שתף קטע נבחר

נפלה הצעת חוק המחייבת ספקיות אינטרנט ליידע על סינון

הצעת החוק של מילר נדחתה על ידי תומכי חוק סינון אתרים (892), שאמור לעלות להצבעה בקריאה ראשונה הערב. במקביל, מתגבשת חוות דעת הקובעת כי 892 לא יעמוד במבחן בג"צ

הצעת החוק של חבר הכנסת אלכס מילר ("ישראל ביתנו"), המחייבת ספקיות אינטרנט להודיע ללקוחות על אפשרות להפעיל תוכנת סינון, נדחתה הבוקר (ג') בוועדת הכלכלה של הכנסת. (לקריאת הצעת החוק).

 

המכבש הקואליציוני שוב התגייס היום בכנסת כדי לבלום את הצעת החוק הרכה של מילר לחסימת אתרי אינטרנט פוגעניים (לקריאת בהשוואה להצעה קודמת (892) המוגדרת כ"דרקונית", של ח"כ אמנון כהן (ש"ס) שנתמכת בידי שר התקשורת אריאל אטיאס ואמורה לעבור הערב במליאה בקריאה ראשונה.

 

ההצעה: חלופה ל-892

הצעת חוק הסינון (892) עברה בוועדת הכלכלה לפני שלושה שבועות ונמצאת לפני קריאה ראשונה. על פי הצעה זו - ספקיות האינטרנט יחוייבו להודיע ללקוחות על אמצעי הסינון, אך יחוייבו גם להפעיל אמצעי סינון בצד של הספקית עבור כלל הגולשים, פרט לאלה שהזדהו כבגירים בפני ספקית האינטרנט וביקשו מפורשות לא לקבל את תוכנת הסינון. לקוחות חדשים שלא יודיעו אם הם רוצים סינון או לא - לא יוכלו לגלוש.

 

ברוב של 7:4 התנגדה ועדת הכלכלה להצעת מילר לחייב את ספקי האינטרנט ליידע את לקוחותיהם בדבר קיומם של האתרים מהם נשקפת סכנה לגולשים צעירים, ואפשרויות חסימתם. מדובר באתרי סקס ופורנוגרפיה, אתרי הימורים ומשחקים אלימים וכאלה שיש בהם הסתה גזענית או לאומנית. ההצעה של מילר עברה בקריאה טרומית בחודש אוקטובר.

 

יו"ר הוועדה ח"כ גלעד ארדן (ליכוד) שנותר גם הפעם במיעוט, יעץ למשרד התקשורת לאמץ גם את הצעת מילר כחלופה למקרה שהצעת כהן לא תגיע לספר החוקים. "אין ערבות בנקאית ש-892 תאושר בקריאה שנייה ושלישית ורצוי לעגן בחקיקה לפחות נורמה אחרת", אמר ארדן אך נדחה. הוא ביקש הצבעה חוזרת על הצעת מילר וקבע אותה לשבוע הבא. רוב המתנגדים לא נכחו בדיון או שאינם חברי הוועדה והוחלפו. התגייסות הקואליציה נועדה לשמור על יציבותה נוכח איומי הפרישה של ש"ס.

 

חוות דעת מתגבשת: חוק הסינון לא יעמוד במבחן בג"צ

אם תיקון 892 יעבור היום בקריאה ראשונה ארדן לא ימהר להכין אותה לקריאה שנייה ושלישית. התקנון מאפשר לו לעכב את המשך הטיפול בו עד לאחר פגרת הקיץ, כשהוא עצמו כבר לא יעמוד בראש הוועדה אלא יוחלף ברוטציה לפי הסכם מוקדם בין סיעות האופוזיציה. בינתיים מתארגנת בלשכה המשפטית של הכנסת יוזמה לערעור חוקיותו של תיקון 892. היועצים המשפטיים של ועדת הכלכלה בראשות עו"ד אתי בנדלר מכינים חוות דעת לפיה לא ניתן יהיה להגן על התיקון בבג"צ בגלל פגיעתו בחופש הביטוי. זאת עקב התנגדות שר התקשורת לחייב אותו בחוק לקבל את אישור ועדת הכלכלה לאתרים שניתן לחסום, כפי שהציע היו"ר ארדן.

 

במהלך הדיון שנערך היום על התיקון של ח"כ מילר, נחשפה התפנית החדה שעשה משרד התקשורת לגביו. משפטני המשרד הביעו התנגדות נמרצת לתיקון בטענה שההוראה המחייבת את ספקי האינטרנט ליידע את הלקוחות לגבי האתרים הפוגעניים היא חלק מתנאי הרישיון שנקבעו בתקנות משנת 2004. מילר ציין כי מאחר שהוראה זו לא נאכפה והלקוחות לא קבלו חומר הסברה כלשהו לגבי החסימה האפשרית, מן הראוי לקבוע אותה בחקיקה ראשית תחת איום של עיצומים כספיים – קנס מנהלי מינימלי של כ-90 אלף שקל. המשרד הגיב שהוא מתכנן אכיפה.

 

מילר: "הצרכן משלם על דיל פוליטי"

ארדן הדגיש בהקשר זה כי תקנות ניתן לשנות בנקל לפי גחמות או השקפות פוליטיות של השר "שמראה לפקידים את האור" בעוד ששינוי חקיקה ראשית הוא הליך מורכב שהשרים נרתעים מפניו. הוא התפלא על התנגדות המשרד וגילה כי היה עד לשיחה באולם המליאה בין השר אטיאס לח"כ מילר בעת הקריאה הטרומית של הצעתו. לדבריו אמר השר למילר שהוא תומך בהצעתו. ברוח זו, לפני ההצבעה במליאה, הודיעה גם השרה המקשרת רוחמה אברהם, כי הממשלה תומכת בהצעת החוק בשלב הטרומי בתנאי שמילר יתאם אתה את המשך החקיקה.

 

מילר הוסיף כי למרות הרוב שקיבל בקריאה הטרומית, מאמצי התיאום שלו נכשלו ומשרד התקשורת החליט להעדיף את קידום 892 של ח"כ כהן. לאחר שהובס בהצבעה, אמר מילר, "צר לי שהמקצועיות מאבדת את כוחה בדיוני החקיקה מתוך מניעים פוליטיים, למרות שבכנסת יש קונצנזוס לגבי חשיבות התיקון המאוזן שמיטיב עם הצרכן. עכשיו הצרכן נאלץ לשלם ביוקר על דיל פוליטי זול של הקואליציה עם סיעת ש"ס שמעדיפה חוק חודרני ודרקוני נגד הצרכנים".

 

כשהחל היום הגיוס הקואליציוני לקראת ההצבעה בוועדה, ולשולחן נוספו מתנגדי החוק, הוצע למילר לדחות את ההצבעה בשבוע ולעשות מאמץ תיאום נוסף עם משרד התקשורת. הוא הגיב שחבל על המאמץ. אחד המגויסים ח"כ אבישי ברוורמן (עבודה) אמר כי החוק נכון והוא תומך בו ולכן כדאי לעשות את המאמץ במקום לשחק בפוליטיקה. אם המאמץ ייכשל וההצבעה תידחה בשבוע – הוא יצביע בעדו. ח"כ ישראל חסון (ישראל ביתנו) אמר כי הצעת מילר היא החלופה הראויה לתיקון 892 שהוא "חקיקה דורסנית רעה מאד ופוגעת בצנעת הפרט".

 

היו"ר ארדן שאל, "מה יוסיף שבוע נוסף אחרי שהם לא הצליחו לתאם במשך 4 חודשים? החוק לא מסובך. הוא מחייב את הספקים בסך הכל לבצע פעולת הסברה. זה אבסורד אם הממשלה שתמכה בהצעת חוק הרבה יותר קשה, תתנגד להצעה רכה יותר". הוא העמיד את הצעת מילר להצבעה אישית, וכאמור נותר במיעוט התומכים לצד מילר, חסון וברוורמן, היחיד שהעז להפר את משמעת הקואליציה. התנגדו לחוק הח"כים אמנון כהן ויצחק וקנין (ש"ס), אלי אפללו, יואל חסון ושלמה מולא (קדימה), ויצחק זיו (גמלאים).

 

 

בהכנת הידיעה השתתף אהוד קינן

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים