שתף קטע נבחר

מאוריטניה: מפקד משמר הנשיאות הדיח הנשיא

כוחות של משמר הנשיאות והצבא השתלטו על ארמון הנשיאות ועצרו את הנשיא, ראש הממשלה ושר הפנים - שעות ספורות לאחר שהנשיא החליט להעביר מתפקידם את מפקד משמר הנשיאות וקצינים בכירים נוספים. מפקד משמר הנשיאות הוא זה שהוביל את ההפיכה, ואחר הצהריים הכריז על עצמו כשליט המדינה החדש

בפעם השנייה מאז 2005, הפיכה צבאית במאוריטניה: כי יחידות צבא מאוריטניה הקיפו בצהריים (ד') את מבני הממשל בבירה נואקשוט, וראש המשמר הנשיאותי השתלט על ארמון הנשיאות. זאת, לאחר שהנשיא פיטר ארבעה קצינים בכירים, בהם ראש המשמר עצמו, מוחמד אולד עבד אל-עזיז. 

 

מקורות בארמון הנשיאות מסרו כי חיילים עצרו את הנשיא, סידי אולד שייח עבדללהי, וכן את ראש הממשלה יחיא אולד אחמד וורף ושר הפנים. דוברו של הנשיא, עבדולליי ממדובה מסר כי "חיילים מורדים" מחזיקים בבכירים בתוך ארמון הנשיאות בנואקשוט. תחנות הטלוויזיה והרדיו המקומיות הפסיקו את שידוריהם לזמן קצר, וחיילים התפרסו ברחובות הבירה. לפי שעה אין כל דיווח על נפגעים.

 

בהודעה טלוויזיונית מסר מפקד משמר הנשיאות כי במקום הממשלה, הוקמה "מועצת מדינה" שבה חברים קציני צבא בכירים. הוא הבהיר כי הנשיא עבדאללהי הוא עתה "הנשיא לשעבר", והכריז על עצמו כראש "מועצת המדינה", והשליט החדש של מאוריטניה.

 

ההפיכה אירעה לאחר שהנשיא עבדאללהי פרסם צו שבו הכריז פיטוריהם של עבד אל-עזיז ושל רמטכ"ל הצבא מוחמד אולד שייח מוחמד אחמד גזואני. כן פיטר הנשיא את מפקד המשטרה. זמן קצר לאחר פרסום הצו, הופסקו שידורי הטלוויזיה והרדיו במדינה.


תחנת הרדיו בבירה המאוריטנית, היום (צילום: AFP)

 

בתו של הנשיא, אמאל מינט שייח עבדאללהי, סיפרה לסוכנות הידיעות רויטרס כי שומרים חמושים ממשמר הנשיאות עצרו את אביה. "הם באו לביתנו סמוך לשעה 9:20 בבוקר ולקחו את אבי". בהודעה שפרסמו הקושרים בתחנת הטלוויזיה הממשלתית הודיעו כי הם מדיחים את הנשיא ומקימים את "מועצת המדינה".

 

שמועות על הפיכה

בימים האחרונים נקלעה מאוריטניה למשבר פוליטי חמור, שהגיע לשיאו בהתפטרותם של 48 חברי פרלמנט ממפלגתו של הנשיא. התפטרותם יצאה לפועל פחות משבועיים לאחר הצבעת אי אמון בממשלה שבעטיה נערכו שינויים בהרכב הקבינט.

 

הפרישה היתה מכה קשה בעבור נשיא מאוריטניה עבדאללהי, המכהן מאז 2007, שהיה לנשיא הראשון במדינה שנבחר באופן דמוקרטי. הפורשים הודיעו כי יקימו מפלגה חדשה משום שחפצו בשינוי כיוון, אך עדיין לא ברור מהו אותו כיוון. כהונתו של עבדאללהי היתה רצופת מהמורות, ובמאי האחרון נאלץ למנות קבינט חדש - שכאמור התפטר בחודש שעבר בעקבות הצבעת אי-אמון. תחתיו הוקמה ממשלה חדשה - שבה אינן חברות מפלגות האופוזיציה.


אזרחים ברחובות נואקשוט, היום (צילום מהטלוויזיה: אל-ג'זירה)

 

לאחרונה הועלו ספקולציות כי המצב הכלכלי המידרדר במדינה וחוסר היציבות הפוליטית יביאו לחזרת הצבא לשלטון. ייתכן שהנשיא החליט לפטר את הקצינים הבכירים כדי "להקדים תרופה למכה" וכדי להפגין שליטה. 

  

הפיכה צבאית שנייה מאז 2005

מאוריטניה היא רפובליקה איסלאמית במערב אפריקה, שהיתה בעבר מושבה צרפתית, והיא מנהלת קשרים דיפלומטיים עם ישראל. היא גובלת במרוקו, באלג'יריה, במאלי, בסנגל ובאוקיינוס האטלנטי. זוהי אינה ההפיכה הצבאית הראשונה שמתחוללת במדינה המערב-אפריקנית: בשנת 2005 התחוללה במדינה הפיכה צבאית שקטה - וכעבור שנתיים נערכו בה בחירות דמוקרטיות, שהוכרזו כתקינות על ידי גורמים מערביים שפיקחו על הליך הבחירות.

 

שגריר ישראל בנואקשוט, בועז ביסמוט, סיים לאחרונה את תפקידו ושב לישראל. עם זאת, נותרו בשגרירות נציגים דיפלומטיים המפעילים אותה עד לבואו של השגריר הבא, מיקי ארבל, ששימש כקונסול כללי במיאמי וכשגריר בחוף השנהב. ממשרד החוץ נמסר כי לכל הישראלים במאוריטניה שלום. 

  

60% משטחה של המדינה מדברי, ושטח זה הולך ומתרחב. צפיפות האוכלוסייה בה היא מן הנמוכות בעולם, ואוכלוסייה מונה כ-3 מיליון תושבים. המדינה מייבאת 70 אחוזים מהמזון שהיא צורכת, ונפגעה קשות ממשבר המזון העולמי.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
מבצע ההפיכה. עבד אל-עזיז
צילום: AP
נשיא מאוריטניה. הראשון שנבחר דמוקרטית
צילום: איי אף פי
צילום: AFP
ראש הממשלה וורף. גם הוא נעצר
צילום: AFP
מפת מאוריטניה והאזור
מומלצים