שתף קטע נבחר

רייס הלכה, הלחץ המדיני על ישראל יימשך

ארה"ב אינה מתכוונים להרפות את הלחץ מישראל, ונציגי ממשל בוש יבקרו כאן לעתים קרובות כדי לוודא שיש התקדמות במשא ומתן. בישראל חוששים מפני לחץ לחתום על "הצהרת כוונות" בעת ביקור הנשיא בוש ביום העצמאות ה-60 של ישראל

מזכירת המדינה, קונדוליזה רייס, עזבה את האזור, אבל האמריקנים מתכוונים לשמור בקרוב על רצף ביקורים, כדי ללחוץ על ישראל ועל הפלסטינים להגיע להסכם עד סוף השנה. הנשיא בוש צפוי לבקר בישראל ביום העצמאות ה-60 של המדינה, בין 14 ל-16 במאי.

 

בתוך כשבועיים צפוי להגיע לירושלים היועץ לביטחון לאומי בבית הלבן, סטיב הדלי. מזכירת המדינה רייס צפויה לחזור למזרח התיכון עד אז לפחות פעם אחת. במקביל, תימשך הפעילות של הגנרל ויליאם פרייזר, לביקורת על יישום מפת הדרכים בשטח. "שמירת רצף הנוכחות האמריקני הבכיר", על פי גורמים מדיניים בירושלים, "נועדה לאפשר לחץ מתמשך על ישראל והפלסטינים לביצוע מפת הדרכים בשטח".

 

בירושלים החלו לדון באפשרויות למחוות לקראת ביקור הנשיא בוש. אחת האפשרויות שנדונה היא קביעת "הצהרת כוונות" אמריקנית, ישראלית פלסטינית במועד זה. גורמים מדיניים מסרו שישראל אינה מעוניינת בהצהרת עקרונות נוספת בביקורו של בוש בירושלים באמצע מאי. "הצהרה שכזו עלולה להיות הצמדת אקדח לרכה", אומר גורם מדיני בירושלים. "גם כך קיים לחץ מספיק על הצדדים, בשל המחויבות לנסות ולהגיע להסכם עד סוף 2008". גם מזכירת המדינה רייס דחתה אפשרות כזאת. במסיבת עיתונאים בעמאן, אמרה רייס שהמטרה שלפני הצדדים היא לנסות להשיג הסכם ישראלי-פלסטיני עד סוף 2008.

  

גורמים בירושלים מזהירים מפני התפתחות משבר אמון בין וושינגטון לממשל אולמרט, על רקע אי יישום מפת הדרכים. לדבריהם, הם התרשמו במהלך ביקורה של מזכירת המדינה רייס, שבמחלקת המדינה חוששים שישראל אינה עושה את המתבקש ממנה. הטענות האמריקניות מתמקדות בהמשך הבנייה בהתנחלויות ובאי-הורדת המאחזים הבלתי-חוקיים. כמו כן נמשכת התחושה של ארה"ב שאין ישראל עושה די בנושא ההקלות על חיי היום-יום של הפלסטינים ביהודה ובשומרון.

 

לצד הבעת סיפוק של מזכירת המדינה האמריקנית מהתקדמות המשא ומתן בין שרת החוץ לבני לאבו-עלא, ושורת המחוות שעליהן הכריז שר הביטחון, אהוד ברק, בעת ביקור רייס, חוששים בוושינגטון שהתהליך אנאפוליס יטורפד בשל המציאות הקשה בגדה, בנוסף למצב הביטחוני הקשה מאוד סביב עזה. לכן, כפי שאמרה שרת החוץ רייס בביקורה, מתכוונת ארה"ב לעקוב בקפידה אחר מילוי ההצהרות הישראליות.

 

ועידת המדינות התורמות לפלסטינים צפויה להתכנס שוב בתחילת מאי בלונדון, כדי לבחון מה נעשה עם התקציבים, בסך כ-7.4 מיליארד דולר, שהוקצבו לרשות הפלסטינית בראשות אבו-מאזן וסלאם פיאד. 

 

בתוך כך, אמר הלילה שגריר רוסיה באו"ם, ויטלי צ'ורקין, כי ועידת מוסקבה, הצפויה להתכנס בקיץ, תאיץ את המאמצים להגיע להסכם שלום בין ישראל לפלסטינים עד תום 2008. צ'ורקין הוסיף כי הוועידה היא חלק מאסטרטגיה שסוכמה בין רוסיה, ארה"ב והאיחוד האירופי בוועידת אנאפוליס. בהתייחס לסוגיית הגרעין האיראני, קרא השגריר לטהרן להסיר את התנגדותה לשיחות עם שש המעצמות ואמר כי "עמדותיה השליליות של איראן אינן מסייעות לפיתרון המשבר".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
רייס ואולמרט
צילום: משה מילנר, לע"מ
לקראת ביקור נוסף של בוש
צילום: רויטרס
מומלצים