שתף קטע נבחר

המבקר יבדוק: למה אין מספיק רופאים בצה"ל?

בדיון בוועדה לביקורת המדינה בכנסת עלה נושא המחסור ברופאים בצה"ל. קצין רפואה ראשי הסביר: "מדובר בבעיה לאומית של מחסור ברופאים ולא בעיה של חיל הרפואה". ח"כ לבנת תקפה את הרף הגבוה ללימודי רפואה. בסופו של דבר הוחלט שהמבקר יבדוק את הנושא

מבקר המדינה יבדוק את מצב שירותי הרפואה והמחסור ברופאים בצה"ל - כך החליטה היום (ג') הוועדה לענייני ביקורת המדינה בכנסת. הוועדה לא תבקש מהמבקר להכין דו"ח נפרד בנושא, אלא לכלול אותו כפרק מיוחד בדו"ח על מערכת הביטחון.

 

הוועדה דנה במצבו של חיל הרפואה, בעקבות הידיעות בדבר מחסור בשירותי רפואה בצה"ל. יו"ר הוועדה, ח"כ זבולון אורלב, אמר בדיון: "הדאגה לשלומו ובריאותו של כל לוחם היא חובה בסיסית של מדינה כלפי לוחמיה. לוועדה הגיעו נתונים - מהם עולה כי חיל הרפואה חולה. יש גדודים בצה"ל, חלקם גדודי סדיר לוחמים שאין בהם רופא. זה דבר שאינו מתקבל על הדעת. מדובר בדיני נפשות. אנחנו תובעים מהלוחמים לתת את נשמתם, וצריכים לתת להם את נשמתנו".

 

קצין רפואה ראשי, תת אלוף נחמן אש, אמר לחברי הוועדה: "חיל הרפואה מודע לבעיה ומתמודד איתה כבר הרבה שנים. יש לחיל הרפואה פתרונות בטווח הקצר והארוך. מדובר בבעיה לאומית של מחסור ברופאים ולא בעיה של חיל הרפואה".

 

ח"כ אריה אלדד (האיחוד הלאומי-מפד"ל), קצין רפואה ראשי לשעבר, אמר: "המחסור ברופאים ידוע ודיברנו עליו שנים רבות, עוד לפני שהגעתי למערכת. לצערי, בתי הספר לרפואה בארץ לא היו מוכנים להרים את הדגל של המשימה הלאומית הזו. לא הצלחנו לדחוף את בתי הספר לתת העדפה לקבל עתודאים, כדי לפתור את בעיות חיל הרפואה. חששו להתמודד עם זה. גם הצבא לא נענה לאתגר.

 

"במשך שנים המאבק היה למנוע פגיעה בחיל הרפואה, אך העצמאות שלו קוצצה וכך יכולתו לשלוט בתקציביו. כל קצין רפואה ראשי בדורו נלחם בניסיונות לבטל את מסלול הרופאים. יש פגיעה מתמשכת במעמדו של הרופא הצבאי בתוך הצבא".

 

"בהונגריה לומדים אלף ישראלים ובצבא - מחסור"

שרת החינוך לשעבר, ח"כ לימור לבנת (ליכוד) אמרה שאין מדיניות לאומית בנושא. "העובדה שבהונגריה לומדים רפואה כ-1,000 סטודנטים ישראלים, ומצד שני בצבא יש מחסור חמור ביותר ברופאים - ובשנים הקרובות ייווצר מחסור חמור עוד יותר כי כיום אין כמעט סטודנטים שפונים לעתודה, מעידה שמדינת ישראל כנראה השתגעה ושאין שום מדיניות לאומית שדואגת לעידוד צעירים להיכנס למסלול של עתודה.

 

לבנת הצביעה על תנאי הקבלה המחמירים בפקולטות לרפואה. "מסתבר שהפקולטות לרפואה מציבות רף כניסה שמתבסס רק על הציונים הפסיכומטריים ולא על מבחני אישיות ומבחנים אישיים ובכך הם למעשה סותמות את הגולל על האפשרות של העתודאים. נדרש מייד שינוי דחוף של המדיניות".

 

ראש אגף הטכנולוגיה והלוגיסטיקה, אלוף דן ביטון, אמר בדיון כי צה"ל לא חוסך במאמצים כדי לנסות לשפר את המצב.

" הבעיה המרכזית שלנו היא באותן יחידות ספציפיות, בדרך כלל זה בגדודים ששייכים לבסיסי ההדרכה. יש סדר עדיפות. אנחנו עושים שיקול דעת בצר לנו".

 

בתום הדיון אמר ח"כ אורלב: "חרף כך שהתרשמתי שיש מאמצים כנים להתמודד עם הבעיה, לא הוצג לנו פתרון שיביא לתוצאות מיידיות ולכן ראוי להעביר את הנושא לבדיקת מבקר המדינה. המחויבות למתן שירותי רפואה לחיילים היא בסיסית ומוסרית".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: טל כהן
רופאים צבאיים. ארכיון
צילום: טל כהן
המבקר לינדנשטראוס. יבדוק
צילום: גיל יוחנן
ח"כ לבנת. אלף סטודנטים בהונגריה
צילום: יואב גלאי
מומלצים