שתף קטע נבחר

 

"פרשת הריגול - טומהוק ליחסים עם ארה"ב"

גורם ממשלתי בכיר העריך בשיחה עם ynet כי נגרם נזק רב ליחסים עם המעצמה. גורמים בירושלים אומרים: "הפרשה החדשה תאפיל על ביקור בוש, ותפגע בעיקר באפשרות לחון את יונתן פולארד". מחלקת המדינה מנסה להוריד פרופיל, אך מדגישה: "אנחנו מצפים שישראל לא תהיה מעורבת בפעילויות מסוג זה". החשוד, בן-עמי קדיש, שוחרר בערבות של 300 אלף דולר

"פרסום פרשת המרגל הישראלי השני בארה"ב, ערב ביקור רייס בשבוע הבא ובוש באמצע מאי - הוא כמו טיל טומהוק ליחסי שתי המדינות". כך אמר הלילה (יום ד') גורם ממשלתי ישראלי בכיר ל-ynet. "הפרשה החדשה הזאת תאפיל על הביקור של שני האישים, ותפגע בעיקר באפשרות לחון את יונתן פולארד", אמרו גורמים אחרים בירושלים.

 

החשוד בריגול, בן עמי קדיש, שוחרר בערבות של 300 אלף דולר, שאותם הוא יאלץ להפקיד בתוך שבוע. במהלך שימוע שנמשך 20 דקות הקריא השופט את ארבעת סעיפי האישום ושאל את קדיש בן ה-83 האם הוא מבין את סעיפי האישום. הוא השיב במילה אחת "כן". השופט החליט לשחרר אותו. התביעה לא התנגדה.

 

"פרשת קדיש" - ההתפתחויות:

 

באופן רשמי נמנעו בירושלים למסור תגובה מסודרת לפרשה שהתפוצצה בקול רעם גדול בוושינגטון. ראש הממשלה אהוד אולמרט, שרת החוץ ציפי לבני ושר הביטחון אהוד ברק, נמנעו מלהגיב. כך גם שר הגמלאים, רפי איתן, ששימש כראש לשכת קשרי המדע של ישראל (לק"מ) אשר הפעילה את יונתן פולארד וכנראה גם את בן עמי קדיש.


בן-עמי קדיש בכניסה לבית המשפט (צילום: רויטרס)

  

בינתיים, נראה שבוושינגטון נעשה מאמץ להוריד מעט את המתח, שעות לאחר התפוצצות הפרשה. "זהו מקרה מתקופת פרשת פולארד", הדגיש טום קייסי, דובר במחלקת המדינה. "היו הרבה דיונים על המשמעות של זה על הבטחון הלאומי. אני לא מודע לכך שהמעצר האחרון וכתב האישום משנים את ההערכה הזו", ציין.

 

מחלקת המדינה הבהירה עוד כי למרות השנים שעברו, הרי ש"בכל הקשור לשמירת מידע מסווג של ביטחון לאומי, המדיניות היא של אפס סובלנות וזה קשור לכל אחד המעורב במסירת מידע לכל אחד, לרבות מדינות שהן ידידות ובנות ברית כמו ישראל".

 

ישראל הרשמית אומדת בשעות האחרונות את הנזקים, מבצעת הערכת מצב ובוחנת דרכי תגובה. אם תבוא כזאת - ראה מקרה פולארד - היא תבוא מאוחר יותר.

 

התגובה הרשמית היחידה שניתן היה להציל מפי גורם מזוהה הייתה זאת של דובר משרד החוץ, אריה מקל שמסר: "לא ידוע לנו דבר בעניין הזה, למדנו על כך מאמצעי התקשורת". יתר הגורמים הרשמיים מסרו כי הפרסומים השונים נבדקים.

 

עיתוי הפרסום לא מקרי

אולם, מעצרו של קדיש וכתב האישום החמור נגדו, היו לשיחת הערב בין שרי ממשלת ישראל. אחד מהם העריך, שלא לייחוס, שהעיתוי של הפרסום בוושינגטון אינו מקרי. לדבריו, גורמי הביטחון והמשפט הפדראליים בארה"ב חוששים ממחווה של הנשיא בוש לשחרור פולארד, רגע לפני עזיבתו את הבית הלבן. לכן, באיחור של 22 שנים, הוגש כעת כתב האישום נגד בן עמי קדיש, הקשיש שכבר מזמן אינו מהווה איום על ביטחונה של ארה"ב.

 

ההערכה של הגורם הישראלי הבכיר היא כי המהלך נועד לסכל הצהרה אודות חנינה לפולארד בסמוך לחגיגות ה-60 לישראל. עם זאת, הגורם הבהיר שלא ידוע לו על הצהרה צפויה שכזאת מפיו של בוש שיבקר בירושלים.

 

פרסום הפרשה עתה, שבוע לפני שובה של מזכירת המדינה האמריקנית רייס לאזור, עתיד להפעיל לחץ כבד מאוד על ממשל בוש, שלא לחון את פולארד. זאת מכיוון שקדיש והמרגל שהורשע פעלו באותה תקופה, ועל פי כתב האישום נגד קדיש - אף הופעלו בידי אותם גורמים.

  

עיתוי הפרסום, למרבה הפרדוקס, נוח לממשלת ישראל ומאפשר לה לחמוק לעת עתה מתגובה רשמית.

ראש הממשלה אהוד אולמרט, שרת החוץ לבני ובכירי במשרדיהם, שוהים בחופשה לרגל הפסח. כך גם שרים רבים וכל המערך הממשלתי.

 

עם זאת, בירושלים מעריכים שישראל לא תוכל לחמוק מתגובה לאורך זמן. בשלב הראשון, אומרים בירושלים, תבחן ישראל את המידע שבידי התביעה הפדראלית כנגד בן עמי קדיש. לאחר מכן יועברו מסרים שקטים בין ירושלים ווושינגטון, בניסיון להרגיע את הרוחות הרעות.

 

רמז עבה מאוד לאותה רוח רעה ניתן היה למצוא בדבריו של הדובר האמריקני קייסי, שאמר: "אתה לא מצפה לזה מידידה ובת ברית. אנחנו מצפים שישראל לא תהיה מעורבת בפעילויות מסוג זה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
קדיש. מואשם
באדיבות New Jersey Jewish News
איתן. הפעיל - ושותק
צילום: יואב גלאי
בוש. סיכול החנינה?
צילום: AFP
רייס. מגיעה בקרוב
צילום: AFP
מומלצים