שתף קטע נבחר

 

עו"ד ששון על הצעת המאחזים: שלא יעשו כלום

עו"ד טליה ששון תקפה בדיון בוועדה לביקורת המדינה את ההצעה שהכין משרד המשפטים להסדרת הבנייה במאחזים: "עדיף שישאירו כבר את המצב כמו שהוא". המשנה לראש הממשלה, חיים רמון, אמר כי לבנייה בשטחים יש השלכות בינלאומיות

עו"ד טליה ששון, לשעבר מבכירות הפרקליטות, שחיברה בשעתו דו"ח קשה על המאחזים, שבה ותוקפת את הצעת משרד המשפטים להסדרת הנושא. בדיון שהתקיים היום (ב') בוועדה לביקורת המדינה בכנסת, פנתה ששון למשנה לראש הממשלה, השר חיים רמון, כי "אם מה שעומד היום להצבעה זו הטיוטה שאני ראיתי ממשרד המשפטים ועליה דנו בוועדת השרים, הייתי שמחה שהוועדה שלך (רמון) לא תעשה דבר - אלא תשאיר את המצב כפי שהוא. זה יותר טוב בעיני מאשר שתאמץ את הצעת הטיוטה הזו".

 

ששון העבירה כבר לפני כחמישה חודשים את הערותיה לטיוטה המוצעת ליו"ר הוועדה, חיים רמון. לדבריה, הטיוטה מאפשרת בנייה רחבה בשטחים ללא צורך באישור הממשלה ומאפשרת בנייה סביב המאחזים הבלתי חוקיים שיוותרו על פי כל כלל ודין, ישראלי ובינלאומי".

 

בדו"ח שחיברה ששון הוצגו כ-105 מאחזים לא מורשים, 54 מהם שהוקמו על קרקעות השייכות לפלסטינים. הדו"ח ביקר את פעולות משרדי הביטחון והשיכון בנושא וששון אמרה בשעתו כי "הפרה כה בוטה של החוק עלולה לפגוע במשטר הדמוקרטי".

 

המשנה לראש הממשלה, השר חיים רמון, אמר בדיון כי "מאז 2005 לא הוקם אף מאחז לא מורשה ביהודה ושומרון" וכי מאז אותה תקופה "הממשלה אינה מעבירה למאחזים כספים אלא באישור ועדה בראשות המשנה ליועץ המשפטי לממשלה".

 

במהלך הדיון שעסק בבקשה לחוות דעת ממבקר המדינה, מיכה לינדנשטראוס, בסוגיית אי אכיפת חוקי הבנייה והתכנון בשטחים בעקבות דו"ח ששון, הוסיף רמון כי לצערו הרב בחלק מהמאחזים הלא חוקיים נוספו קראוונים בלתי מורשים.

 

בהתייחס לעבודת ועדת השרים בסוגיית המאחזים, אמר המשנה לראש הממשלה: "תפקיד הוועדה הוא לקבוע איך ומה בונים ביהודה ושומרון. הבנייה ביהודה ושומרון היא דבר חריג ושונה מאופן מהותי מכל מקום אחר, מכיוון שהשטח הזה אינו בריבונות ישראל ויש לכך השלכות בינלאומיות.


רמון בוועדה. הממשלה תמלא חובתה המשפטית והמדינית (צילום:גיל יוחנן) 

 

"תפקיד הוועדה הוא בראש ובראשונה לקבוע את דפוסי הבנייה למרות המגבלות המדיניות. אנחנו עוסקים אך ורק בשאלה כיצד ליישם את מה שנובע מדו"ח ששון. אף אחד לא מתעלם מכך שהבנייה אינה נובעת ממצוקת דיור, אלא מרצון לקבוע עובדות מדיניות אשר יקשו על ממשלות ישראל לאמץ מדיניות השונה מזו של שאלה הבונים את המאחזים. לכן יש לבנייה הזו אופי אידיאולוגי. אנשים אומרים: 'אנו נבנה באופן בלתי חוקי, כדי שאם הרוב בישראל ירצה להחזיר חלק מהאזורים האלה - זה יהיה בלתי אפשרי או הרבה יותר קשה'".

 

"בתים - לא חוקי, קומות - אין בעייה"

לדבריו של רמון נעשים נסיונות לקבוע כללים לבנייה ביהודה ושומרון, אך טרם התקבלו החלטות בנושא. המשנה לראש הממשלה הסביר כי על פי העמדה המתגבשת בכל מקום שלבנייה יש השלכה מדינית - יהיו גורמים מדיניים אשר יצטרכו לאשר את הבנייה.

 

"אם רוצים להרחיב יישוב שיש בו היום נניח 100 בתים ולהוסיף 20-30 בתים, משמעות הדבר היא שרוצים להרחיב את היישוב ב-20-25 אחוז. לדבר הזה יש משמעות מדינית והוא דורש אישור של הדרג המדיני. אם בונים עוד קומה או עוד כיתת לימוד לא צריך את הדרג המדיני. לכמות שבה רוצים להרחיב יש משמעות".

  

בנוגע לדיונים עם המתנחלים, אמר רמון: "ברמה העקרונית הייתי שמח מאוד אם היינו מגיעים להסדר עם המתנחלים ופותרים את העניין הזה בהסכמה ולא בעימות אלים. השאלה אם ניתן להגיע לכך או לא היא כבר סוגייה אחרת. אם לא תהיה ברירה, אני חושב שבסופו של דבר הממשלה צריכה למלא את חובתה המשפטית והמדינית. אשמח מאד אם הדבר ייעשה ללא התנגשות עם המתנחלים".

 

במהלך הדיון, הציג ראש המינהל האזרחי, תת-אלוף יואב (פולי) מרדכי, בפני חברי הוועדה נתונים לפיהם בשנת 2007 אותרו ביהודה ושומרון 291 בניות בלתי חוקיות במגזר היהודי, מתוכם פונו 132. בנוסף, אותרו יותר מ-600 בניות בלתי חוקיות במגזר הערבי, שמתוכם נהרסו 218 מבנים. גם מרדכי ציין כי משנת 2005 לא הוקם אף מאחז חדש.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גיל יוחנן
רמון ויו"ר הוועדה ח"כ אורלב
צילום: גיל יוחנן
ששון. לא לקבל הצעת המשפטים
צילום: אלכס קולומויסקי
מומלצים