שתף קטע נבחר

 

"המו"מ עם סוריה יימשך, למרות רכש הנשק"

מסע רכש הנשק המתקדם של בשאר אסד ברוסיה וגם הצעתו להציב טילים רוסיים על אדמת סוריה לא ישנו את כוונת ישראל לקיים סבב מו"מ נוסף בימים הקרובים: "לראייתנו, סוריה לא שינתה את תפיסתה האסטרטגית ואסד עדיין מתכוון לקיים תהליך שלום. לכן - המשא ומתן יימשך", אמרו גורמים מדיניים

נשיא סוריה, בשאר אסד, הגיע לרוסיה למסע רכש של מערכות נשק מתקדמות, ועורר את חמתה של וושינגטון כשהתייצב לצד מוסקבה במלחמה בגאורגיה. אבל למרות כל אלו, בישראל נחושים להמשיך במשא ומתן לשלום עם דמשק - כך מבהירים הלילה (יום ו') גורמים בירושלים.

 

"ישראל תמשיך במגעיה עם סוריה והסבב החמישי במשא ומתן צפוי בקרוב עד סוף אוגוסט", אמרו גורמים מדיניים בכירים בירושלים. לדבריהם, "אסד רצה לרכוש נשק מרוסיה עוד לפני הביקור הנוכחי במוסקבה, וממשיך לרצות בזה. אנחנו מתנגדים בחריפות. הדברים נאמרו בצורה ברורה על ידי ראש הממשלה בשיחה שיזם נשיא רוסיה מדבדב אמש".


אסד ומדבדב נפגשו ודיברו על מכירת נשק (צילום: AP)

 

לדבריהם, אין בידי ישראל פרטים מדויקים על סוג הנשק והכמויות שאסד רוצה לרכוש. "ישראל עוקבת אחר ההתפתחויות ותפעל במישור הדיפלומטי לעצור זאת", הבהירו. הנשיא אסד הציע למקבילו הרוסי, דמיטרי מדבדב, להציב טילים רוסיים בשטחה של סוריה בתגובה להצבת טילים אמריקנים על אדמת פולין.  בתגובה אמר ל-ynet ממלא מקום שגריר רוסיה בישראל, אנטולי יורקוב: "מה פתאום צריך לפרוס את הטילים שלנו פה? אין לנו אויבים באזור". 

 

גורם מדיני בכיר בירושלים אמר כי נושא מכירת הנשק עמד במרכז השיחה שיזם נשיא רוסיה, דמיטרי מדבדב, עם ראש הממשלה אולמרט שלשום. אולמרט אמר לו שמכירת נשק מתקדם תפר את האיזון הביטחוני באזור. "ראש הממשלה אמר לנשיא הרוסי שישראל מתנגדת באופן חריף למכירת טילי ה-S-300, מהלך שאותו הצליח אולמרט לטרפד בפגישתו עם פוטין במוסקבה באוקטובר אשתקד", אמרו בירושלים.

 

"הסורים חוששים ולכן הם רוצים מערכות נשק. זה לא דבר חדש. אנו מסופקים מאוד אם הסורים רוצים לנצל את המלחמה בגאורגיה, שהשתמשה בנשק ישראלי, כדי להצטייד בעצמם. לראייתנו, סוריה לא שינתה את תפיסתה האסטרטגית ואסד עדיין עומד מאחורי כוונתו לקיים תהליך שלום מול ישראל. לכן - המשא ומתן בין הצדדים יימשך והפגישה הקרובה תתרחש בקרוב, עד סוף אוגוסט. הסורים אולי ביקשו נשק - אבל איננו יודעים אם הרוסים הסכימו למכור. נמשיך במגעים עם רוסיה למנוע זאת, אבל הדבר לא ישבש את המשך המגעים. נמשיך במשא ומתן זהיר ואחראי".

 

במערכת הביטחון ובמשרד החוץ, אוספים מידע על טיב הנשק שמבקשת סוריה לרכוש במוסקבה. ככל הידוע מדובר בשתי מערכות טילים, מערכות טילי קרקע אוויר מתקדם מסוג S-300, המאיימות על מטוסים ישראלים ומטוסי הצי השישי האמריקני, ומערכות טילי קרקע-קרקע מדויקות מסוג איסכנדר, לטווח כ-300 ק"מ ובעלות ראש נפץ של עד חצי טון.

 

שר הביטחון, אהוד ברק, אמר בהקשר זה כי "מערכת הביטחון עוקבת אחר ההשלכות של ביקור אסד ברוסיה. מערכת הביטחון שמה דגש על הכוונה לבצע רכש של אמצעי לחימה איכותיים, שנועדו לשדרג את יכולות הצבא הסורי".

 

שרת החוץ, ציפי לבני, אמרה שהיא אינה מאמינה שרוסיה תמכור לבסוף טילים מסוג זה לסורים. בפגישה עם כתבים זרים בישראל, תקפה לבני את המשך המשא ומתן עם סוריה: "סוריה מפרה את אמברגו הנשק, אך מקבלת לגיטימציה גם באמצעות המשא ומתן עם ישראל. היא מקבלת אותה למרות שהיא מוסיפה לחזק את ארגוני הטרור".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אסד ברוסיה
צילום: רויטרס
צילום: רויטרס
אולמרט ולבני לא רואים עין בעין
צילום: רויטרס
מומלצים