שתף קטע נבחר

חתונה בל"ג בעומר זה פאסה

אפשר להבין את התקוממותם של אלפי זוגות שנוסעים להינשא בחו"ל כדי לעקוף את הממסד הרבני. אבל המסע הזה כבר מיותר. הדרך למיסוד הזוגיות נסללת בדמות פיתרון חדש ופשוט: נישואי חוזה

במשך שנים ביקשו עשרות אלפי זוגות לתת גושפנקא רשמית לאהבתם וזוגיותם, אך לא רצו לעשות זאת בחסות מוסדות המדינה הרבניים. רבים מהם נאלצו לנסוע לחו"ל כדי לערוך טקס נישואים אזרחי, וזו נתפסה החלופה היחידה למי שאינו יכול או מעוניין להשלים עם המונופול הרבני-אורתודוכסי.

 

אותו מונופול הוא אמצעי לשליטה, למיסוי ולאכיפה בלתי הוגנים של המדינה על הפרט. בפועל, המדינה רואה בנישואים כלי שנועד לשרת אותה, במקום שישרתו את היחיד ומשפחתו. בהקשר זה גם נשיא בית המשפט העליון לשעבר, פרופ' אהרון ברק, קרא לאפשר קיום זוגיות במתכונת אזרחית ולא דתית בישראל.

 

יותר ויותר זוגות המבקשים להצהיר על בניית תא משפחתי משותף בישראל מאמצים את הרעיון כי רישום הנישואים אינו תנאי הכרחי, ודאי לא תנאי מספיק על-מנת לכונן זוגיות איתנה. במקביל, חל שיפור גם בגישת הממסד שנוקט גישה ליברלית עד כדי מעמד כמעט שווה בחוק בין זוגות הרשומים כנשואים לאלה שלא. הזרוע המחוקקת בישראל למדה במשך השנים לקבל בהבנה צורות חדשות של זוגיות, ובמקביל לחוקי הנישואים הדתיים נוצרו חוקי "הידועים בציבור", כלומר בני זוג שלא הסדירו את זוגיותם באופן רשמי, אבל חיים יחד כבעל ואשה לכל דבר.

 

אפשר להבין את ההתקוממות של אלפי זוגות שנוסעים לניכר כדי לעקוף את הממסד הרבני. אבל המסע הזה כבר מיותר, כיוון שהדרך למיסוד הזוגיות כבר נסללת בדמות פיתרון חדש ופשוט: נישואי חוזה. הציבור הישראלי מצביע ברגליו, ובמחאה שקטה אך עקבית על התנהלות המדינה בנושא, נוצרו כבר 85,000 תאים משפחתיים חדשים של בני זוג שבחרו למסד את יחסיהם באמצעות חוזה, במקום להירשם כנשואים, גם לא בקפריסין. כך על פי נתוני הלמ"ס, ביטוח לאומי והנהלת בתי המשפט. מדובר בהסדר פרטי בין בני זוג שזוכה להכרה משפטית. בניגוד להסדרים אחרים הוא אינו שואב מהחלטת גורם חיצוני כמו רב או פקיד עירייה את הזכות לאשר את עצם הזוגיות.  

  

נישואי חוזה מושתתים על הסכם בין בני הזוג שקובע את מסגרת חייהם המשותפת בענייני ממון ובכל יתר העניינים המשותפים להם, כמו דאגה ואחריות הדדית, צרכי חיים משותפים, חינוכם וגידולם של ילדים. החוזה מהווה יצירה הדדית של שניים המבקשים לחיות יחדיו בהתאם לתנאים שהם קובעים בעצמם ולעצמם. שיטה זו זוכה להכרה רשמית מבחינה נוטריונית וכן מוכרת בבתי המשפט.

 

משנסתיימה מלאכת החקיקה המשווַה, שמכירה בבוחרים בחוזה הזוגיות, להיערך להכרה ציבורית וממסדית גם בפועל. בעניין זה קיימות שתי אפשרויות – או שמשרד הפנים יכיר בכל התקשרות חוקית בין שני בני זוג וירשום אותם כנשואים, או שיסיר את הרישום מתעודת הזהות, בדומה להסרת סעיף הלאום. כך ישימו קץ לאפליה המתמשכת שמתבטאת בחוקי המיסוי, ישקפו את רוח החוק, ויטענו את הזוגות הנישאים בנישואי חוזה בהון הסמלי שנשלל מהם, בדמות אותו רישום בתעודת זוגיות.

  

עו"ד אירית רוזנבלום, מייסדת ומנכ"לית ארגון משפחה חדשה

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים