שתף קטע נבחר

נשיא צרפת: סוריה ולבנון יחדשו את היחסים ביניהן

נשיא צרפת ניקולא סרקוזי נפגש עם מקביליו מסוריה ולבנון והודיע כי שתי המדינות הערביות יחדשו את היחסים ביניהן. הקשרים נותקו לאחר ההתנקשות בראש ממשלת לבנון לשעבר, רפיק אל-חרירי, לפני שלוש שנים

יותר משלוש שנים אחרי ההתנקשות בראש ממשלת לבנון, רפיק אל-חרירי, היחסים בין דמשק לביירות מתחדשים. נשיא צרפת ניקולא סרקוזי הודיע הערב (שבת) במסיבת עיתונאים בפריז, בה השתתפו נשיא לבנון מישל סולימאן ומקבילו הסורי בשאר אסד כי שתי המדינות הערביות מתכוונות לחדש את היחסים ביניהן.

 

סולימאן, אמר היום כי הוא מעוניין בחידוש היחסים הדיפלומטיים בין ארצו לבין סוריה ובחילופי שגרירים בין המדינות.

 

סולימאן אמר את הדברים בפריז, בשולי ועידת מדינות הים התיכון שתיפתח מחר. הערב נפגשו סולימאן, אסד, סרקוזי ואמיר קטאר חמד בן חליפה אל-ת'אני, וסיכמו על חידוש היחסים.

 

"ברור שגם אנחנו רוצים בהחלפת שגרירים וביחסים דיפלומטיים עם סוריה. דמשק מכירה בריבונות הלבנונית", אמר סולימאן לכתבים בתום פגישה מוקדמת עם סרקוזי וציין כי האפשרות שייצא לביקור בדמשק בימים הקרובים "נמצאת על סדר היום".

 

סולימאן נבחר לפני כחודשיים לתפקיד נשיא לבנון ובכך הסתיים מאבק ארוך בין הפלגים השונים במדינה. במסגרת המאבק התפתחו עימותים אלימים בין אנשי חיזבאללה לבין פעילי הקואליציה האנטי-סורית אשר גבו את חייהם של עשרות בני אדם. העימותים הסתיימו בחתימת "הסכם" דוחא" בו נכנעה ממשלת לבנון הפרו-מערבית למרבית דרישותיו של הארגון השיעי. בין היתר, השתלב חיזבאללה בממשלת לבנון וקיבל זכות להטיל וטו על החלטותיה.   

 

לבנון וסוריה ניתקו את היחסים הדיפלומטים ביניהן, סביב חשדות ביירות ומדינות במערב כי בכירים סוריים

נושאים באחריות להתנקשות בחרירי. מאז תקיפת המתקן הגרעיני הסורי בספטמבר 2007 ובכיר חיזבאללה עימאד מורנייה בדמשק, נראה כי חל שינוי בעמדת סוריה ופניה להתקרבות אל המערב.

 

אסד וסרקוזי צפויים להיפגש הערב גם פנים אל פנים, כחלק מתהליך התקרבות בין דמשק לפריז שהחל לפני כמה חודשים. שגריר סוריה בבריטניה, סמי חיאמי, העריך השבוע כי "בעתיד הקרוב מאד", תציב ארצו שגריר חדש בצרפת, לראשונה מאז 2006.

 

במרכז האיחוד הים-תיכוני: בעיית המהגרים והזיהום

בתוך כך, אמר שר החוץ הצרפתי, ברנאר קושנר, כי "רוחות של תקווה נושבות" לקראת ועידת מדינות הים התיכון שתיפתח מחר במעמדם של 43 מנהיגים מאירופה ומהמזרח התיכון.

 

קושנר קרא לבאי הוועידה להפעיל לחץ לקידום תהליך השלום בין ישראל לפלסטינים. כל המדינות המשתתפות שלחו לכנס את נשיאיהם או ראשי ממשלותיהם, למעט לוב ששלחה נציג בדרג זוטר עקב התנגדותו של קדאפי לרעיון הוועידה.  

 

סרקוזי, אשר יזם את הוועידה, אמר כי הקמת האיחוד הים-תיכוני יכול להפוך את המזרח התיכון מאזור אלים לאזור של שלום ושגשוג. לדבריו, מטרת הקמתו של האיחוד החדש הוא להביא לשיתוף פעולה בין מדינות הים התיכון, בעיקר בסוגיות של הגירה בלתי חוקית ואיכות הסביבה.

 

ראש הממשלה, אהוד אולמרט, צפוי להיפגש בשולי הוועידה עם הנשיא הפלסטיני מחמוד עבאס (אבו-מאזן). אולמרט גם יישב בוועידה לראשונה באותו שולחן עם נשיא סוריה, בשאר אסד, אולם השניים לא צפויים לשוחח או ללחוץ ידיים. מוקדם יותר היום נפגש נשיא צרפת בשולי הוועידה עם נשיא מצרים, חוסני מובארק.


פורסם לראשונה 12/07/2008 18:19

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אסד. מחזק מעמדו
צילום: AP
חילופי שגרירים. סולימאן
צילום: רויטרס
מומלצים