שתף קטע נבחר

מה מציעה הרפואה המשלימה נגד אלרגיות האביב?

עונת המעבר האביבית, בשלל צבעי הפריחה,ֹהיא גם עונת האלרגיות. מהומוטוקסיקולוגיה ועד לביו-רזוננסמה - כיצד מטפלת הרפואה האלטרנטיבית בדמעות הזולגות מעצמן

רובנו, הסובלים מאלרגיה, יודעים שאין הרבה מה לעשות. אנחנו מתעטשים ומתגרדים בשקט, לפעמים נשנקים ברעש, אבל תמיד כששואלים אותנו למה אנחנו אלרגיים, אנחנו עונים: "מה זה משנה, בכל מקרה אין הרבה מה לעשות בעניין".

 

מערכת החיסון שלנו נועדה להגיב בתוקפנות כלפי חומרים העלולים לסכן את בריאותנו. הבעיה היא שאצל האנשים האלרגיים מערכת החיסון עובדת כל־כך ביעילות, שהיא מזהה חומרים טבעיים מסביבתנו הקרובה כאלרגנים, פועלת נגדם ויוצרת דלקות, בעיקר במערכת הנשימה, העור והעיכול. זה קורה בניסיון למגר את הפולשים המסוכנים ולהשמיד אותם, גם אם הם בעצם רק כמה אבקני פרחים שהלכו לאיבוד או שערות של חתול אהוב.

 

בעונת האביב המקור העיקרי לאלרגיה הוא פריחת העצים והצמחים, המפזרים את אבקותיהם כחלק מתהליך הרבייה. אבקת הפרחים מופצת על־ידי הרוח וחודרת לדרכי הנשימה, לריריות האף וללחמיות העיניים. כ־30% מהאוכלוסייה סובלים מאלרגיה עונתית זו, הנקראת "קדחת השחת", ומתבטאת בנזלת מימית, דמעות, עיטוש, גירוי בעיניים, פריחה, גרד, ולעתים אף קוצר נשימה.


יופי של עונה, למרות האלרגיות (צילום: פוטוס)

 

הרפואה הקונבנציונלית מטפלת באלרגיה על־ידי זיהוי הגורם והימנעות ממנו, בטיפול תרופתי בסטרואידים או אנטי־היסטמינים ובחיסון (שבו מקבל החולה תמצית מגורם האלרגיה במינונים עולים, כך שבסופו של התהליך החולה מתחסן מפני השפעותיה המזיקות של האלרגיה). באלרגיות קלות אפשר לטפל בתרופות נוגדות אלרגיה ובתרופות המקילות על הנזלת ועל הדמעות ללא מרשם רופא. במקרים קשים יותר, הגורמים לקוצר נשימה, יש לפנות לרופא שישקול טיפול בתרופות מרשם כגון סטרואידים.

 

הרפואה המשלימה, לעומת זאת, עוסקת בחולה כמכלול ומנסה לסייע לו להגיע לאיזון ולהחלמה באופן כללי, תוך התמקדות בבעיה הספציפית. "הרפואה הקונבנציונלית לא נותנת מענה לאלרגיה, ולרוב הפתרון הוא חלקי", אומר ד"ר מוטי

 לוי, רופא ראשי של רשת מרפאות כללית רפואה משלימה. "הסובלים מאלרגיה חייבים להיעזר באנטי־היסטמינים, בסטרואידים או בשניהם. אבל ברפואה המשלימה אפשר למצוא פתרון ארוך טווח, ויעילות הטיפול טובה יותר לאורך זמן".

איך זה עובד? ד"ר לוי: "אלרגיה היא מגוון שלם של מצבים שחוברים להם יחדיו. הרפואה המשלימה מנסה לפתור את הבעיה מהשורש. כל שיטה רואה את הדבר באופן קצת שונה, אבל בעיקרון מדובר במצב של חוסר איזון שיש להשיב אותו על־ידי איתור הסיבות לבעיה, בין השאר בתזונה, באורח החיים ובתורשה".

