שתף קטע נבחר

זירת הקניות

אל גור: ילדינו ידרשו מאיתנו דין וחשבון

חתן פרס נובל לשלום סבור שמאז צאת סרטו לאקרנים לא חל שיפור במאבק למען כדור הארץ; להיפך: "כיפת הקרח של הקוטב הצפוני עלולה להעלם באופן מוחלט, אך הנושא מעורר את תשומת ליבם של האנשים באופן מוגבל בלבד", הוא אמר בראיון לעיתון הבריטי "הסאן". הדורות הבאים ישאלו אותנו 'מה לעזאזל חשבתם?', או שישאלו 'מאיפה אזרתם אומץ לפתור את המשבר שכולם חשבו שהוא אינו בר פיתרון?'. הבחירה בידינו"

מאז יציאת סרטו המפורסם "אמת מטרידה" ב-2006, לא רק שלא נרשם שיפור במאבק למען כדור הארץ, אלא אף חלה הרעה במצב - כך סבור חתן פרס נובל לשלום, אל גור, שהעניק אתמול (ב') ראיון לעיתון הבריטי "סאן".

 

"ברור שהמודעות עלתה, ויותר אנשים מודאגים מאז שהמדענים הכריזו שיש לנו עשור שנים לנקוט בפעולות כדי לעצור את עליית מפלס פני הים. אבל המצב רק הורע", אמר גור. "כל כיפת הקרח בקוטב הצפוני החלה להתמוסס ואפשר שתעלם לגמרי באזורים מסויימים בעוד חמש שנים בלבד", הוא הוסיף.

 

"אתה שואל את עצמך מה צריך לעשות כדי שפעמוני האזהרה יצלצלו, ויעלו את הנושא הזה לראש סדר היום הפוליטי והציבורי", אמר גור לעיתון. "אם היו אומרים לי לפני שנים אחדות שיבוא יום ונהיה במצב בו כיפת הקרח של הקוטב הצפוני עלולה להעלם באופן מוחלט, הייתי מצפה שהנושא הזה יעורר את תשומת ליבם של האנשים - והנה זה קורה רק באופן חלקי ומוגבל".


אם ארה"ב לא תוביל, סין והודו לא ישנו את עמדתן (צילום: AP)

 

עוד כתבות ליום כדור הארץ 2008:

 

הוא סיפר שסקרים הראו לאחרונה כי בעוד שאנשים מגדירים את משבר שינוי האקלים כ"בעיה חמורה", חלק לא מבוטל מדרגים אותה בחשיבות נמוכה יותר מפעולות שגרתיות למען איכות החיים - כמו למשל לאסוף את צואת כלבים ברחוב.

 

"כשפוליטיקאים יוצאים לציבור, ארבע או חמישה מתוך כל עשרה אנשים ישאל אותם מה הם עושים כדי לפתור את משבר האקלים", אמר גור. "אם שואלים את דעתם של אנשים, יותר משני שלישים יגידו שמדובר בבעיה חמורה ורצינית, ושאנו אחראים לזיהום האוויר שיוצר אותה, ולכן עלינו לנקוט בפעולות לתיקון המצב".

 

"אבל כשאתה מגיש לאנשים רשימה של 25 או 30 נושאים, ומבקש מהם לדרג אותם על פי סדר חשיבות ודחיפות, סוגיות שמירת הסביבה ושינוי האקלים יהיו בתחתית הרשימה", אמר גור. "אנשים נוטים יותר להגיב לבעיות שהם יכולים לחוש באופן עצמאי - טרור, פקקי תנועה וכל פעולה שמשפיעה על חייהם באופן מיידי. 

 

אמריקה תגרור מדינות אחרות להסכם עולמי

גור אמר ל"סאן" כי בכוונתו להפיק סרט המשך לסרטו - שזכה בפרס האוסקר לסרט התיעודי הטוב ביותר לשנת 2008. אך בינתיים הוא עסוק בקמפיין החדש שלו, שמטרתו לגייס 10 מיליון מתנדבים בארצות הברית, כדי שיפעילו לחץ על הממשל לפעול בנושא האקלים - לאחר כמעט תשע שנים של חוסר פעילות בזמן כהונת הנשיא בוש.

 

הוא סבור שהתגייסות הממשל האמריקני לטיפול בנושא הכרחית, משום שהיא תגרור אחריה מדינות נוספות ובעיקר את סין והודו - שתי מדינות שפולטות כמויות עצומות של גזי חממה בניסיון לשפר את מצבן הכלכלי.

 

"כשארצות הברית תשנה את עמדתה בנושא, תהיה לכך השפעה מרחיקת לכת על שאר העולם. קשה לדמיין את סין והודו משנות את עמדתן הנוכחית כל עוד ארצות הברית אינה משנה גם היא את מדיניותה. המדינות הללו רואות בארצות הברית כתירוץ להמשיך ולזהם", אמר גור. לדבריו, סין תעבור בקרוב את ארצות הברית כמדינה שפולטת הכי הרבה גזי חממה.

 

גור מקפיד שלא להיות מעורב מדי במירוץ לבית הלבן. נאמנותו שמורה כמובן למועמד הדמוקרטי שייבחר - אובאמה או קלינטון - אך הוא לא הביע תמיכה באיש מהם, ומדגיש בהופעותיו שגם הרפובליקני ג'ון מקיין יעשה בתור נשיא עבודה טובה יותר מהנשיא הנוכחי.

 

הוא הודה כי נציגי שני היריבים הדמוקרטיים פנו אליו, וידוע שאובאמה אף התחייב להציע לו תפקיד רשמי בממשלו, אך השיב את פניהם ריקם, והודיע שאין לו רצון לחזור למשחק הפוליטי או לתפקיד רשמי בממשל.

 

הדורות הבאים ישאלו שאלות

גור הדגיש בראיון כי בעוד שמאמצים אישיים ופרטיים להאבק בשינוי האקלים - כמו למשל על ידי החלפת הנורות לחסכוניות - הם צעדים חשובים, חיוני יותר לגרום למקבלי ההחלטות ולמנהיגי העולם לחוקק חוקים שיעצרו את זיהום האוויר ופליטת הגזים לאטמוספירה.


הדורות הבאים ידרשו לדעת למה לא פעלנו? הפגנה של "גרינפיס" באוסטרליה (צילום: AFP) 

 

הוא סבור שהמוטיבציה שלנו לפעול צריכה לבוא מהדאגה שלנו והאחריות המוסרית שלנו לדורות הבאים. "שמעתי לאחרונה משפט מעניין: 'בגלל שאנחנו לא חושבים על הדורות הבאים, הם לא ישכחו אותנו'".

 

הדורות הבאים, הוא אומר, ישאלו אותנו אחת משתי שאלות: "הם ישאלו 'מה לעזאזל חשבתם?', או שישאלו 'מאיפה אזרתם אומץ לפתור את המשבר שכולם חשבו שהוא אינו בר פיתרון?'. הבחירה בידינו ועלינו לבחור כעת", אמר. ככל שמדובר בשינוי האקלים והשלכותיו, "אנו חושבים - 'אם זה לא קרה מעולם, אולי זה גם לא יקרה בעתיד'; זה סברה שנכונה מדי פעם, אבל כשהיא שגויה - ההשלכות הרות גורל".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מה עוד לעשות כדי שפעמוני האזהרה יצלצלו? גור
צילום: רויטרס
מומלצים