שתף קטע נבחר

קוסובו מאשרת: היום נכריז על עצמאות החבל

ראש הממשלה האשים תאצ'י אישר כי המחוז הבדלני יכריז היום על פרישה מסרביה והקמת מדינה עצמאית. ההתרגשות בקוסובו בעיצומה ותושבים כבר תלו דגלים וכרזות לקראת ההכרזה הצפויה: "תהיה פה אופוריה"

ראש ממשלת קוסובו, האשים תאצ'י, הצהיר כי תושבי החבל יכריזו היום (א') על עצמאותם מסרביה. בשבועות האחרונים פורסמו כמה דיווחים על תוכניתה של קוסובו להצהיר על עצמאותה השבוע, אך עד היום לא התקבל לכך אישור רשמי.

 

"מחר יהיה יום של רגיעה, של הבנה ושל פעילות מדינית לקראת יישום רצונם של אזרחי קוסובו", אמר אמש תאצ'י בתום שיחה עם מנהיגי דת במחוז.

 

תושבי קוסובו האלבנים, המהווים כ-90% מאוכלוסיית החבל, דורשים לפרוש מסרביה ולהקים מדינה עצמאית. הדרישה זוכה לגיבוי מצד ארה"ב ומדינות מפתח באיחוד האירופי. מנגד, סרביה נתמכת על ידי רוסיה, בעלת זכות הווטו במועצת הביטחון של האו"ם, המעוניינת בהמשך המשא ומתן בין הצדדים.

 

כלי תקשורת במחוז הבדלני דיווחו היום כי ההצהרה הרשמית צפויה להתפרסם היום סמוך לשעה 16:00 (זמן ישראל), כשברקע יושמע המנון האיחוד האירופי. ממשלת קוסובו אף צפויה ללוות את ההכרזה בזיקוקי דינור בבירה פרישטינה.

 

בעלי חנויות בפרישטינה תלו בימים האחרונים דגלים של אלבניה - נשר שחור על רקע אדום - כשלצדם שלטים המזמינים קונים לחגוג את העצמאות ב-50 אחוזי הנחה על מוצרים שונים. כרזות שנתלו ברחבי העיר הכירו תודה לארה"ב ולאיחוד האירופי בשל תמיכתם במהלך. כרזות אחרות שיבחו את נשיא ארה"ב לשעבר, ביל קלינטון, על שיזם את מתקפת נאט"ו נגד סרביה ב-1999.  

 

על פי דיווחיים שונים, ממשלתו של תאצ'י הזמינה 80 טונות של זיקוקים מבולגריה לרגל חגיגות העצמאות. "מחר תהיה כאן אופוריה", אמרה אתמול פלוטרה לימני, מלצרית בת 24. "כולם מדברים על זה בהתרגשות".

 

האיחוד האירופי יציע לקוסובו חברות?

קוסובו מקווה כי הצהרות התמיכה שנשמעו ממדינות רבות במערב יבואו לידי ביטוי בהכרה רשמית זמן קצר לאחר ההכרזה. גורמים בממשלת המחוז אמרו כי הם מצפים שהמדינות הראשונות להכריז על תמיכתן יהיו ארצות הברית, בריטניה וצרפת.

 

אתמול אישר האיחוד האירופי סופית את שליחת כוח המשימה של 1,800 שוטרים וגורמי אכיפה לחבל. שליחת הכוח אושרה פה אחד על ידי שרי החוץ של כל 27 חברות האיחוד, והשלמת פריסתו תארך כארבעה חודשים. מטרת הכוח, שהיקפו עוד עשוי לגדול בהמשך, היא סיוע בהקמת משטרה ומערכת אכיפת חוק בקוסובו, שתהיה חפה מהתערבות גורמים פוליטיים.

 

שרי החוץ של האיחוד האירופי צפויים להתכנס ביום שני בבריסל כדי לדון בתגובה ההולמת להכרזה של קוסובו. לאחר הצהרת העצמאות המתוכננת, האיחוד צפוי לקרוא ליציבות ולהשאיר בידי כל המדינות החברות את החלטה אם להכיר בקוסובו. בין 20 ל-22 ממשלות של חברות האיחוד האירופי צפויות לעשות זאת במהירות, אולם לפחות חמש מדינות צפויות שלא להכיר בעצמאות, לפחות בהתחלה, ואלו הן קפריסין, יוון, רומניה, סלובקיה וספרד

 

מנהיגים אירופים התחייבו בדצמבר האחרון לסייע לקוסובו במעבר לעצמאות, לרבות תמיכה כלכלית ופוליטית ואף הצעה לחברות עתידית באיחוד. כמובן שהתנגדות מצד חמש המדינות המוזכרות צפויה לחבל בכל ניסיון לפרסם הצהרה אירופית רשמית המבטיחה למדינה הטריה חברות באיחוד.


פורסם לראשונה 16/02/2008 14:07

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
תאצ'י. עצמאות בדרך
צילום: איי פי
כוחות נאט"ו בקוסובו (ארכיון)
צילום: איי פי
מומלצים