שתף קטע נבחר

עדות טלנסקי: "רציתי בצ'ק - אולמרט ביקש מזומן"

דמות המפתח בפרשת המעטפות מוסר עדות מוקדמת. על תחילת הקשר: "הוא היה נסיך הליכוד, באמת אהבתי אותו. שאלתי איך אפשר לעזור לו להיות ראש העיר ירושלים". וזה לא נגמר בראשות העיר: הכסף הועבר במעטפות - בלי קבלות - עד 2005, כששולה זקן מוסרת מתי חסר, כמה - ובאיזו סוויטה אולמרט מחכה. טלנסקי סיפר: אולמרט ביקש ממני להשתמש בכרטיס האשראי למימון שהייה פרטית במלון

כתב אישום עוד אין - אבל הדרמה המשפטית כבר בעיצומה: תחת הכותרת "מדינת ישראל נגד אהוד אולמרט, שולה זקן ואורי מסר", עלה הבוקר (יום ג') לדוכן העדים עד המפתח בפרשה, הנדבן היהודי-האמריקני משה מוריס טלנסקי. את הכסף הגדול, הוא סיפר, מסר לשולה זקן וגם לאולמרט ישירות - כאשר זקן מוסרת לו את מספר הסוויטה בה התארח אולמרט בארצות-הברית.

 

ראשי הפרקליטות ביקשו לקיים את הדיון בשפה האנגלית וברצף, ללא קטיעות לצורך התרגום הסימולטני - מה שעורר דיון שלם ונפרד בבית-המשפט. הם הזכירו את גילו המתקדם של טלנסקי, שעשוי להקשות עליו להעיד עד לשעות אחר הצהריים. ואולם, למעט פערי זיכרון פה ושם, שמע בית-המשפט עדות שוטפת וקוהרנטית למדי - עם לא מעט "פנינים" על האופן בו התנהלו הדברים מאחורי הקלעים.  

 

בדבריו - שייחשבו, במקרה של משפט עתידי נגד ראש הממשלה, לעדות לכל דבר ועניין - שפך טלנסקי אור על טיב הקשרים שהתקיימו בינו לבין אולמרט בשנים האחרונות, ובעיקר - על סכומי הכסף שהעביר לו, מרביתם במזומן. בנוסף, דובר על הטבה באמצעות כרטיס אשראי - מימון שהייה פרטית במלון יוקרתי.

 

את עדותו פתח, לבקשת פרקליט המדינה, בראשית היכרותו עם ראש הממשלה, בתקופה בה הוא גייס תרומות לבית-החולים "שערי צדק" ולמסיכות אב"כ במלחמת המפרץ הראשונה - ואולמרט היה שר בריאות.

 

"היחסים הפכו לקרובים", סיפר טלנסקי. "הבנתי שהוא מעוניין לרוץ לראשות עיריית ירושלים, שהוא מאמין בירושלים מאוחדת וחזקה. אז כינו אותו 'נסיך הליכוד'. הייתה לי הערכה גדולה אליו. באמת אהבתי אותו. הדבר החשוב עבורי היה אחדות ירושלים". ב-1992, המשיך העד, הוא שאל את אולמרט לאיזה סיוע הוא זקוק כדי להיבחר. "שאלתי מדוע אני לא יכול לרשום המחאה, והוא אמר שבגלל הדרך שבה הכסף מנותב - לכן נתתי מזומן מהכסף שלי. הייתי פורט מהחשבון שלי את ההמחאות - ונותן מזומן".  

 

באותה עת, סיפר טלנסקי, הוא גייס סכום של כ-150 אלף דולר. את החשדות לשוחד וטובות הנאה ניסה להפריך: "מעולם לא ציפיתי ולא קיבלתי שום דבר באופן אישי. לא היו לי שום יתרונות או הטבות מהקשר הזה, ומעולם לא עבר בראשי שיהיה לי איזה עניין או רווח אישי. זה היה בעיני לטובת ישראל, וכדי שבני משפחתי יוכלו לקבל חיים טובים פה"

 

עטים, סיגרים - ושדרוג למחלקה ראשונה

אבל הקשר לא נגמר בדרך לראשות העיר: הוא נמשך עד 2005, ולדברי טלנסקי - הכסף המשיך לזרום לאולמרט דרך ראש לשכתו, שולה זקן, גם כאשר כיהן כשר התמ"ת. "העברתי את הכסף לשולה, אבל אני זוכר שלפחות פעם אחת אולמרט היה איתה". הפרקליט לדור שאל: כיצד הועבר הכסף? "במעטפות". אתה יכול להיזכר כמה היה בכל מעטפה? "לא יותר מ-8,000 או 9,000 דולר בכל מעטפה. תמיד הכלבים בשדה התעופה היו מריחים אותי בבדיקות של 'אל על', הייתי מצהיר על הסכומים וזה רק מה שאפשר היה להוביל".


