שתף קטע נבחר

השגריר היוצא במאוריטניה: ידענו שקיים משבר

השגריר היוצא, בעז ביסמוט, עזב את מאוריטניה רק בשבוע שעבר - לאחר שנפגש עם הנשיא, שבינתיים איבד את תפקידו. "היינו מודעים לעובדה שקיים משבר פוליטי גדול מאוד במדינה שהחריף בחודש מאי, אבל חשנו שהשתנתה התפישה", סיפר ביסמוט ל-ynet

שעות ספורות אחרי ההודעה על ההפיכה הצבאית שבוצעה היום (ד') במאוריטניה, מתברר כי ניצני המהלך היו כתובים על הקיר. רק ביום חמישי שעבר נפגש שגריר ישראל היוצא במאוריטניה, בעז ביסמוט, עם הנשיא המודח, סידי אולד שייח עבדללהי. לדברי ביסמוט, הבעיות במשטר המקומי היו ידועות. "היינו מודעים לכך שקיים משבר פוליטי מאוד גדול במדינה. התקווה הייתה שדמוקרטיה היא ערך עליון", סיפר ביסמוט ל-ynet.

 

ביסמוט סיפר על הפגישה האחרונה עם הנשיא: "נפגשתי איתו הוא מאוד אדיב וחייכן. הפגישה שלנו פתחה את מהדורת החדשות באותו הערב. דיברנו על ההליך הדמוקרטי ועד כמה מאוריטניה תומכת בדמוקרטיה ומתפתחת", אמר ביסמוט, "הסכמנו על הרצון והכמיהה לשלום והדמוקרטיה. אבל רצה הגורל והדברים נראים אחרת".

 

ביסמוט מודה כי את ההפיכה היה אפשר לחזות: "היינו מודעים לעובדה שקיים משבר פוליטי גדול מאוד במדינה שהחריף בחודש מאי, אבל חשנו שהשתנתה התפישה. כנראה שלא. בסופו של דבר, כל אותם אנשים שמחאו כפיים ובירכו על ההליך הדמוקרטי המוצלח, ודאי לא מרוצים היום".

 

הוא מוסיף כי למרות ההפיכה, השקט במדינה צפוי להישמר: "צריך לזכור כי מדובר במדינה בה אנשים ידעו עשרות הפיכות צבאיות, שהאחרונה בהן הייתה לפני שלוש שנים - גם היא בחודש אוגוסט", הוא הסביר.  

 

לדברי ביסמוט, "ישראל תמכה בהליך הדמוקרטי במדינה שנמשך 19 חודשים והסתיים בהצלחה ב-19 באפריל 2007, עם בחירת הנשיא. העובדה שהמדינה הפכה לדמוקרטיה גרמה להרבה מוסדות בינלאומיים ללוות אותה וסייעה לה להתפתח". ביסמוט ציין עוד כי במאוריטניה חיה קהילה קטנה יהודית המונה 15 בני אדם. בנוסף נמצאים במדינה עובדי השגרירות, המתגוררים בשכונת טברח זיינה.

 

מנצלים את החופש

פרדי איתן, ששימש כשגריר הראשון של ישראל במאוריטניה, משוכנע כי מועד ההפיכה אינו מקרי. "זוהי תקופה אותה מנצלות השגרירויות לחופשה מרוכזת ורבים מהדיפלומטים חוזרים לארצם. כלומר, יש אינטרס ברור לא להסתבך יותר מדי עם העולם", הוא הסביר.

 

לדבריו, "מאוריטניה סובלת מחוסר יציבות מתמשך של המשטר. יש מאבקי אגו מאד גדולים בין קציני הצבא, שאף על פי שהוא חלש יחסית, קטן ולא מפותח, נחשב מאד דומיננטי. ההערכה היא שבשל מאבקי האגו הללו והעובדה שקציני צבא הודחו על ידי הנשיא, הם נקמו. אין מה לעשות, כשהדמוקרטיה לא מספיק חזקה, הצבא שולט".

 

הוא הוסיף כי תוצאות ההפיכה אינן סופיות: "המצב עדיין לא התבהר ועדיין לא ברור מה יהיו תוצאות ההפיכה. מוקדם לומר שהפוטש הזה הסתיים ולא אתפלא אם מחר או מחרתיים יהיו קצינים אחרים שיתפסו את הארמון, ישתיקו את הרדיו, יסגרו כניסות ויציאות וישדרו שירים צבאיים".

 

איתן ציין כי היחסים בין מאוריטניה לישראל נמצאים במחלוקת: "היחסים עם ישראל מעוררים תסיסה גדולה מאוד באופוזיציה, שמאד עוינת את ישראל. לכן צריך לחכות ולראות מי יתפוס את השלטון".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
נשיא מאוריטניה
צילום: איי אף פי
מפת האזור
צילום: לע"מ
בועז ביסמוט
צילום: לע"מ
מומלצים