שתף קטע נבחר

סקר: פחות ישראלים מרגישים חלק מהמדינה

לפני כמעט 30 שנה כ-85% מהציבור הישראלי-יהודי הרגיש חלק ממדינת ישראל במידה רבה. סקר המכון הישראלי לדמוקרטיה מגלה שכיום 60% בלבד חשים באופן זהה. וגם: כמה משוכנעים ברצונם לחיות בארץ? והאם העולים מרגישים חלק מהמדינה?

לידיעת מחנכי ישראל: סקר מקיף של מרכז גוטמן במסגרת הפרויקט "מדד הדמוקרטיה" קובע כי שיעור האזרחים היהודים המרגישים חלק מהמדינה הגיע בשנה שעברה לשפל חדש - רק 60% מהאזרחים. בקרב הצעירים המצב חמור עוד יותר: מהסקר עולה כי 48% בלבד מרגישים חלק מהמדינה ומבעיותיה. בשנת 2008, מתברר, רק 46% מהעולים מברית המועצות לשעבר משוכנעים ברצונם לחיות בארץ בטווח הרחוק, זאת בהשוואה ל-63% בשנת 2003.

 

הסקר המקיף, שנועד בין היתר לבדוק את המגמות בדעת הקהל הישראלית בנושא הסולידריות החברתית ואת תחושת ההזדהות עם המדינה, מעלה תמונה מדאיגה - תחושת השייכות למדינה בשנה החולפת הגיעה לשפל. 

 

בשנת 1979 חשו 85% מהציבור הישראלי-היהודי כחלק ממדינת ישראל במידה רבה או רבה מאוד. שיעור זה סבל מתנודות קלות לאורך השנים, אך בשנת 2008 נקבע שיא שלילי בשיעור הישראלים שמרגישים קרובים למדינתם: רק 60% . חמור מכך, כמחצית מהצעירים הישראלים היהודים בגילאי 30-18 דיווחו על ריחוק מהמדינה וטענו כי אינם מרגישים חלק מבעיותיה בשנים האחרונות. הירידה בשיעור ה-"מרגישים חלק ממדינת ישראל' חלה בכל הקבוצות החברתיות במגזר היהודי. אולם, בקרב החרדים קיימת ירידה דרסטית בתחושת השייכות, מ-85% בשנת 2003 ל-42% ב-2008.

 

העולים מתרחקים, אך מוכנים להילחם

בדומה לציבור הוותיק גם בקרב העולים מברית המועצות לשעבר התרחש תהליך מדאיג: בשנת 2003, 84% מהם הרגישו חלק מהמדינה, לעומת 82% משאר האזרחים היהודים. אך בשנת 2008 כבר רק 58% מהעולים מרגישים חלק מהמדינה ובעיותיה במידה רבה או רבה מאוד, לעומת 61% משאר הישראלים היהודים.

 

אך כאשר בודקים את הנכונות לתרום למדינה ולהילחם למענה, מתגלה תמונה מעניינת ומעודדת יותר: רוב העולים דווקא מוכנים להילחם למען המדינה, ובייחוד העולים בגילאי 40+, שמעולם לא שירתו בצה"ל. ייתכן שההסבר למיליטנטיות ולנכונות להקרבה של הדור הוותיק של העולים נעוץ בתרבות הפוליטית הסובייטית, המטפחת את הנכונות להקרבה למען המדינה. גם בקרב העולים הצעירים שמשרתים בסדיר ובמילואים, הנכונות להלחם למען המדינה עדיין גבוהה ואינה נופלת בהרבה מהנכונות של שאר היהודים הצעירים בארץ (70% בקירוב אצל העולים הצעירים, לעומת 80% בקירוב אצל שאר האזרחים היהודים הצעירים).

 

ומי רואה את עתידו בישראל?

הסקר מצא כי בהשוואה לשנות ה-90 קיימת מגמה של ירידה בשיעור הישראלים היהודים אשר משוכנעים ברצונם להישאר בארץ. מגמה זו אינה מפתיעה, לנוכח תהליכי הגלובליזציה הפוקדים את העולם והמספר הרב של הבעיות והאתגרים שישראל המודרנית נדרשת להתמודד אתם.

בסקר 2007 שנערך כחצי שנה לאחר מלחמת לבנון השנייה רק 64% מהיהודים אמרו שהם משוכנעים ברצונם לחיות כאן (54% בקרב הצעירים). בשנת 2008 שיעור היהודים שמשוכנעים ברצונם להישאר בארץ חוזר לרמה של כ-70% (63% בקרב הצעירים).

 

בקרב העולים הצעירים המצב גרוע הרבה יותר: בשנת 2008 רק 46% מהם משוכנעים ברצונם לחיות בארץ בטווח הרחוק בהשוואה ל-63% בשנת 2003. ייתכן שניתן לקַשר ממצא זה עם מלחמת לבנון השנייה, והשפעתה השלילית על תחושות העולים שעזבו את מדינותיהם הקודמות בשל היעדר ביטחון ויציבות. 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ובתום הפסטיבלים. חגיגות ה-60
צילום: AP
העולים. מתרחקים
צילום: אמנון מרנדה
מומלצים