שתף קטע נבחר

שוחד וקבורה כפולה נוסח דמשק

מחפשים לקבור קרוב בדמשק? אין בעיה. תושבי העיר הסורית מדווחים כי אם תתנו שוחד "צנוע" למנהל בית הקברות הוא יפתח עבורכם קבר, ישים בצד את הגופה שנטמנה בו לפני שנים - ויקבור את יקירכם. וגם - למה מסוכן לגור בדמשק?

השחיתות בדמשק התפשטה גם מתחת האדמה: תושבת הבירה הסורית סיפרה כי הבחינה באדם שהגיע למנהל בבית הקברות בדמשק, שילם לו סכום כסף ובעקבות כך נפתח אחד הקברים, שכבר נקבר בו אדם, ויקירו נטמן בו. 

 

אחד מאתרי האינטרנט של האופוזיציה הסורית, שדיווח בחודש שעבר על הנושא, סיפר כי תושבים רבים בדמשק זועמים על התופעה. לפי הדיווח, לא מדובר בתקרית אקראית. עדי ראיה רבים סיפרו כי קברים שהיו "תפוסים" נפתחו תמורת תשלום שוחד לאנשי המשרד הממונה. הדברים הגיעו עד לידי תגרות של ממש בין שני המחנות - אלה של המת שכבר נח על משכבו בשלום וזה של המת שהצטרף לקבר - ולמצוקות נפשיות רבות של קרובי המתים.

 

מבחינה הלכתית, כך מצטט האתר חכמי דת מוסלמים, ניתן בעיקרון לקבור בקבר שנעשה בו שימוש, אולם רק לאחר כארבעים שנה, עד אשר השרידים מתכלים לחלוטין. לדבריהם, אם נמצאים בקבר שרידים של האדם הקודם, יש לסגור את הקבר ולא לקבור בו.

 

אולם, נראה כי סכום כסף מספיק כדי לפתור את בעיית הזמן והמתים לא צריכים להמתין 40 שנה. התושבים מספרים כי חלק מהקברים נפתחים לאחר עשר שנים בלבד, כאשר לדבריהם את העצמות הנותרות עורמים באחת מפינות הקבר בטרם קוברים בו את המת ה"חדש".

 

בעיה זו לא צצה בחלל ריק. מתברר כי רבים בסוריה ממהרים לרכוש חלקת קבר קרובה כבר בשלב מוקדם של חייהם, מחשש שמא יטמנו בבית קברות מחוץ לעיר. מירוץ זה אחר חלקות קבר יצר עלייה בביקוש ועלייה במחירי חלקות הקברים, חלקן אף הגיעו למחיר של מאות אלפי לירות סוריות - סכום שאפשר לקנות בו בית צנוע. על רקע המצב, ניתן להבין את השוחד והספסרות שהתפתחו סביב הסוגיה.

 

יש לציין עוד כי לא מדובר בתופעה הייחודית לסוריה. עבדכם הנאמן דיווח בעבר על תופעה דומה בבית הקברות המוסלמי סמוך לשער האריות במזרח ירושלים, גם אז היתה הסיבה - מצוקה ממשית בחלקות קבר. שם נהגו לקבור בקבר משומש מת חדש ולשים על הקבר כבר את המצבה החדשה ולמעשה למחות כל זכר מן המת הישן.

 

"אסון הסלעים" מאיים גם על דמשק

ויש גם אי סדרים אחרים אצל שכנתו מצפון מזרח. כחודש עבר מאז "אסון הסלעים" בקהיר - תופעה שאינה יחודית למצרים - ובסוריה לא עושים דבר כדי למנוע אסון דומה. סוכנות הידיעות האיטלקית דיווחה כי מדו"ח עדכני שהכין משרד השיכון הסורי עולה כי בדמשק וסביבתה ישנם כ-42 אזורים בהם יכול להתרחש אסון בשכונות עוני מאולתרות, על שטח של כ-150 אלף דונמים. לפי הדו"ח, בעשור החולף בלבד גדלו אזורים אלה בכ-400%, לעומת אזורי האוכלוסין המאורגנים שגדלו רק בכמחצית הקצב הזה.

 

בדו"ח נכתב עוד כי כ-40% מתושבי דמשק מתגוררים באזורים אלה - כשני מיליון בני אדם. לפי הדו"ח, הבירה הסורית מסוגלת לקלוט 1.5-2 מיליון בני אדם ואילו כעת מתגוררים בדמשק רבתי כחמישה מיליון בני אדם, דבר שמקשה מאוד על התשתיות, התחבורה והשירותים ואינו מאפשר להעניק לתושבים את השירות הדרוש.


יכול להתרחש גם בדמשק. המפולות בקהיר (צילום: רויטרס)

 

אזורים אלה החלו להתהוות בשנות החמישים של המאה הקודמת וגם זאת באזורים מוגדרים ומצומצמים. בשנות השבעים הם הוכפלו וכך גם בשנות השמונים, בשל המעבר של תושבים מהאזור הכפרי לעיר. הגידול החד בעשור האחרון נובע בשל העלייה במחירי הדיור והבנייה, האצת העיור, מצוקה כלכלית של משפחות ועוד.

 

כל הגורמים הללו מביאים את סוריה לעמוד בפני סכנה הדומה לזו של מצרים. סוכנות הידיעות הגרמנית, דפ"א, דיווחה כי 4,000 משפחות סוריות מתגוררות בשיפולי ההר "ג'בל קסיון" הצופה על הבירה הסורית - אזור בו עלול להתרחש אסון בעקבות התמוטטות סלעים.

 

האחראי על תכנון הבנייה העירונית בדמשק, עבד אל-פתאח איאסו, אמר כי חובה לפנות את אלפי המשפחות מהאזור, בהתאם למחקר גיאולוגי רשמי שנערך לאחרונה באזור. לדבריו, המחקר העלה כי קיים סדק רציני וסדק משנה בהר המאימים על שלום הבתים שנבנו במקום.

 

ובחזרה לשחיתות. האשמות סביב מעשי שחיתות בסוריה אינם חדשים. אתרי האינטרנט ופעילי האופוזיציה הסורית יודעים לדקלם אינספור מקרים של שחיתות בסוריה.

לפני למעלה משנה פורסם ב-ynet על מקרה בו טען איש האופוזיציה הסורית כי הונה של משפחת אסד נאמד בכ-40 מיליארד דולרים וכי בני המשפחה של הנשיא הסורי מבריחים את הונם אל מחוץ למדינה.

 

לאור ההאשמות, אין להתפלא כי הנשיא, בשאר אסד, עצמו, נדרש להשיב לסוגיות השחיתות בארצו. בראיון שהעניק בשבוע שעבר לעורכי עיתונים בלבנון הוא נדרש לסוגיה. הנשיא אסד השיב בעניין זה כי "סוריה קיימה לאחרונה צעדים רבים וגדולים כדי להילחם בשחיתות. צעדים אלה הניבו הצלחות בתחום הזה". לא בטוח שתשובה זו תשנה מהותית את סחר הקברים בסוריה - אך במדינה הזו הכל יכול לקרות.

 

נתקלתם בדיווח מעניין על העולם הערבי? שתפו אותנו במייל האדום .

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
דמשק. מקום קבורה או בית צנוע
צילום: רון בן ישי
אסד. כמה כסף יש למשפחתו?
צילום: AFP
מומלצים