שתף קטע נבחר

 

בעבודה: מתחזקת התמיכה בחוק פיזור הכנסת

בקדימה נרגעים הקולות הקוראים לפריימריז, ובינתיים השותפה הבכירה בקואליציה צפויה לתמוך בהצעת החוק שתועלה בשבועות הקרובים בכנסת בקריאה טרומית. האם זה מה שיחלץ את ברק מהמלכודת אליה הכניס את עצמו? בתגובה, בקואליציה מאיימים בפיטורי השרים

מזג האוויר מתחמם, ונראה שגם במערכת הפוליטית עולות הטמפרטורות - בדרך לבחירות. לאחר הישיבה השבועית של שרי מפלגת העבודה שנערכה הבוקר (יום ה'), גוברת ההערכה שהמפלגה תתמוך בהצעת החוק לפיזור הכנסת בקריאה טרומית. גם ש"ס אמורה לתמוך בהצעה - ובקואליציה מאיימים בפיטורי השרים.

 

סיעת העבודה תצטרך לקבל החלטה בנושא בישיבתה הקרובה. ההערכה היא שאם היו"ר ברק והשרים ימליצו לתמוך בפיזור הכנסת בקריאה טרומית - הסיעה כולה תתיישר לפי רוח זו. עם זאת, יש לציין כי העברת הצעת החוק בהצבעה טרומית אין פירושה האוטומטי פיזור הכנסת, אלא רק התנעת התהליך, שכמו בכל הצעת חוק כולל הכונה בוועדה ושלוש קריאות במליאה, תהליך שעשוי להימשך חודשים.ואולם, אם יימצא הרוב הדרוש לפיזור הכנסת, יכול תהליך החקיקה כולו להתבצע אפילו ביום אחד.

 

בשלב זה, לא ברור עדיין מה המשמעויות מבחינת הקואליציה, שכן לא ברור כיצד יפעל ראש הממשלה אם כמה משריו יצביעו בעד פיזור הכנסת.

 אגב, בראשות ועדת הכנסת יושב איש קדימה, ח"כ דוד טל, ולאנשי הקואליציה יש בדרך כלל את היכולת לתמרן כך שהדיונים בוועדת הכנסת יימשכו זמן רב.

 

למגמה המסתמנת בקרב שרי העבודה יכולה להיות גם משמעות אחרת, שנועדה להוריד לחץ מעל המפלגה ומעל ברק. יו"ר העבודה קרא בשבוע שעבר להחלפת אולמרט במועמד אחר מקדימה, אולם מאז סוף השבוע מתברר יותר ויותר כי ראש הממשלה לא מתכוון לוותר על כסאו כל כך מהר, וגם שרי קדימה לא מתלהבים מפריימריז.

 

המציאות זו מייצרת מלכודת ציבורית עבור ברק, ממנה הוא חייב להיחלץ, במיוחד לאור איומיו להוביל לבחירות כלליות. הצבעה של העבודה בכנסת בעד פיזורה בקריאה טרומית, יכולה לאפשר לעבודה להמשיך לכהן בממשלה תחת אולמרט. כאמור, הצבעה טרומית אין פירושה פיזור אוטומטי של הכנסת, אלא רק תחילת תהליך, שיכול לקחת חודשים ארוכים.

 

ממלא מקום יו"ר הקואליציה, ח"כ יואל חסון, אמר הבוקר בעקבות המגמה המסתמנת כי "אם מפלגת העבודה תתמוך בחוק לפיזור הכנסת, שר הביטחון ברק ושרי העבודה יפוטרו לאלתר".

 

הפגרה תעצור את הליכי פיזור הכנסת?

לפני שבוע, זמן לא רב אחרי שסיים ברק את הצהרתו, בה דרש מאהוד אולמרט להפסיק את כהונתו כראש הממשלה, הגישו ח"כים ממפלגת העבודה - איתן כבל, אופיר פינס, שלי יחימוביץ' ודני יתום - הצעת חוק לפיזור הכנסת.

 

סילבן שלום, יוזם הצעת חוק נפרדת, אמר הבוקר ל-ynet: "אני מתכוון להעלות את ההצעה בכל מקרה ב-18 ביוני, ואני מאמין שיימצא לכך רוב גדול מקרב רוב סיעות הבית". שלום העריך כי הבחירות הכלליות ייערכו עוד השנה, בנובמבר.

 

בש"ס הבהירו הבוקר כי על פי החלטת מועצת החכים של התנועה, "אם עד ההצבעה בקריאה טרומית על החוק לפיזור הכנסת לא תתקבל החלטה בנושא קצבאות הילדים, ש"ס תצביע בעד פיזור הכנסת".

 

בשבועות הקרובים תועלה ההצעה להצבעה בקריאה טרומית - אך רק לאחר גיבוש הסכמה בין נציגי הסיעות הגדולות בכנסת. יש להדגיש שבמקרה שההצעה לא תעבור, לא ניתן להציע שוב חוק לפיזור הכנסת למשך חצי שנה. עם זאת, "שינוי נסיבות משמעותי" יכול להצדיק חריגה מכלל זה.

 

עוד יצויין, כי בסוף חודש יולי תצא הכנסת לפגרה, מה שימנע מהתהליכים הפרלמנטריים להמשך בחודשי הקיץ. פרט היסטורי מעניין: בתולדות הפוליטיקה הישראלית, לא קרה שחוק לפיזור הכנסת עבר בקריאה טרומית, והכנסת לא פוזרה.

 

קדימה: רוב הבכירים נגד פריימריז

ומה בקדימה? במפלגת השלטון דעכו קולות הקרב נגד ראש הממשלה, ובמקום - רוב בכירי המפלגה מפנים את חיציהם נגד ברק ומפלגת העבודה. אולמרט הבהיר לפני המראתו לוושינגטון לאחד מבכירי מפלגתו כי הוא מתנגד לקיום פריימריז, והכחיש את הטענות לפיהם הוא תומך בשאול מופז.

 

עמדתו זו, תוך דרישה להמתין לחקירה הנגדית בעדות המוקדמת של מוריס טלנסקי בפרשת "מעטפות הכסף", הוציאה את האוויר מהמפרשים של השרים מופז, מאיר שטרית ואבי דיכטר, שאינם מעוניינים לקיים פריימריז בתקופה הקרובה - גם מכיוון שהם זוכים לאחוזי תמיכה נמוכים בסקרים.

 

שטרית אמר אתמול כי הוא כלל לא נערך לפריימריז, שכן להערכתו "הן בכלל לא יתקיימו בתקופה הקרובה.

 צריך לתת לראש הממשלה להגן על עצמו. בשביל פוליטיקה לא צריך לעצור את המדינה", הדגיש שר הפנים.

 

מקורביה של שרת החוץ, ציפי לבני, המובילה בסקרים והמעוניינת בפריימריז מהירים, אומרים כי "לבני קראה להערכות קדימה לבחירות, וההיערכות החלה. בשבוע הבא נשמע מה יש לכל אחד להגיד, ומאיזה מקום כל אחד מגיע".

 

בהכנת הידיעה השתתף אמנון מרנדה
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גיל יוחנן
ברק. נחלץ מהמלכודת?
צילום: גיל יוחנן
אולמרט. נגד פריימריז בקדימה
צילום: AP
ישי. בעד פיזור הכנסת
צילום: דניאל בראון – ג'יני
מומלצים