שתף קטע נבחר

ישראלים בהודו: הטיבטים נעצרו כמו בהתנתקות

זוג מטיילים ישראלים שליווה את צעדת המחאה של הגולים הטיבטים בהודו סיפר ל-ynet על הפינוי והמעצר של הצועדים הטיבטים. "כשאתה פה אתה רואה את העוול, האנשים האלה הם פליטים, ללא שוויון זכויות. בסך הכל גם אנחנו היינו במצב דומה רק לא מזמן, לפני שישים שנה". ומחבל טיבט מגיעים דיווחים על מצור שהטילו כוחות ביטחון על שני מנזרים גדולים

"הפינוי היה ממש כמו בהתנתקות. התפקיד שלנו היה לשמור שיתייחסו אליהם קצת יותר טוב", כך סיפר הערב (יום ה') בשיחה עם ynet אסף, ישראלי המטייל בהודו עם רעייתו, אשר ליווה עמה בימים האחרונים את צעדת המחאה של הגולים הטיבטים מדרמסאלה לכיוון מולדתם. המשטרה ההודית מנעה לעת עתה את המשך הצעדה כשעצרה הבוקר כ-130 מבין הצועדים הטיבטים.

 

הגולים הטיבטים ביקשו לצעוד למולדתם במחאה על המשחקים האולימפיים הנערכים בסין, המדינה הקומוניסטית שכבשה את חבל ארצם, שאותו נאלצו לעזוב. הצעדה יצאה לדרך ביום שני, היום שבו ציינו תושבי טיבט את יום השנה למרד נגד סין, שהתבצע ב-1959. כבר אז הבהירה הודו כי לא תאפשר לטיבטים לצעוד עד לגבול הסיני כפי שביקשו.

 

"יצאנו מדרמסאלה וצעדנו כ-60 קילומטרים בשלושה ימים. היום בבוקר המשכנו לגבול המחוז ושם עצרו את הטיבטים, כמאתיים מהם צעדו איתנו אבל עצרו בערך מאה. הפינוי היה ממש כמו בהתנתקות" סיפר אסף. "זו הפגנה לא אלימה, בהשראת גנדי, ששיחרר את הודו בעזרת צעדה ושביתת רעב. זה בדיוק מה שהם עושים - צועדים במטרה לשחרר את טיבט. עכשיו שכלאו אותם הם הכריזו על שביתת רעב עד שישחררו אותם".


"ממש כמו בהתנתקות", פינוי הצועדים היום (צילום: AFP)

 

לדעת אסף, נוכחותם של תיירים מערביים ועיתונאים מקומיים וזרים סייעה למנוע הפעלת אלימות כלפי הצועדים הטיבטים. "הנוכחות של מערביים חשובה מאוד, אחרת המשטרה פשוט תרביץ להם. זה מה שקרה בדלהי. הייתה שם הפגנה של נזירות מול השגרירות הסינית ושלוש מהן עדיין מאושפזות במצב קשה בבית החולים. כשיש מערביים אז הם יותר נזהרים. התפקיד שלנו הוא לשמור שיתייחסו אליהם קצת יותר טוב", אמר אסף.

 

"לפני שישים שנה מצבנו היה דומה"

אסף משוכנע כי הטיבטים ימשיכו לצעוד בתום מעצרם. "הם ימשיכו ללא ספק, אבל אנחנו לא נישאר כדי ללוות אותם, נמשיך הלאה". בתשובה לשאלה מה גרם להם להצטרף למחאה, השיב: "אנו כל הזמן בדילמה פנימית, עד כמה לסכן את עצמנו מצד אחד, וערכי הצדק שלנו מצד שני. כשאתה עומד פה אתה רואה את העוול מול עיניך. האנשים האלה הם פליטים בהודו, אין להם דרכון או ויזה, הם לא יכולים לצאת לחו"ל או אפילו לצאת מהמחוז בלי לדווח לרשויות. אין להם שוויון זכויות ואין להם מדינה משל עצמם. בסך הכל גם אנחנו היינו במצב דומה רק לא מזמן, לפני שישים שנה", סיכם.


"אם לא היינו שם, היו מרביצים להם". המעצר הבוקר (צילום: AP)

 

ובטיבט עצמה דיווחו היום עדי ראייה ותושבים שכוחות גדולים של צבא ומשטרה הטילו מצור על שני מנזרים בודהיסטים בבירה להסה. הם סיפרו כי הנזירים כלואים בתוך המנזרים וכי אספקת המזון שלהם הולכת וקטנה. יצוין כי משרד החוץ הסיני סירב להגיב לדיווחים וקשה מאוד להשיג אישור עצמאי לנעשה בשטח טיבט משום שהרשויות הסיניות מונעות בדרך כלל מעיתונאים וזרים גישה לאזור.

 

שלשום אישרה בייג'ינג כי 300 נזירים בודהיסטים ממנזר דרפונג מחוץ ללהסה צעדו לעיר לציון יום השנה למרד בסינים - שבעקבותיו נאלץ מנהיגם הרוחני של הטיבטים, הדלאי למה, לצאת לגלות. בהפגנה

מצומצמת יותר, השתתפו כעשרה נזירים שזעקו ססמאות סמוך למקדש. ההפגנות הן הגדולות ביותר בעיר מאז שבייג'ינג דיכאה ביד ברזל את גל ההפגנות ב-1989.

 

תחנת הרדיו "רדיו אסיה החופשית" ואתר אינטרנט שמופעל בידי גולים טיבטים דיווחו כי לפחות 71 נזירים נעצרו בהפגנות אלה. עם זאת, המושל הראשי של טיבט, צ'מפה פונסטוק, טען כי ההפגנות דוכאו בלי מעצרים. "לא קרה כלום", אמר לסוכנות הידיעות AP, "הכל פשוט מצוין".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מעצר הצועדים הטיבטים, היום
צילום: AP
מפגינים באוטובוס, היום
צילום: AFP
מומלצים