שתף קטע נבחר
צילום: AP

ואם אמריקה הייתה משקיעה בדיור לעניים?

הממשל האמריקני שופך הרבה כסף כדי להימנע מקריסה כלכלית. ייתכן שאת הכסף הזה ניתן היה לחסוך, לו השקיעו אותו מראש בדיור ציבורי ומנעו את משבר הסאב-פריים. את הלקח הזה כדאי ללמוד גם כאן

85 מיליארד דולר. 300 מיליארד שקל. זה הסכום ששפך השבוע הפדרל רזרב, אחת מזרועותיו הארוכות של הממשל האמריקני, למען הצלת חברת הביטוח AIG. קרוב לתקציבה השנתי של מדינת ישראל. זה נראה "הלוואה" אבל בכלל לא בטוח שהכסף יחזור. גם אחרי ההלאמה, המשיכה המניה לרדת בעשרות אחוזים.

 

משבר כלכלי עולמי: סיקור מיוחד ב-ynet

 

ההלאמה הצילה את החברה מפשיטת רגל, אבל בכלל לא בטוח מתי, אם בכלל, היא תחזור להיות רווחית. AIG היא כרגע איבר מדודלדל, גוף ממשלתי-סוציאלי שחי למען מבוטחיו ומזכיר את קרנות הפנסיה הוותיקות בישראל. יו"ר בית הנבחרים האמריקני, ננסי פלוסי, כבר אמרה ש"לא בטוח שהעם האמריקני יכול לערוב לסכום העצום הזה".

 

נכון, לא הייתה להם ברירה. נכון, אם ענקית הביטוח לא הייתה מולאמת, היא הייתה נעלמת - ומסכנת את ביטחונן הכלכלי של מיליוני משפחות. אבל הדברים מקוממים, כי המקרה הזה מדגים את המימרה: "מה שעולה בזול, עולה אחר כך ביוקר". הם מקוממים כי מדובר במדינה בכלל, ובממשל בפרט, שקופצים ידם ומקמצים בכל פני של סיוע לשכבות החלשות. שרואים בסיוע ממשלתי לעניים, לעובדים, למובטלים ולקשישים חטא אידיאולוגי.

  

המשבר הכלכלי נולד ממצוקה חברתית

והדברים קשורים אלה באלה. כי AIG קרסה בגלל משבר הסאב-פריים, ומשבר הסאב-פריים נולד בגלל מיליוני משפחות אמריקניות קשות יום, שהתפתו לקנות בתים בעסקאות מוזרות ובהלוואות מפוקפקות, גם מתוך רדיפת הבצע הפרטית שלהן, אך בעיקר בגלל שלא היה להן פיתרון דיור אחר.

 

85 מיליארד הדולר שנשפכו על איי.אי.ג'י היו כסף של ה'פד' ולא של הממשל, אך בכל מקרה, מדובר בקופה הציבורית המדולדלת של הדוד סם. בכסף הזה ניתן היה למצוא להן פיתרונות דיור, וממשל אחר היה עושה זאת. ייתכן שאם אותן משפחות יכלו לשלם פחות על דיור ציבורי מסובסד, הן היו מוותרות על מלכודת הפתאים של הלוואות הסאב-פריים.

 

הממשל הפדראלי בארצות הברית אינו בונה דיור ציבורי מזה עשרות שנים. חלק מהמדינות משקיעות בדיוק ציבורי, אך במדינות שאינן עושות זאת, לא קיים דיור כזה. במקום זאת, התיימר הממשל לסייע לחלשים לקנות דירות בשוק החופשי. זאת הייתה מטרת קיומן של ענקיות המשכנתאות פאני מיי ופרדי מאק, אבל לאחר שהופרטו, הן הפסיקו לדאוג ללקוחותיהן לדיור מוזל ומוגן ובמקום זאת סיפסרו בדיור יקר בהלוואות קומבינה - והתוצאה ידועה.

 

יש מדינות בעולם - למעשה, רוב המדינות בעולם המערבי - שמשקיעות הרבה כסף בדיור ציבורי מסובסד. כסף שהיה יכול למנוע את הקריסה הזאת ולחסוך הרבה כסף שהממשל שופך עכשיו כדי להציל את העולם מעצמו.

 

אמריקה הגדולה עדיין מסבסדת את ישראל, והיא אינה שואלת אותנו מה לעשות בקופה המדולדלת שלה. אך והדברים נוגעים גם אלינו, ולממשלת ישראל כדאי ללמוד בזמן את לקחי הקריסה של הפטרון שלה. כי מזה יותר מ-20 שנה, ישראל לא בנתה אפילו בית-דירות ציבורי אחד.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
נשיא ארצות הברית, ג'ורג' בוש: שפך כסף
צילום: AP
מומלצים