שתף קטע נבחר

פישר: אין תרופות פלא להתחזקות השקל

נגיד בנק ישראל מזהיר מפני "צעדים שלכאורה נותנים תשובות קצרות טווח אך לא עוזרים בטווח הארוך" ומעניק גיבוי למדיניות האוצר: "המדיניות הדרושה היא שמירה איתנה על המשמעת התקציבית"

"לאחרונה נשמעים קולות הקוראים למשרד האוצר לבצע צעדים שונים כדי להשפיע על שער החליפין של השקל בעקבות התחזקותו. אין בעניין הזה תרופות פלא וכדאי להיזהר מצעדים שלכאורה נותנים תשובות קצרות טווח אך לא עוזרים, ולעיתים מזיקים בטווח הארוך". כך אמר היום (ד') נגיד בנק ישראל, פרופ' סטנלי פישר, בנאום שנשא בכנס השנתי של האגודה הישראלית לכלכלה.

 

"אני סבור כי משרד האוצר נוקט במדיניות הדרושה בתקופה הזו והיא מדיניות של שמירה איתנה על המשמעת התקציבית. האתגר האמיתי הוא צמיחה מהירה ומתמשכת של המשק הישראלי והמשך הגברת התעסוקה בו. בנק ישראל, מצדו, ימשיך לתרום למשימה החשובה הזו ע"י החזרת האינפלציה לתחום יציבות המחירים", הוסיף פישר.

 

בכך תומך הנגיד במדיניות שר האוצר ובכירי משרדו, המתנגדים להתערבות בשוק המט''ח. בשבועות האחרונים הטיח נשיא התאחדות התעשיינים, שרגא ברוש, ביקורת קשה על מדיניות בר-און והגדיר אותו כבת יענה שטומן את ראשו בחול ומנותק מהמציאות.

 

פישר אמר כי בנק ישראל רואה ביעד האינפלציה את היעד המרכזי למדיניות הריבית. עם זאת, ציין פישר, לא בכל מקרה של סטייה מהיעד נכון לבצע צעדים לחזרה מיידית של האינפלציה ליעדה - אלא צעדים שיביאו לחזרה הדרגתית, בתוך פרק זמן סביר - של עד 12 חודשים; "למשל, העלאות הריבית ב-0.25% בחודשים ינואר ויוני", הסביר.

 

בכך רמז פישר כי הוא אינו מתכוון לבצע העלאות ריבית דרסטיות בהמשך, אלא מעדיף לבצע העלאות קטנות על פני פרק זמן ממושך יותר. עוד ציין הנגיד כי כאשר תהיה התנגשות בין יעד האינפלציה ליעדים נוספים (כגון יעדי צמיחה, תעסוקה ושער חליפין), השמירה על יציבות המחירים תהיה היעד המכריע.

 

"בנק ישראל לקח בחשבון את ההאטה הצפויה בפעילות הריאלית בהחלטות הריבית, תחת ההערכה שהייתה כי האינפלציה תתכנס ליעד בטווח זמן סביר. כלומר, בנק ישראל נשאר עקבי עם גישתו הגמישה ביחס ליעד האינפלציה", סיכם פישר.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ישראל סאן
הטיח דברים קשים באוצר. ברוש
צילום: ישראל סאן
מומלצים