שתף קטע נבחר

הכנסת לעזרת המועצות הדתיות: החוק תוקן

על-פי נוסח החוק שאושר במליאה, כל עוד לא נבחרה מליאת מועצה דתית חדשה, תמשיך הקודמת בפעילותה במשך שנה. כך יוכלו הרשויות להמשיך לספק את שירותי הקבורה, רישום נישואין וכו'

ועדת הפנים אישרה היום (שני) לקריאה שנייה ושלישית תיקון לחוק שירותי הדת היהודיים במסגרתו תוארך מחצי שנה לשנה התקופה במהלכה שר הדתות נדרש למנות הרכב חדש למועצות הדתיות בערים לאחר בחירות מקומיות. הצעת החוק עברה מאוחר יותר במליאה עם 21 תומכים וללא מתנגדים. "התיקון יבטיח לשר תקופת זמן סבירה למנות את הרכבי המועצות הדתיות" אמר יו"ר ועדת הפנים ח"כ אופיר פינס. "ההארכה תקל על השר במשימה הלא קלה של מינוי עשרות מועצות חדשות בבת אחת אחרי הבחירות ברשויות המקומיות", הוסיף.

 

בהצעת החוק המקורית, שיזמו חברי הכנסת אורי אריאל ודוד טל, הייתה כוונה לאפשר למועצות דתיות להמשיך ולכהן ללא הגבלת זמן אם מתעורר קושי במינוי הרכב חדש. משרדי הממשלה וח"כ פינס התנגדו לכוונה המקורית בטענה כי זו תעודד השארת המועצות בהרכבן הישן.

 

יצוין, כי חוק שירותי הדת היהודיים תוקן בשנת 2004 לאחר שהיו מועצות דתיות שכיהנו באותו הרכב 15 שנה באופן רצוף. תיקון החוק קבע כי אם מינוי המועצה לא התממש תוך חצי שנה- חדלה המועצה מלהתקיים. אולם, חוק זה הביא למצב שכיום בישראל, מתוך 133 מועצות דתיות, רק כ-50 מהן הצליחו למנות הרכב, ואילו ב-60-70 מהמועצות, מכהנת בהן ועדה ממונה מטעם השר לאחר שהגורמים הממנים לא הצליחו להגיע להסכמה ביניהם. בנוסף, ב-15-20 מכהן המזכיר או הגזבר כראש המועצה. מצב זה הוגדר על ידי אנשי משרד המשפטים וגורמים אחרים בוועדת הפנים כפגיעה בדמוקרטיה.

 

לדבריו של ח"כ אריאל, אחד מיוזמי החוק, המטרה בהארכת כהונת המועצות הדתיות בא בכדי לשפר את מצבן לאחר שהמשימה ליצירת הרכב חדש לא צלחה. ההליך הביורוקרטי שגובש אז במטרה למנוע "פוליטיזציה עודפת" של הגופים הממנים, וביניהם: משרד הדתות, הרבנות והרשות המקומית, נעשה תחת פיקוח של היועץ המשפטי לממשלה ובאי כוחו. בפועל, טוען אריאל, ההליך הפך ל"ארוך ומסורבל" ופגע במערך שירותי הדת במקומות רבים בארץ. "הוכח כבר בעבר כי עובדי המועצות הדתיות, רבני הערים, משגיחי הכשרות והבלניות אינם מקבלים את משכורתם במשך חודשים ארוכים, בגלל חוסר בהירות חוקית בכהונת המועצה הדתית", אמר אריאל.

 

בתיקון החוק רואה אריאל הזדמנות לאיזון וייצוב המערכת. "החוק החדש קובע כי כל עוד לא נבחרה מליאת מועצה דתית חדשה, תמשיך הקודמת בפעילותה במשך שנה. כך יוכלו הרשויות להמשיך לספק את שירותי הדת כולל קבורה, רישום נישואין, כשרות, טהרת המשפחה ועירובין", אמר.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
יו"ר הוועדה, אופיר פינס
צילום: עידו ארז
מומלצים