שתף קטע נבחר

הריבית באוקטובר: 4.25%, כמו בספטמבר

הנגיד פישר החליט שלא להעלות את הריבית, למרות האינפלציה, בגלל המשבר החריף בשוק ההון העולמי. בבנק ישראל מסבירים: "בחודשיים האחרונים נרשמה ירידה במחירי האנרגיה שעשויה להביא לירידת האינפלציה"

ריבית בנק ישראל לחודש אוקטובר תעמוד על 4.25%, בשיעור זהה לריבית הקיימת לחודש ספטמבר. כך הודיע הערב (ב') נגיד בנק ישראל, סטנלי פישר.

 

המניע העיקרי להחלטת הריבית של הנגיד היה המשבר הפיננסי העולמי: העלאה נוספת של הריבית הייתה מאטה את הפעילות הכלכלית במשק באופן ניכר ומחמירה את המשבר בשוק ההון הישראלי. 

 

פישר החליט שלא להעלות את הריבית, אחרי ארבעה חודשים רצופים שבהם העלה את הריבית, למרות העליות הגבוהות-יחסית שנרשמו בשני המדדים האחרונים (1.1% במדד יולי ו- 0.8% במדד אוגוסט), ולמרות שהאינפלציה חורגת השנה במידה ניכרת מתחום היעד שקבעה הממשלה: ב-12 החודשים האחרונים (אוגוסט 2008 לעומת אוגוסט 2007) מסתכמת האינפלציה ב-5%, לעומת היעד הממשלתי לפיו האינפלציה אמורה לנוע בין 1% ל-3% בלבד. אלא שבבנק ישראל צופים כי האינפלציה תעמוד בשנה הקרובה על רמה של 2.6% בלבד.


 

הנימוקים: מחירי הסחורות יורדים, והסיכון עולה

בבנק ישראל מסבירים כי: "האינפלציה, בהסתכלות של שנה אחורנית, עומדת על 5%, גבוה מהגבול העליון, אך בחודשיים האחרונים נרשמה ירידה במחירי הסחורות והאנרגיה, שעשויה לתמוך בירידת האינפלציה בעולם, ובכלל זה בישראל".

 

עוד מסבירים בבנק ישראל כי: "לאחרונה חלה החרפה במשבר הפיננסי העולמי, רמת האי-ודאות והתנודתיות בשווקים עלתה. בנוסף, המשק הישראלי נמצא כעת קרוב לתעסוקה מלאה, אך ישנם אינדיקטורים המצביעים על התמתנות בקצב הפעילות הריאלית במשק".

 

עוד מסבירים בבנק כי: "פרמיית הסיכון של המשק הישראלי עלתה באופן משמעותי מרמה של 0.88% ערב ההחלטה הקודמת על הריבית לרמה של 1.07%".

 

"בגלל מכלול שינויים אלה", נמסר מבנק ישראל, "הוחלט שלא להעלות את הריבית ולהשאיר אותה על כנה". 

 

ריבית ספטמבר עלתה ל-4.25%, בגלל האינפלציה 

בסוף אוגוסט החליט פישר להעלות את הריבית במשק לחודש ספטמבר ב-0.25%, מ-4% ל-4.25%. פישר נימק את החלטת הריבית הקודמת בשל עליית המחירים בחודשים האחרונים והמדד הגבוה שנרשם בחודש יולי. בבנק ישראל הסבירו כי הסיבה להעלאה הייתה הרצון לשמור על יציבות המחירים ולהשאיר את המדינה בתוך יעד האינפלציה. מהבנק נמסר כי: "הציפיות האינפלציוניות לשנה הקרובה חורגות מיעד האינפלציה, בין 1% ל-3%, ולכן יש להעלות את הריבית". ארגוני העצמאים והתעשיינים הגיבו להחלטת הריבית בזעם והצהירו כי "פישר החליט לחסל את העסקים הקטנים".

 

גם באמריקה לא שינו את הריבית

גם הבנק המרכזי של ארה"ב ("פד") החליט בשבוע שעבר להותיר את הריבית במשק על כנה ברמה של 2%. זאת, למרות הטלטלה הפוקדת בשבועות האחרונים את וול סטריט ואת המוסדות הפיננסיים ברחבי העולם, שהביאה בשבוע שעבר לפשיטת הרגל הגדולה בהיסטוריה - של בנק ההשקעות ליהמן ברדס, ולהלאמה הגדולה בהיסטוריה - של חברת הביטוח AIG.

  

לקראת החלטת הריבית בארה"ב העריכו כלכלנים רבים שה"פד" יותיר את הריבית על כנה. זאת, מאחר שהורדת ריבית - שהייתה עשויה להקל על השווקים להתמודד עם המשבר - היתה עלולה לגרום להגברת האינפלציה. וינס ריינהרט, בכיר לשעבר ב"פד", אמר שהורדת ריבית "תפחית כמה מהלחצים בתחום האשראי... היא לא תעשה בהכרח הרבה, אך זהו בהחלט צעד בכיוון הנכון".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גיל יוחנן
נגיד בנק ישראל, סטנלי פישר
צילום: גיל יוחנן
מומלצים