שתף קטע נבחר

 

פרידמן: יש לאפשר נישואים בארץ לכל אזרח

בדיון בנושא "מיהו יהודי" שנערך בתל-אביב, קבע שר המשפטים כי "תפקידה של מדינה השייכת למשפחת העמים הוא למצוא פיתרון לנישואים וגירושים לכל אזרח, גם לכאלה שלא נחשבים יהודים על פי ההלכה". הרב עמאר בתגובה: אסור לאפשר שעולים שאינם יהודים יתחתנו עם יהודים

"על מדינת ישראל לספק פיתרון לנישואים וגירושים גם עבור אלו שאינם נחשבים ליהודים על פי ההלכה" – כך קובע הערב (א') שר המשפטים פרופ' דניאל פרידמן. לדבריו, אנחנו צריכים לסייע להם להשתלב בחיינו ולקבל אותם גם אם ההלכה מתקשה להכיר בהם כיהודים. המצב שבו הם לא יכולים להינשא – לא ניתן להשלים איתו. פרידמן הסביר כי "מבחינת קבוצות מסויימות הם נחשבים יהודים, כי הם משרתים בגולני ובגבעתי. תפקידה של מדינה השייכת למשפחת העמים הוא לאפשר נישואים לכל אזרח. הרב שרמן (הדיין שפסל את גיורי הרב דרוקמן) אולי לא יקבל את זה, אבל המדינה כמדינה חייבת לנהוג כך".

 

בדיון בנושא "מיהו יהודי" שנערך במרכז ברודט לתרבות יהודית בתל אביב תקף שר המשפטים את מדיניות הפסיקה המחמירה בבתי הדין הרבניים, ואמר: "לא הייתי אומר כלום אם היה מסלול נישואים אחר. הבעיה היא שאותה קבוצה שמחמירה מתנגדת לאפשר לאחרים להתחתן במקומות אחרים".

 

השר פרידמן התייחס גם לנושא הגיור וטען: "האורתודוכסים בעולם אומרים שכל מי שלא שומר מצוות סופו להתבולל. אבל אני חושב שבארץ הגישה צריכה להיות שונה לחלוטין. כשאנחנו על אדמתנו וישנה ריבונות יהודית בארץ ישראל - אם מישהו מוכן להצטרף – ראוי מאוד להקל עליו ואין הוא ראוי לאותה הקפדה, מכח שותפות הגורל שישנה במקום הזה". הוא הוסיף כי "בפסק דין האחרון שפסל את גיורי הרב דרוקמן אינו מבשר טובות בעניין הזה. אני מקווה שהוא יידון מחדש ואני אמליץ לחברי הכנסת לאמץ חקיקה בעניין".

 

הרב עמאר: גרות זה מושג הלכתי

הרב הראשי לישראל, הרב שלמה עמאר, שהשתתף אף הוא באירוע, השיב לפרידמן כי "אין מחלוקת על כך שמי שרוצה להתגייר חייב לקבל עליו מצוות ובלי זאת הוא אינו גר. גרות זה מושג הלכתי, וכשזה לא נעשה על פי ההלכה זה לא תקף". לדבריו, "הקשיים וההכבדה על המועמדים הם בפרוצדורה ובלימודים אבל לא בהלכה והקמתי ועדה שתבדוק את העניין".

 

הרב עמאר התייחס לפרשת גיורי הרב דרוקמן ואמר: "למעשה לא ביטלנו שום גרות, אלא התיק הספציפי שנידון רק הוחזר לבית הדין הרבני האזורי. אנשים טענו טענות מסויימות והדיינים אמרו שאם הן יתבררו כנכונות הגיור יתבטל. בינתיים עוד לא כינסנו דיון עם כל הגורמים המעורבים בעניין ולכן אני מנוע מלהביע את עמדתי". הרב הראשי הוסיף כי הסערה התקשורתית סביב הפרשה אינה במקומה. "כמו שבכל דבר יש מחלוקות בין דיינים – גם במקרה הזה זה קרה. אלה ואלה דברי אלוקים חיים", אמר הרב.

 

עמאר התייחס גם להצעתו של השר פרידמן להסדיר אפשרות לנישואים לעולים הלא יהודים, והזכיר: "הצעתי בעבר לשר המשפטים ולראש הממשלה לאפשר להם להתחתן זה עם זה, כמו שהנוצרים, המוסלמים ובני כל כת אחרת יכולים. אבל אסור שיתחתנו עם יהודים. לא צריכים לתת יד להתבוללות שהיא מכת הדור".

 

תגובות

הרב גלעד קריב מהתנועה הרפורמית מסר בתגובה: "אנו מברכם על עמדתו של השר פרידמן, אך יש לזכור כי המבחן האמיתי הוא מבחן הביצוע. אנו מצפים שהשר פרידמן יטיל את ל כובד משקלו על מנת שהממשלה תעמוד בהתחייבותה לפתור את מצוקת מנועי החיתון. העובדה שנשיא ביהמ"ש העליון לשעבר, השופט ברק, הביע לאחרונה עמדה דומה לזו של השר, ובהתחשב בחילוקי הדיעות ביניהם ביתר התחומים מוכיחה כי באמת בשלה השעה לתיקון העוול והננגת נישואים אזרחיים בישראל".

 

עו"ד אירית רוזנבלום מארגון "משפחה חדשה" מסרה בתגובה כי "זה שנים שהארגון שלנו חוזר, מדגיש ונאבק על זכותו הבסיסית של האדם ליצירת משפחה ולחיים בזוגיות בה הוא חפץ. אל לה למדינה להשתמש בכוחה בכדי לשלוט באושרו של הפרט בהחלטתה כי מותר או אסור לו להתחתן בגלל שהוא כהן והיא גרושה, הוא יהודי והיא לא, וכדומה.

 

"מדינת ישראל חייבת לשנות את גישתה לעם היהודי ולהפוך עצמה ממדינה יהודית אורתודוקסית למדינה יהודית לכל יהודיה גם אם אינם שומרי תרי"ג ושהינם בני זרמים שונים ביהדות".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
שר המשפטים
צילום: מיכאל קרמר
הרב עמאר. ארכיון
צילום: ניסים לב
מומלצים