"אולמרט אמר שנגמר לו הלימיט באשראי וביקש את שלי" (צילום: גיל יוחנן)

 

איך ידעת כמה כסף להכניס כשנפגשת עם זקן? - הקשה לדור. "המארח היה נותן לי את הכסף והייתי מכניס למעטפה ונותן לזקן". איך ידעת, כשאולמרט היה צריך כסף? "מזקן. בארצות-הברית גם מסרתי לו כסף ישירות, זקן הייתה אומרת לי מה מספר הסוויטה". האם קיבלת קבלות? "לא".  

 

טלנסקי נשאל למטרות התרומות, שמתברר כעת כי התחלקו בין המחאות, מזומנים - וגם כרטיס אשראי: "שולה תמיד דיברה על הוצאות, אבל לא הגדירה. אולמרט הסביר זאת כהוצאות פריימריז. הוא הסביר שכמו בבחירות, יש עלויות של פוסטרים, אנשים שעובדים עבור המטה וכן הלאה". ומה לגבי ההוצאות באמריקה? "הארגון היה מוכן לממן לו נסיעות ב'ביזנס' ולא במחלקה הראשונה. אני יודע לפעמים שהכסף להוצאות הלך לשם. אני רק יודע שהיו לו הוצאות על סיגרים - הוא אוהב סיגרים יקרים, עטים יקרים".

 

לדור הציג בפני טלנסקי חשבון במלון "ריץ' קרלטון" בוושינגטון, מביקור פרטי של אולמרט ורעייתו באוקטובר 2005. "אולמרט פנה אלי וטען שהכרטיס שלו עבר את הלימיט וביקש כחלק מהלוואה להשתמש באמריקן אקספרס שלי", הסביר טלנסקי, "זה היה על החדר, על הרבה אוכל, שימוש בוידאו וכן הלאה. אני לא הייתי איתם שם ולא היה לי קשר לביקור". 


צילום: דודי ועקנין

 

לדור מנמיך ציפיות

בשעות הבוקר הוכנס טלנסקי (76) מדלת צידית לבית-המשפט המחוזי בירושלים. באולם 318, מול הרכב של שלושה שופטים - נשיאת בית-המשפט מוסיה ארד, יעקב צבן ומשה סובל - שואלים אותו נציגי פרקליטות המדינה על המעטפות, שהעביר לידי אולמרט בעת כהונתו כראש העיר ירושלים וכשר התמ"ת בממשלת שרון. בתחילת הדיון ביקש פרקליט המדינה "להנמיך ציפיות" ואמר: "לא בטוח שנשתמש בעדות, שכן לא בטוח שיוגש כתב אישום". 

 

עדות טלנסקי, לה מייחסים בפרקליטות המדינה משקל רב, לוותה במאבק

 משפטי שהגיע עד בית-המשפט העליון. פרקליטיו של ראש הממשלה, שהפסידו בקרב הזה, הודיעו כי בשלב זה לא יקיימו חקירה נגדית, אך אפשר שישאלו את העד שאלות כלליות בלבד. הם מנמקים זאת בזמן הדחוק שניתן להם להיערך ולעיין בחומר החקירה.  

 

עדותו של משה טלנסקי עשויה להתארך, והוקצו לה שלושה ימים ברצף. לאחר הדברים - ומשפג תוקף צו היציאה מן הארץ שהוצא לו בעקבות הפרשה - בכוונתו לשוב לחיק משפחתו שבמדינת ניו-יורק, אותה עזב ערב חג הפסח.  


פורסם לראשונה 27/05/2008 09:00

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גיל יוחנן
הוא אוהב סיגרים ועטים: טלנסקי
צילום: גיל יוחנן
צילום: גיל יוחנן
לא בטוח שנשתמש: לדור
צילום: גיל יוחנן
צילום: ניב קלדרון
מסרה את מספר הסוויטה: זקן
צילום: ניב קלדרון
מומלצים