תרופה המיועדת למבוגרים. השתמשו אך ורק בתרופות המציינות כי הן מיועדות לתינוקות, פעוטות או ילדים.
  • אם הילד מטופל בתרופות נוספות, היוועצו ברופא לפני מתן תרופה נוספת לצינון. חלק מהתרופות עלולות להכיל חומרים דומים, שיביאו להצטברות חומרים מסוכנים ולתופעות לוואי קשות.
  • במתן התרופה השתמשו בכפית המדידה או במזרק המצורף לאריזת התרופה. אל תשתמשו באמצעי מדידה אחר שלא הגיע באריזת התרופה. אין להשתמש בכפית או בכף מטבח רגילה כי כך אי אפשר לדעת מה הכמות המדויקת של התרופה ועלולים לתת כמות גבוהה ומסוכנת שאינה מתאימה למשקל הילד.
  • אם מצבו של הילד מחמיר הפסיקו את השימוש בתרופה וגשו לרופא.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים