שתף קטע נבחר

זרים לכדורגל - על הפחתת הזרים

ליגת העל נקרעת בסוגיית מכסת הזרים. אבי לוזון ביקש להפחית את הכמות, אבל ראשי הקבוצות הגדולות חושבים בגדול ועם הפנים לחו"ל. עד כמה בעצם תורמים אותם זרים לטיפוח ליגת העל? האם הם לא פוגעים בקידום הכדורגל הישראלי? מי באמת מרוויח מהבאתם? איזי עין דור סוקר את ההשלכות השונות של יוזמת ההתאחדות

באמצע השבוע קיבלה ישיבת מזכירות ההתאחדות כותרות גדולות. הישיבה, שנחשבת למשעממת בדרך כלל, התלהטה כשנושא הפחתת מספר הזרים עלה. 11 קבוצות בליגת העל התנגדו לרעיון שמנסה היו"ר אבי לוזון להחדיר מאז תחילת כהונתו, כשרק מכבי פתח תקווה היתה בעדו. יעקב שחר עמד בחזית מול לוזון, ואף איים לעזוב את הכדורגל. לא פחות.

 

 

מדוע קמה התנגדות שכזו? היו"רים של הקבוצות הגדולות טוענים שהזרים שומרים על איכות הקבוצות במאבקיהן באירופה. אלה של הקטנות רוצים להשאיר את המצב הקיים, בעיקר בגלל סיבות כלכליות של עלויות. "עד שלא יגדילו את הליגה ל-16 קבוצות, כך שתיווצר בטן גדולה ותפחת התחרות על השחקן הישראלי, אין סיבה שנרצה להפחית את מספר הזרים", טוען אריאל שיימן, בעלי מכבי הרצליה. "כשזה יהיה מהלך כולל לא תהיה בעיה".


אבי לוזון ויעקב שחר. הישיבה עלתה לטונים גבוהים (חגי אהרון)

 

החוק הרוסי - גרסת לוזון

בהתאחדות לא מבינים על מה המהומה, שהרי ההפחתה תיעשה בהדרגה. בתחילה תיעלם המכסה בנוער ובלאומית יוכלו לשחק רק שני זרים, כשבליגת העל יופעל מעין 'חוק רוסי' שמזכיר את הכדורסל. "הצענו להשאיר את המכסה על חמישה זרים", אמר גורם בהתאחדות ל-ynet, "אבל שרק ארבעה ישחקו בליגה בכל זמן נתון. ככה הקבוצות הגדולות ישמרו על הסיכוי להצליח באירופה כמו שהן רוצות, והקטנות יצטרכו לברור בצורה יותר טובה את מי הם מחתימים".

 

באותה ישיבה ציין לוזון משחק ספציפי אחד, בו ניצחה מכבי חיפה את בני יהודה כשבהרכב שלה לא פחות משבעה שחקנים זרים (ג'ובאני רוסו וגוסטבו בוקולי נחשבים ישראלים). המדד הכי מדוייק לבדיקת הרמה של שחקן רכש טוב, זה אם הוא ממשיך לעונה שניה. לא צריך לנבור בנתונים הסטטיסטיים כדי להגיע למסקנה שאחוז השחקנים הזרים שנשאר בארץ, הוא נמוך ביותר.


רנאטו, משומר, בוקולי, קטן ורוסו. אז כמה זרים יש בחיפה? (אלי אלגרט)

 

גם אלה שנשארים, מציגים בדרך כלל יכולת ירודה בעונתם השניה, כדוגמת ברונו הייס במכבי תל אביב, או אפילו אלן מסודי. "הם נותנים הכל בהתחלה", מודה מאמן עבר בליגת העל, "הרבה באים עם מנטליות משחק ברמה גבוהה מאירופה או דרום אמריקה, אבל אחר כך הופכים 'ישראלים'. הם נדבקים במנטליות שלנו והקבוצות נתקעות איתם".

 

מה עם טוטו ורפאלוב?

"בינתיים, אנחנו יורים לעצמנו ברגל", ממשיך אותו מאמן. "איך זה ששחקן כמו איתי שכטר, שאמור להיות אחד מחלוצי העתיד של נבחרת ישראל, נשאר על הספסל בשביל שני שחקנים זרים, שכלל לא בטוח שהם טובים ממנו? ומה עם טוטו תמוז, שבעונה שעברה התבזבז על הספסל בשביל כריסטיאן פביאני וז'ואנו פינטו? הנבחרת מפסידה. השחקנים שלנו מפסידים".


דניאל יאמר עם שכטר. החלוץ הנתנייתי צריך לפרוץ כבר (טל שחר)

 

וכאן באמת נכנס הדיון לנקודה חשובה. האם רמת הזרים שמגיעים לארץ, מצדיקה את האמון העיוור בהם מצד הקבוצות? בטח שלא, אם תשאלו את השחקנים הישראלים שהדרדרו לליגות הנמוכות בגלל המצב הקיים. "למה אני לא בליגת העל? כי מעדיפים על פני זרים פיסחים ועיוורים" אמר השבוע יניב אברג'יל אחרי הצמד מול מכבי נתניה במדי אום אל פאחם". ותהיו בטוחים שהוא לא היחיד שחושב כך.

 

מאמני הנבחרות השונות, אינם מתלהבים בוודאי מעומס הזרים שמצויים כיום בליגה. אם בתחילת שנות ה-90 דיברו על כך שאלה יעלו את הרמה, הרי שכיום ספק אם זה קורה. מה גם שלפני יותר מעשור, הזרים שהגיעו אכן היו איכותיים לאין שיעור מאלה שנוחתים בארץ כיום. שורה אובארוב, ניקולאי קודריצקיאישטוואן שאלוי ואחרים, אכן עשו את העבודה, אבל זה קרה בעיקר משום שאז מותר היה להחתים זר אחד, שניים, או שלושה. הקבוצות היו חייבות להשקיע על זר איכותי ולא התפשרו.


אלכסנדר פולוקארוב ושורה אוברוב. פעם היו פה זרים איכותיים (יוסי רוט)

 

"מוותרים על דרך בשביל הישגים"

"ברור שאני בעד הפחתת הזרים", מודה מאמן העל של נבחרות הנוער, זאב זלצר. "יש לנו ילדים מוכשרים וטובים שצריכים לקבל את הבמה. אבל לא צריך להתעלם ממה שקורה במדינות אחרות. צריך לעשות קריטריונים כמו באנגליה. שרק שחקנים בעלי מעמד מסויים, יוכלו להגיע. למשל לפי מספר הופעות בנבחרת. אי אפשר להתעלם מזה שכדי להתמודד באירופה צריך זרים טובים, אבל זה לא קורה בפועל".

 

זלצר מצד שני, מעדיף שהמהפכה של לוזון תעבור אולי לנתיבים אחרים. "בנוער בכלל צריך לפסול את זה, למה צריך שני זרים בנוער? מוותרים על דרך בשביל הישגים", הוא טוען. "בטורקיה ובסקוטלנד אין זרים בליגה השניה - שם צריך לבטל לגמרי את הגבלת הזרים. כל הצעירים שאין להם מקום בגלל הצבא ובגלל כל מני דברים אחרים, יכולים לשחק שם. אנחנו לא צריכים לגדל שחקנים בשביל מדינות אחרות, אלא רק בשבילנו".


זלצר וטוטו תמוז. הפריחה בנוער נעצרה בליגת העל (ראובן שוורץ)

 

"מה שטוב לאנגליה לא טוב לכאן", חושב אחד מסוכני השחקנים המובילים בארץ. "הליגה בישראל לא יכולה להרשות לעצמה קריטריונים. אין כאן יותר מדי כסף ושחקנים טובים לא ממהרים להגיע לכאן. חוץ מזה, תראה את ההצלחה של רוסו ובוקולי, שהגיעו כאנונימים והפכו בסופו של דבר לשניים מהזרים הכי טובים שנחתו כאן. בוקולי בכלל התחיל בליגה השניה".

 

בסוף הכל קשור לכסף

שיימן מבהיר את המצב מבחינה כלכלית, עבור המועדונים הקטנים יותר: "אין מספיק שחקנים ישראלים טובים. לא הגיוני שעל כל שחקן ישראלי יילחמו 18 קבוצות, הסכומים הרי יעלו לשמיים. אנחנו משלמים 60 אחוז מס באופן כולל על ישראלי, לעומת 33 אחוז עבור זר. אנחנו נפשוט את הרגל".

 

"אם תשלום נמוך מעניין את הקבוצות, אולי כדאי שהמחוקק ימצא דרך להתמודד עם זה בתחום הכדורגל", אומר מאמן עבר בליגת העל ומציע חקיקה מיוחדת לענף. "כולנו רוצים לשחק עם שחקני בית ועם צעירים, אבל במצב הנוכחי זה קשה", עונה שיימן. "מצד שני, תראה את תומר חמד למשל, שאצלנו משחק לפני הזרים בגלל שהוא משקיע. לפעמים זה דווקא דוחף את הצעירים".


השקעה משתלמת. יעקובו אייגביני במדי אברטון (איי.פי)

 

הגדולות כמובן, חושבות על אירופה. "שם החשיבות היא הכי גדולה", טוען אחד ממנהלי קבוצות הצמרת, "אם נזכר בהצלחה של מכבי חיפה בליגת האלופות - ברור שהזרים עשו את ההבדל. איפה היתה הקבוצה ההיא של יצחק שום בלי השער של רוסו במוקדמות, השליטה של יעקובו אייגביני בבתים והיכולות של ריימונדאס ז'וטאוטאס וננאד פראליה בכל המשחקים? זה יהיה נכון גם לגבי בית"ר ירושלים בעונה הבאה".

 

בהתאחדות יש שמדברים על רווח שהקבוצות יכולות לעשות. הרי ליאור רפאלוב מוכשר לפחות כמו גילי ורמוט, לא? ואם האחרון חתם בקבוצה בלגית, מדוע לא לתת לאחר את הבמה? מי יודע, אולי באירופה עוד ישלמו עליו כסף.

 

מצבת הזרים מתאימה לישראל?

"מצבת הזרים היום היא נכונה, מתאימה לליגת העל ויכולה להביא את הכדורגל הישראלי למקום טוב יותר", אומר אותו סוכן. "אין ספק שהכל זה עניין של תקציב בסופו של יום, אבל גם הקטנות מצליחות לקדם את עצמן ולהשתדרג. בסופו של דבר אנשי הצוות המקצועי הם אלה שמחליטים. צריך לתת את הבמה גם לשחקנים זרים כדי שהכדורגל שלנו יתקדם, זה אפקט שקורה בחלקו".


אליניב ברדה. קיבל את הבמה בדרך לגנק (רויטרס)

 

על פי סוכן, שבוודאי מייצג את עמדתם של עמיתיו, המאמנים אשמים בכך שזרים לא איכותיים מגיעים לכאן. "רק צריך להקפיד על רמת הזרים. אם לא נעשה את זה, המחירים של הישראלים יעלו. הליגות הטובות בעולם משתפות זרים כמעט בלי הגבלה. שחקנים ברמה גבוהה מאוד לא יגיעו לפה ובגלל זה יש בישראל הארכה של רישום זרים, כדי שאלה שלא הצליחו לסכם באירופה, יגיעו לכאן. עבודה נכונה של הקבוצות בחיפוש, תשפר את איכות הזרים".

 

"יש זרים שיושבים על הספסל, כך שחובת ההוכחה היא זו שמקנה להם את הזכות לשחק", הוא טוען ומסכם את המצב הנוכחי. "היוזמה של לוזון כשלה בסופו של יום, וזה לא סתם. רק מכבי פ"ת התנגדה בשל מחוייבות ליו"ר. אף אחד לא ממש רוצה שזה יקרה".

 

בהתאחדות לא נשארו חייבים. "הקבוצות חושבות רק על עצמן ולא על עתיד הכדורגל הישראלי", אומרים שם. "אנשי המזכירות אחראים על איך שהכדורגל הישראלי ייראה בעתיד. ובינתיים, הוא לא נראה כל כך טוב".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אבי לוזון
צילום: אלי אלגרט
מומלצים