שתף קטע נבחר

 

וינוגרד: "ההדלפות מחקירת רה"מ - שערורייה"

השופט בדימוס אליהו וינוגרד סבור כי הדלפות פרטי החקירה של טלנסקי "היא סוגייה חמורה ביותר". וינוגרד, שעמד בעבר בראש ועדה לבחינת ההסדרים לפרסומים מחקירות, זועם על ההדלפות מהחקירה לעיתונים, אך אומר כי אין פסול בפרסום ההקלטות מחקירת טלנסקי שהוצגו בבית המשפט

פרקליטיו של אהוד אולמרט ומערכת אכיפת החוק מאשימים זה את זה בהדלפות קטעים מחקירות ראש הממשלה והעדים המרכזיים בפרשת "מעטפות הכסף", אולם יהיה המדליף מי שיהיה, סבור השופט בדימוס אליהו וינוגרד כי מדובר ב"שערורייה".

 

וינוגרד, שעמד בעבר בראש ועדה לבחינת ההסדרים לפרסומים מחקירות משטרה וגופי חקירה אחרים, אמר אמש (ב') ל-ynet כי הוא סבור שההדלפות החוזרות ונישנות מצד הגורמים השונים, גורמות לנזק ולאובדן האמון במערכת. "מישהו מדליף לעיתונאים, וזוהי סוגייה חמורה ביותר", אמר השופט.

 

הנשיא לשעבר של בית המשפט המחוזי בירושלים, שכיהן לאחרונה כיו"ר הוועדה לבדיקת אירועי מלחמת לבנון השנייה והאירועים שקדמו לה,

מונה ב-1998 לעמוד בראשות ועדה שבחנה את הנושא. בדו"ח שהגישה הוועדה לשר המשפטים דאז, יוסי ביילין, המליצה לאסור על הגוף החוקר ועל התביעה גילוי חומר חקירה בטרם הוגש כראיה לבית משפט.

 

הוועדה קבעה אז, כי בעזרת הנחיות ברורות בעניין, יש ליצור תרבות ארגונית בקרב גופי החקירה - לפיהם המערכת אינה משלימה עם הדלפות ולא להתייחס בסלחנות לבעלי התפקידים המדליפים מידע מתוך חקירה. הוועדה גם המליצה ליידע את הציבור על חשדות שעולים נגד אנשי הציבור כבר בשלבים הראשונים של החקירה.

 

ההדלפות החוזרות ונשנות מתוך חקירתו של ראש הממשלה, אהוד אולמרט, שהגיעו לשיאן בפרסום תמליל החקירה בעיתונים היומיים, מעלים את חמתו של השופט בדימוס וינוגרד. לדבריו, יש מקרים בודדים בהם הדלפה מכוונת אפשרית. "אין מדליפים מחקירת משטרה, אלא למקרים בהם ההדלפה נועדה לסייע בחקירה - כגון, אם תפסו אנס וקיימת הערכה כי קורבנות נוספים. זהו לא המצב כעת".

 

לדעת וינוגרד, סוגיית פרסום קלטות החקירה של טלנסקי במשטרה הוא לגיטימי: "זה לגיטימי במסגרת חקירה נגדית - כאשר אומרים לעד: 'פה אמרת ככה, ושם אמרת אחרת. איך אתה מסביר את הסתירה?'". לדבריו, זה חלק מניהול דיון משפטי, ואם יש דברים שרוצים שהציבור לא יידע, הדיון הוא בדלתיים סגורות. "כל משפט שמתנהל באולם פתוח, הציבור חשוף למה שנאמר בו. זה חלק מניהול של דיון משפטי. אם יש דברים שרוצים שהציבור לא יידע זה בדלתיים סגורות", הו אמר.

 

"ההדלפות גורמות לאובדן אמון הציבור במערכת"

וינוגרד סירב להתייחס לפרשה הנוכחית של אולמרט. "אינני מכיר את העובדות, מלבד המידע שפורסם בתקשורת", אמר. עם זאת, ציין כי "חקירה של בוזגלו, שנחקר בנושא המפורסם בעיתון, עלולה לגרום לנזק חמור - הורסים את שמו, מביישים את משפחתו. לעתים רבות תיקים שנפתחים על-ידי המשטרה נסגרים מבלי שיוגש כתב אישום - אז מדוע מפרסמים מבלי שהוחלט להגיש כתב אישום?".

 

ההדלפות, טוען וינוגרד, גורמות לאובדן אמון הציבור במערכת. "כשמלבינים את פניהם של חשודים רבים, בעוד שתיקים רבים שנפתחים גם נסגרים מבלי שיוגש כתב אישום - אם בשל היעדר ראיות, אם מחוסר עניין ואם מחוסר אשמה, הציבור מאבד את אמונו. שלב הפרסום צריך להיות שלב הגשת כתב האישום. עד אז, החקירה נדרשת להתנהל בשקט, בחשאי, רחוק מאור הזרקורים", אמר.

 

באשר להגשת כתב האישום, אמר וינוגרד: "כפי שהמלצנו בדו"ח - תפקידה של המשטרה

הוא לחקור ולרכז עדויות ולא להמליץ על כתב אישום. את ההחלטה יקבל היועץ המשפטי או פרקליטות המחוז". וינוגרד מסרב להתייחס לתוכנה של החקירה המתנהלת נגד אולמרט, אולם הוא מותח ביקורת על דרך ניהולה.

 

"לא הבנתי מלכתחילה מדוע נדרשה במקרה הזו חקירה מוקדמת (של העד משה טלנסקי, ר.מ). האיש הגיע חזרה ארצה, יש לו משפחה בארץ ועדיין לא הוגש כתב אישום. הדרך הנורמלית היא שרק לאחר הגשת כתב אישום חושפים את העדים. על פי מה שפורסם באמצעי התקשורת, אינני מבין מדוע ביקשו חקירה מוקדמת. ועוד פחות אינני מבין מדוע אישרו אותה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
וינוגרד. הדלפות גורמות נזק
צילום: גיל יוחנן
טלנסקי. חמישה ימי עדות
צילום: טס שפלן / ג'יני
אולמרט. דורש לחקור ההדלפות
צילום: עמוס בן גרשום, לע"מ
מומלצים