 

אז רגע לפני שהאביב מסתער, זה הזמן להתבונן לאלרגיה שלנו בלבן של העיניים. כי בזמן שהזנחנו את עצמנו, הרפואה המשלימה לא שקטה על שמריה ופיתחה כיווני טיפול שאם רק ניתן להם צ'אנס, יוכלו לשנות את איכות החיים של רבים מאיתנו.

 

הומיאופתיה

רחל שבי, הומיאופתית קלאסית וחברת ועד האגודה הישראלית להומיאופתיה, מציעה כמה תרופות שעשויות להשיג שיפור ארוך טווח לבעיות אלרגיה עונתית, כמובן לאחר אבחון מלא של הומיאופת קלאסי מורשה האגודה:

 

Allium Cepa מתאימה למצבים בהם הנזלת מימית, חריפה וצורבת את העור, אך הדמעות אינן צורבות.

Euphrasia לעומת הקודמת מתאימה למצבי אלרגיה שבהם העיניים צורבות ורגישות לאור והנזלת אינה שורפת, אך יכולה להצטבר ולגרום לשיעול.

Sabadilla מתאימה למי שסובלים מהתקפי שיעול ממושכים ומתישים, הגורמים לדמעות. לרוב המצב מלווה בדלקת גרון, בעיקר בצד שמאל.

Gelsemium מתאימה להתקפי אלרגיה הגורמים לתשישות ולישנוניות (לא בגלל תרופות) בעיקר בשעות הבוקר. הנזלת הדולפת מורגשת כמו מים חמימים.

Sticta מתאימה לגודש יבש באף.

Wyethia עוזרת לגירוד עז באף, בגרון ובלוע שמתפשט אל האוזן.

 

הומוטוקסיקולוגיה

מדובר בנגזרת נוספת של הטיפול ההומיאופתי הקלאסי, שלפיה הצטברות פסולת ורעלים בגוף (ומי שלא מזוהם מבפנים שיצביע) מסייעת להיווצרות מחלות שונות וביניהן אלרגיה.

הטיפול ההומוטוקסיקולוגי מתרכז בנטילת תרופות הומיאופתיות שתפקידן לסייע לגוף להתנקות מאותם רעלנים שהצטברו בו. ד"ר מוטי לוי: "ככל שכמות הרעלים

 בגוף גדולה יותר, כך מערכת החיסון מתקשה לתפקד בצורה תקינה והסיכוי לאלרגיה גדל". לכן, בדומה לטיפול ההומיאופתי הקונבנציונלי, הניקוי והטיפול התרופתי מחזיר את הגוף לאיזון.

 

רפואה אנתרופוסופית

"לפי הרפואה האנתרופוסופית אלרגיה היא קושי של אדם לבדל את עצמו מהסביבה", מסביר ד"ר מוטי לוי. "במילים אחרות, האדם האלרגי מאפשר בקלות רבה מדי לגורמים חיצוניים, אלרגנים במקרה זה, להשפיע עליו".

 

הטיפול נעשה בעזרת תרופות המופקות מצמחים וממינרלים. במקרה של אלרגיה משתמשים בשילוב מיוחד של חבוש ולימון שמסייע לאדם האלרגי לבנות הגנה מהסביבה, אבל משולבים בו גם טיפול במגע, באמנות ואפילו טיפול בסוג של הידרותרפיה. הטיפול ברפואה אנתרופוסופית בארץ נמצא בחיתוליו, אבל נחשב אחד היעילים ביותר לטיפול באלרגיות לצד ההומוטוקסיקולוגיה וההומיאופתיה.

 

אייפק (IPEC)

זו אחת השיטות המוכרות בתחום הרפואה המשלימה, המצהירה בלי למצמץ שהיא השיטה הטובה ביותר לטיפול באלרגיות (80% ריפוי לטענת המטפלים). האבחון נעשה בעזרת שיטת הקינסיולוגיה, המשתמשת במבחן התנגדות שרירים כדי לתקשר ישירות עם התת־מודע של המטופל. לרוב מבקשים מהמטופל להרים את ידו, והמטפל מפעיל עליה לחץ בזמן שהוא שואל שאלות של כן ולא (למשל: "האם אתה אלרגי לפריחת זיתים"). כשהשריר חזק ומתנגד, התשובה הלא מודעת של הגוף היא "כן", וכשהוא חלש, התשובה היא "לא".

 

אחרי האבחון מגיע שלב הטיפול. המטופל מחזיק בידו מבחנה עם החומרים שהוא רגיש אליהם, והמטפל לוחץ ומעסה את הנקודות או את ערוצי האנרגיה הקשורים באותה רגישות כדי לחזק את הגוף בזמן המפגש עם האלרגן. סוגי הלחיצה והעיסוי משתנים ממטפל למטפל: יש מטפלים המשתמשים בקצות אצבעותיהם, יש הדוקרים בדיקור סיני, לעתים מעבירים על הגוף גלגלת המכילה מגנטים מיוחדים, ויש כאלה שמקרינים אור וצבעים על הנקודות החלשות.

 

המטפלים באייפק קוראים לזה "תכנות הגוף מחדש דרך המערכת האנרגטית", או במילים אחרות, מלמדים את הגוף להתייחס אחרת אל האלרגן. ד"ר יפה שמעוני, בין המטפלים הבולטים בשיטה, מזכירה שבשונה מהמצב ברפואה הקונבנציונלית, באייפק אין שום אלמנט של דיכוי הגוף, והניקוי האנרגטי יכול לפתור את הבעיה לחלוטין.

 

ביו־רזוננס (ביו־תהודה)

לא רחוק משם נמצאת השיטה שגם היא משלבת את הפיזי עם האנרגטי. המטופל מתחבר אל מכשיר דיגיטלי עמוס בכפתורים, ודרך אלקטרודות הצמודות לעורו, נבדקות תנודות אלקטרומגנטיות בגופו. המכשיר המחונן בודק ומאבחן אלרגיות, כמות רעלים שהצטברו בגוף, בעיות מוטוריות ונפשיות, ובסיום האבחון גם מטפל.

 

ד"ר זאב אמיתי, הומיאופת, נטורופת ומטפל בביו תהודה: "רגישות יתר של הגוף היא תגובה מוגזמת שלו למפגש עם גורם אלרגני שהגוף מזהה אותו כגורם שלילי ומגיב אליו בהתאם. הטיפול במכשיר מקטין, ולפעמים מבטל, את הרגישויות הפיזיות והנפשיות ומשפר את בריאותו הכללית של המטופל. מדובר בטיפול אנרגטי מתוחכם, שמאתר בעזרת תוכנת מחשב חוסר איזון אנרגטי ושולח אל הגוף תדר מתקן. בכך הוא מחזיר אליו את ההרמוניה האנרגטית, ומגביר ומעלה את יכולת הריפוי העצמי של הגוף".

 

אקופונקטורה (דיקור סיני)

גם לרפואה הסינית, שעניינה איזון באופן כללי, כלים לסיוע בבעיות אלרגיה ולריפוי שלהן. מבחינה פיזיולוגית, לפי הרפואה הסינית, האיברים הפעילים ביותר בעונת האביב הם הכבד וכיס המרה. במצב של אלרגיה נפגעת זרימת האנרגיה של איברים אלה והאלרגן מתורגם על־ידי הגוף כגורם המייצר חום או קור ופוגע במאזן

 הקור והחום בגוף. הגוף מגיב על כך בפגיעה בתנועת הנוזלים בגוף (כמו למשל נזלת).

 

"ברמה הרגשית", מסבירה עדי ברזון, מטפלת מוסמכת ברפואה סינית, "האלרגיה היא רגישות גבוהה ותגובת יתר לסביבה גם ברמה הנפשית. הכבד הוא האיבר האחראי לעיבוד הרגשות בגוף. כאשר הרגישות לסביבה היא גבוהה, נוצר בכבד מטען רגשי גבוה שאותו חשוב לשחרר על־ידי מציאת דרכים לביטוי רגשי ושחרור המטען, כמו למשל פעילות פיזית ועיסוי". הטיפול לרוב מתמקד בדיקור ו/או נטילת צמחי מרפא סיניים לחיזוק ולטיפול לפני, בזמן ההתקף או כטיפול מונע.


 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מערכת החיסון מזהה אבקנים כפולש (תכירו: טופח ריסני)
צילום: שרה גולד
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים