שתף קטע נבחר

דו"ח איכות המים של מש' הבריאות: אפשר לשתות מהברז

איכות המים בישראל הולכת ומשתפרת, כך קובע דו"ח מיוחד של משרד הבריאות. איכות מים ירודה התגלתה רק בשמונה ישובים, רובם ערביים. עוד נמצא שבשל מחסור בפלואור, מידת ההפלרה של המים אינה מספקת

אפשר לשתות לרוויה מהברז: איכות מי השתייה בישראל טובה, כך עולה מדו"ח של היחידה לבריאות הסביבה במשרד הבריאות. הדו"ח בדק את איכות המים בישראל בשנת 2007 ומצא "שיפור מתמשך באיכות מי השתייה המסופקים ברשויות המקומיות".

 

בדו"ח נבדק זיהום על ידי חיידקים, זיהום על ידי מתכות, עכירות של המים ונבדקה תכולת הפלואור, ברשויות המוסיפות פלואור למי השתייה.

 

איכות מים ירודה נמצאה בשמונה ישובים, רובם ערבים. בין הישובים שבהם נמצאו רמות חיידקים מעל לתקן גבעת זאב, כפר קאסם, ג'ת, בקה אל-גרביה, בית זרזיר, מעיין ברוך ומצר. החיידקים שנמצאו במים הם קוליפורמים ממקור צואתי, שעלולים לגרום לתחלואת מעיים.

 

"העובדה כי מתקבלת איכות מים ירודה מצביעה בדרך כלל על קשיים כלכליים או ארגוניים בהנחת או בשיקום תשתיות, בהקמת ובהפעלת מתקני טיפול ובנקיטת האמצעים הדרושים להבטחת איכות מי השתייה המסופקים בישובים אלו", ציינו כותבי הדו"ח. "על האחראים על איכות המים לבחון בצורה יסודית את הבעיות בישובים אלו, במטרה לפתור את הליקויים ולהבטיח לתושביהם מים ראויים לשתיה".

 

ב-18 ישובים: שאריות של עופרת ברזל ואבץ במים

נתון מדאיג יותר נמצא בבדיקה כימית של המים: ב-18 ישובים נמצאו שאריות של מתכות מסוג עופרת, ברזל ואבץ בכמות מעל לתקן. מקור המתכות על פי רוב בצינורות ההובלה של המים. בדו"ח צויין כי בעקבות הממצאים הוחלפו חלקי צינורות ישנים במערכת המים וכל הבדיקות החוזרות שבוצעו נמצאו תקינות. עופרת במי השתייה עלולה לגרום לפגיעה במערכת העצבים, בכליות ובמערכת המין. ומסוכנת בעיקר לתינוקות וילדים.

 

רמות חריגות של ברזל נמצאו בישובים אשקלון, קרית אונו, בני עיש, עמנואל, קיבוץ געש, נצר סירני, משמר דוד, שמרת וידפת. רמות חריגות של עופרת נמצאו בפרדיס, צורן, ברקן, גמזו וחולית. רמות חריגות של אבץ נמצאו בבענה ובחורפיש. ברחובות נמצאו חריגות הן ברמת העופרת והן ברמת האבץ. בקרני שומרון נמצאו חריגות ברמות העופרת והברזל.

 

פחות פלואור במים בישראל בשל מחסור בחומר

בדו"ח נבדקה גם הוספת הפלואור למי השתייה, תהליך שנעשה ברשויות המקומיות. המצדדים בו סבורים שהפלואור תורם לבריאות השן, מתנגדיו טוענים שהוא דווקא עלול לגרום לכתמים ולפגיעה בציפוי של השיניים. ב-2007

נוספו עוד רשויות שהחליטו להוסיף פלואור למי השתייה. עם זאת, כמות מספיקה של פלואור נמדדה רק ברבע מהישובים שבהם מוסיפים אותו למי השתייה, זאת בשל מחסור במשלוחים של החומר ש"גרמו לעצירה כמעט מוחלטת של הפלרה בכל המתקנים בארץ".

 

"הנתונים מראים כי עדיין מתמשך השיפור באיכות המיקרוביאלית של מי השתייה המסופקים ברשויות המקומיות", נכתב. רק רבע אחוז מתוך כמעט 90 אלף בדיקות שנערכו הראו על זיהום במים.

 

"אנו מייחסים את העלייה הניכרת באיכות המים לשיפור בהתייחסות ובמקצועיות של עבודת ספקי המים ברשויות ובחברת מקורות, וכן להגברת הפיקוח על מתקני החיטוי ושיפור מיומנויות הדיגום", נאמר בדו"ח.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מים. אפשר מהברז
צילום: ויז'ואל/פוטוס
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים