שתף קטע נבחר

מהלילה תצומצם אספקת החשמל לרצועת עזה

לפי התוכנית, שאושרה בידי סגן שר הביטחון מתן וילנאי, ישראל תצמצם מהלילה ובמשך השבועות הקרובים את אספקת החשמל לרצועה. בסוף התהליך ההדרגתי, יקוצצו כחמישה אחוזים מאספקת החשמל המגיעה מישראל לעזה

החל מהלילה (יום ה'), ובמהלך עשרת השבועות הקרובים, יופחת בכל שבוע כחצי מגה-ואט מהספק החשמל של עשרת הקווים המעבירים אנרגיה מישראל לרצועת עזה. הפחתת אספקת החשמל, לפי תוכנית של מתאם הפעולות בשטחים, תצטרף לסנקציות הנוספות הקשורות בצמצום אספקת הסולר, הבנזין והסחורות. את המהלך אישר אמש סגן שר הביטחון, ח"כ מתן וילנאי (העבודה). ישראל ומצרים מספקות לרצועה 70 אחוז מהאנרגיה הדרושה לתצרוכת החשמל, והשאר מיוצר בתחנות הכוח המקומיות.

  

בהתאם להחלטה, מערכת הביטחון הנחתה את חברת החשמל לצמצם את אספקת החשמל המועברת לרצועת עזה בצורה הדרגתית. מסך אספקת החשמל לרצועה ייגרעו בסך הכל כחמישה אחוזים מ-124 מגה-ואט חשמל המסופקים להם.

 

לפני כחודשיים קיבל הדרג המדיני החלטה לנתק את רצועת עזה מאספקת הדלק והחשמל. לפני כשבועיים הופסקה הזרמת הסולר לרצועת עזה, אך הפסקת פעולתה של תחנת הכוח המקומית גרמה לעלטה, ובעקבותיה הופעל לחץ בינלאומי על ישראל, שהחליטה לחדש את אספקת הדלקים.

 

לפי התוכנית והפקודה המצויה במערכת הביטחון, חברת החשמל אמורה להתחיל לצמצם את החשמל שהיא מעבירה לרצועת עזה באמצעות מגבילי עומס המותקנים על קווי החשמל. לאחר הפחתת החשמל ייבחן המצב ברחוב הפלסטיני והאפקטיביות של הסנקציה הישראלית, כדי למנוע אסון הומינטרי. עוד הוחלט לתת לפלסטינים הודעה מוקדמת. הניתוק שאמור להתבצע כבר בשעות הלילה, טעון אישור סופי של ראש הממשלה ושר הביטחון.


מצוקה או הצגה? ילדים יצאו עם נרות לרחובות (צילום: רויטרס)

 

ממשרד התשתיות נמסר כי ההחלטה על ההפחתה נתונה בידי הגורמים הביטחוניים, אך בכל מקרה הונחתה חברת החשמל שלא לפגוע בתושבים הישראלים בישובי עוטף עזה הניזונים מאותם קווי חשמל.

 

בג"ץ דחה ביום רביעי שעבר את העתירות נגד צמצום אספקת הדלק והחשמל לרצועת עזה. השופטים ציינו בפסק הדין כי מאז ביצעו תוכנית ההתנתקות אין לישראל שליטה אפקטיבית בנעשה ברצועה, ומלבד הצורך לאספקת צרכים חיוניים והומניטריים - לא חלה עליה חובה "לדאוג לרווחת תושבי הרצועה או לאפשר העברת כמות בלתי מוגבלת של טובין ומצרכים".

 

השופטים הסבירו בפסק-הדין כי "בית המשפט אינו מתערב באמצעים שהמופקדים על הביטחון נוקטים בהם - לא מבחינת יעילותם ולא מבחינת תבונתם - אלא בבחינת חוקיותם. תפקידו של בית המשפט מתמצה בקיום ביקורת שיפוטית על קיום כללי המשפט הישראלי והבינלאומי המחייבים את מדינת ישראל, ואשר המדינה אף הצהירה כי היא דבקה בקיומם". בהקשר זה הודגש כי "בעת לחימה, האוכלוסייה האזרחית נקלעת שלא בטובתה לשטח בו מתנהלת הלחימה, והיא הקורבן הראשון והעיקרי של מצב לחימה, גם כאשר נעשים מאמצים לצמצום הפגיעה בה".

 

בית המשפט חזר וציין כי רצועת עזה "נשלטת על-ידי ארגון טרור רצחני, הפועל ללא לאות לפגיעה במדינת ישראל ובתושביה ומפר כל כלל אפשרי של המשפט הבינלאומי בפעולותיו האלימות, המופנות ללא אבחנה כלפי אזרחים - גברים, נשים וילדים".

 

השופטים אמנם קבעו שעל המדינה להימנע מפגיעה מכוונת באוכלוסייה האזרחית המצויה ברצועת עזה, אך ציינו שכמויות הדלק והחשמל שהצהירה המדינה שתספק לרצועה - יש בהם כדי לענות על הצרכים ההומניטריים החיוניים של הרצועה לעת הזו.

 

בהכנת הידיעה השתתפו חנן גרינברג ואבירם זינו
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
האם התמונות הללו ישובו?
צילום: איי פי
העברת סולר לרצועת עזה
צילום: צפריר אביוב
מומלצים