שתף קטע נבחר

נשיא גאורגיה: אנחנו במלחמה עם רוסיה

בקרבות העזים על השליטה במחוז דרום אוסטיה נהרגו לפחות 1,500 בני אדם. נשיא גאורגיה, מיכאיל סאאקשווילי, ביקש הפסקת אש וטען שכוחות רוסים החלו לפלוש גם למחוז הבדלני השני - אבחזיה - ולבצע טיהור אתני. הפרלמנט הגאורגי הכריז על משטר צבאי. הסוכנות היהודית הפעילה מוקד חירום לבירור על מצב היהודים בגורי המופגזת

"היה לנו מודיעין על כך שרוסיה זוממת לפלוש לגאורגיה. התרענו בפני העולם אך איש לא הקשיב", כך האשים היום (שבת) נשיא גאורגיה, מיכאיל סאאקשווילי. הלחימה העזה בין גאורגיה לרוסיה סביב המחוז הבדלני דרום אוסטיה לא פוסקת. הפרלמנט אף הכריז על משטר צבאי במדינה. לטענת רוסיה, לפחות 1,500 בני אדם נהרגו בקרבות.  

 

לחימה בקווקז - כל הדיווחים

 

בית המחוקקים של גאורגיה אישר אחר הצהריים את בקשתו של הנשיא סאאקשווילי להכריז על משטר צבאי. הפרלמנט נעתר לבקשת הנשיא להכריז על "מצב מלחמה" למשך 15 יום וזאת, במטרה לאשר את התקנות לשעת החירום והסמכויות הרחבות שיוענקו לממשלה. מועצת הביטחון בטביליסי ציינה בנוסף כי בכוונת הממשלה לבקש סיוע בינלאומי בעימות נגד רוסיה.

 

בהודעה שמסר סאאקשווילי אמר כי במהלך השעות האחרונות תקפה רוסיה מטרות אזרחיות, תשתיות, כבישים, גשרים ומתקני נפט בעומק גאורגיה. הוא ציין כי הכוחות הרוסים שפלשו למחוז הבדלני דרום אוסטיה גירשו משם את התושבים הגאורגים, וביצעו בפועל "טיהור אתני" - וציין כי דיווחים אחרונים מאותתים שהחיילים הרוסים החלו עכשיו להיכנס גם למחוז המורד השני, אבחזיה, כדי לגרש משם את תושבי המובלעת הגאורגית קודורי גורג'.

 

"ההתקפות על אוכלוסייה אזרחית הן מדיניות של רצח וטרור, דבר כאן לא התנהל על פי חוקי המלחמה", תקף סאאקשווילי את מעשיה של רוסיה. "כך לא

פועלת אומה מתורבתת עם מנהיגים מתורבתים. אני קורא לעולם להתעורר למציאות הכאובה הזאת ולעשות דבר-מה".

 

סאאקשווילי הביע צער על האבדות שנגרמו לשני הצדדים ועל הסבל שנגרם, והוסיף כי ארצו מעוניינת בהפסקת אש מיידית, בדה-מיליטריזציה של האזור כולו ובפיקוח בינלאומי כדי להגן על אזרחיה. עם זאת, הוא הבהיר, "הפעילות הרוסית - שתוכננה מראש - חייבת להפסק. זהו אירוע שתוכנן היטב. הם איימו עלינו בעבר אבל מה שקורה עכשיו הוא חסר תקדים מאז שברית המועצות פלשה לאפגניסטן", פסק. הוא גם ציין כי במהלך הבוקר הפילו חיילים גאורגים 10 מטוסים רוסים.

 

לסיכום, אמר הנשיא הגאורגי כי ביקש מהפרלמנט שיכריז על מצב מלחמה. הוא הבהיר כי לא מדובר בהנהגת משטר צבאי במדינה, ולא יהיו מגבלות על התקשורת, על הפעילות הפוליטית או על הדמוקרטיה. לדבריו, מצב מלחמה משמעו שהפרלמנט לא ייצא לפגרה, וכל גופי הממשלה יעבדו מסביב לשעון. "העם רגוע ונחוש. זוהי דמוקרטיה וגם דמוקרטיות קטנות מחויבות להגן על זכויותיהן. גאורגיה היא דמוקרטיה מולטי-אתנית, ותגן על כל אזרחיה. אנחנו מתמודדים עם פעולות פליליות ומשוגעות של מקבלי החלטות בלתי אחראים - שיש להן השלכות הרסניות", סיכם.

 

בכניסה לבניין, האזרח הגאורגי אחז בגופת אחיו

בין האתרים שהופגזו על-ידי רוסיה גם העיר גורי, שם צילם צוות של סוכנות הידיעות רויטרס ומנה לפחות חמישה הרוגים. הסוכנות היהודית מסייעת ליהודים המתגוררים בגורי, להתפנות לבירת גאורגיה, טביליסי, שם נשמר בינתיים השקט. בנוסף, פתחו בסוכנות חדר מצב לבירור מצב היהודים במדינה, שמספרו 02-6202202.

 

ההפגזה בגורי, שצולמה על-ידי רויטרס, כללה פגיעה בבניין מגורים בן חמש קומות. אדם שישב בקדמת הבניין הבוער נראה אוחז בגופת אחיו בנסיון לנקות את הדם מפניו.

 

משעות הלילה פתחו כוחות צבא רוסיה במתקפה על שורת בסיסים צבאיים של גאורגיה וכן בעיר הנמל פוטי - "שהוחרבה" לטענת הגאורגים. צנחנים רוסיים חדרו לבירת דרום אוסטיה, צחינוואלי, כחלק מהמבצע שנועד לדבריהם לכפות הפסקת אש. עם זאת, הגאורגים מכחישים את הדיווחים לפיהם רוסיה השתלטה על העיר והניסה את הצבא המקומי.

 

צילום: רויטרס

 

הגנרל אנטולי נגווטיסין ממשרד ההגנה הרוסי מסר בצהריים שכוחות גאורגים הרגו 12 חיילים רוסים מאז פרוץ הלחימה, ולפחות 150 נפצעו. במקביל, אישרה רוסיה כי שניים מטוסיה הופלו, בעוד מועצת הביטחון בטביליסי מסרה כי אחד מהטייסים נשבה.

 

סוכנות הידיעות הרוסית אינטרפקס דיווחה מפי מקורות רשמיים במדינה,

 כי יותר מ-30 אלף פליטים עזבו את דרום אוסטיה ביומיים האחרונים, ועברו לשטח רוסיה.

 

ממשלת רוסיה האשימה את אוקראינה בסיוע לגאורגיה. בהודעת משרד החוץ הרוסי נכתב: "ממשלת אוקראינה, תומכת נלהבת של צבא גאורגיה, עודדה אותם לצאת למתקפה ולבצע טיהור אתני בדרום אוסטיה". קודם לכן האשים שר החוץ הרוסי, סרגיי לברוב, כל מדינה שהעבירה נשק לגאורגים, בפרוץ העימות. בין המדינות שכלי נשק מטעמן הגיעו לידי גאורגיה, נמצאות ישראל וארצות הברית.

 

בהכנת הידיעה השתתפה יעל ברנובסקי
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
משטר צבאי. סאאקשווילי
צילום: איי פי
מפת האזור
מומלצים