שתף קטע נבחר

פישר מנצל את חלון ההזדמנויות

הנגיד ממתין כבר תקופה ממושכת ליישם את דרישתה של קרן המטבע להגדיל את יתרות המט"ח וכעת הבשילו התנאים נוכח השפל ההיסטורי של המטבע האמריקני

המהלך להגדלת יתרות המט"ח עליו הכריז היום (ה') בנק ישראל (ראה מסגרת) נערך על רקע ביקורת, שמשמיעים בכירי קרן המטבע הבינלאומית, הטוענים כי יתרות המט''ח של בנק ישראל אינן מספיקות.

 

היקף יתרות המט''ח הוא פועל יוצא של הגידול בתוצר, היקף הייצוא והיקף החוב החיצוני. ישנם כמה פרמטרים, שנועדו למדוד את ההתאמה בין שלושת המשתנים הללו לבין יתרות מט''ח, ובבנק ישראל מציינים כי לפי ניתוח זה, אכן יתרות המט''ח אינן תואמות את מצב המשק.

 

למרות זאת, נדרש העיתוי המתאים להגדלת יתרות המט''ח ב-12 מיליארד דולר, שכן לפעולה זו השלכות לא רק על מחיר המטבע חוץ, אלא גם על האינפלציה במשק.

 

חלון ההזדמנויות נפתח עתה לנגיד פישר והוא ממהר לנצל אותו. פישר ממתין כבר הרבה זמן ליישם את דרישתה של קרן המטבע, וכעת הבשילו התנאים נוכח השפל ההיסטורי של המטבע האמריקני. התוכנית כאמור היא לרכוש כ-25 מיליון דולרים ביום במשך כשנתיים, ובכך להגדיל את היתרות מ-28 מיליארד דולר, ל-40 מיליארד דולר. 

 

בכל עת אחרת רכישה כה מסיבית של מט''ח הייתה גורמת לפיחות וכתוצאה מכך לאינפלציה גבוהה. כעת הדולר נמוך וגם אם הוא יעלה קצת עדיין מדובר ברמות שפל היסטוריות. הקפיצה שנרשמה היום בערכו של הדולר כתוצאה מההצהרה של בנק ישראל היא זמנית, והיא דומה לזו שנרשמה גם אחרי ההפחתה בריבית המשק וגם אחרי ההתערבות הישירה, שביצע בשוק המט''ח לפני שבוע.

 

כוחות השוק הם נגד הדולר וכעת אין כל סימן לכך, שיחול שינוי כיוון. בנוסף, הרבה תלוי בעוצמת הקשר בין תנועות בשער החליפין לבין אינפלציה הולכת ופוחתת, שכן רק מחצית מחוזי השכירות צמודים לדולר - לעומת סוף 2006, אז שיעור זה עמד על 90%.

 

המהלך גם מאפשר לפישר להתערב בשוק כדי לעצור את תיסוף השקל בצורה מסודרת ומאורגנת, ולא בצורה בלתי שקופה כפי שנהג בשבוע האחרון.

 

שאלה נוספת שעלתה הערב היא האם המהלך משקף עוצמה של המשק או שמא חולשה. לגבי כך - אין תמימות דעים. מחד, גורמים בבנק ישראל מסבירים כי מעמדו של המשק רק יחוזק, שכן המהלך יגדיל את יכולת המשק להחזיר חוב ולעמוד בפני זעזועים עתידיים, שידרשו התערבות בשוק דווקא בצורה של מכירת דולרים.

 

מאידך, ישנם הטוענים כי המהלך משדר חולשה בדיוק בגלל אותן סיבות: בנק ישראל מתכונן לתקופה קשה למשק, או חלילה להתרסקות של גוף פיננסי גדול, ולכן מצטייד בדולרים כי הוא כבר רואה את העננים השחורים באופק. מעבר לסוגיית 'תדמית', אם היה צורך במהלך, אז, העיתוי הוא הנכון.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
נגיד בנק ישראל, סטנלי פישר
צילום: אלכס קולומויסקי
מומלצים