שתף קטע נבחר

נא להכיר: חדף פילי נדיר

חוקרים מאיטליה וארצות הברית אישרו בסוף השבוע כי חדף-פילי - יונק פרוותי אוכל חרקים שתועד לראשונה לפני שנתיים בטנזניה - הוא אכן מין שלא היה מוכר עד כה למדע

עכשיו זה רשמי: חוקרים שזיהו כבר לפני שנתיים בג'ונגלים של טנזניה מין ענק של חדף-פילי, אישרו בסוף השבוע שאכן מדובר במין חדש, שלא היה ידוע עד כה למדענים. מדובר בחדף-פילי גדול במיוחד, הגדול ביותר מבין 15 המינים שהיו ידועים עד כה.
 
חדפים הם יונקים קטנים מכוסי פרווה הניזונים בדרך כלל מחרקים. מדענים העניקו להם את השם חדף-פילי משום חוטמם הארוך והרגיש. עד כה היו ידועים למדע 15 מינים של חדפי-פיל בלבד.
 

(צילומים: Francesco Rovero ו-Galen Rathbun)
 

החדף תועד לראשונה בשנת 2005 על ידי מלכודת מצלמה שהוצבה ביערות הגשם בטנזניה. כשהמצלמות הצליחו לתעד את היונק הבלתי מוכר, שלח החוקר פרנצ'סקו רובארו ממוזיאון למדעי הטבע באיטליה, את התמונות לאיבחון אצל גיילן ראת'בון, עמית מהאקדמיה למדעים בקליפורניה.

 

כל הבדיקות העלו כי אכן מדובר במין חדש ולפיכך יצאו רובארו וראת'בון במרס 2006, בראש משלחת חוקרים, למזרח אפריקה לנסות ולאשר את התגלית. למרות שהגיעו בתקופה היבשה, נתקלו החוקרים במזג אוויר סוער וגשום, והמלכודות שהביאו עימם התבררו כקטנות מדי עבור החדף-הפילי הענק. בזכות עקשנות ושימוש בשיטות ציד מסורתיות, הצליחו החוקרים לבסוף ללכוד ארבעה חדפים, ולבצע יותר מ-40 תצפיות על היונקים הנדירים.

 

בדיקות מקיפות שבוצעו מאז אישרו שאכן היצור, שגודלו כגודל חתול ביתי, אכן לא תועד מעולם בספרות המקצועית. "זו אחת התגליות המרגשות ביותר בקריירה שלי", אמר ראת'בון. לדבריו, זהו המין הראשון של חדפי פילים גדולים שהתגלה ב-126 השנים האחרונות. "מהרגע הראשון שהרמתי את החדף באוהל שלנו ידעתי שמדובר במין חדש - לא רק בגלל צבע פרוותו הייחודי, אלא משום שהוא כה כבד!".
 
 
החדף זכה לשם חדף-פילי אפור פנים (Rhynchocyon udzungwensis). הוא שוקל כ-700 גרם ולדברי החוקרים, משקלו גדול בכ-25 אחוז יותר מכל חדף אחר הידוע למדע. הוא חי בשני אזורים גבוהים במיוחד בשרשרת הרים בדרום מרכז טנזניה, אזור המכוסה יערות גשם. באותו אזור נמצא לפני מספר חודשים סוג חדש של קופי קיפונג'י, זוחלים ודו-חיים.
 
לדברי החוקרים, יש להגביר את השמירה והבידוד של רצועת ההרים המרוחקת, כדי לשמור על אוכלוסיית בעלי החיים במקום. "יש כאן מגוון ביולוגי אדיר ובתוכו מינים רבים שאינם ידועים למדע ואינם נמצאים במקום אחר בעולם", הם מסכמים. הממצאים המלאים של המחקר יפורסמו החודש בירחון המדע "Journal of Zoology".
 
 


 

 


 

 


 


 


 

 



פורסם לראשונה 03/02/2008 13:41

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אחד החדפים הגדולים שקיימים כיום
צילום: Francesco Rovero
גיילן ראת'בון עם החדף בטנזניה
צילום: Galen Rathbun
מומלצים