שתף קטע נבחר

העימות: עבור מקיין זה מעט מדי, מאוחר מדי

המועמד הרפובליקני היה בשיאו בעימות השלישי והאחרון, אך הופעתו המצוינת לא תצליח לעצור את הסחף נגדו. בישורת האחרונה נראה כי הדרך לבית הלבן סלולה עבור המועמד השחור הראשון, ברק אובאמה

העימות הטלוויזיוני השלישי והאחרון בין ברק אובאמה לג'ון מקיין, שנערך הלילה (יום ה') היה הטוב ביותר מבין כל העימותים בין המועמדים לתפקידי הנשיא וסגנו. מקיין הופיע הפעם באורח הרבה יותר תקיף ומשכנע, אבל ספק רב אם הופעתו תספיק לעצור את הסחף הרב שחל במעמדו בשבועות האחרונים.

 

כל הנתונים העכשוויים מורים על כך שאם בשלושת השבועות שנותרו עד הבחירות לא יחול משבר בינלאומי חמור, כמו הפלישה הצבאית של רוסיה לגאורגיה או התפתחות בלתי צפויה בארצות הברית, לאובאמה יש סיכוי טוב להפוך לנשיא השחור הראשון בתולדות המדינה.


העימות האחרון היה שונה (צילום: AFP)

 

עימותים טלוויזיוניים ביו מועמדים לתפקידים של נשיאים או ראשי ממשלה עשויים לשרת את ציבור הבוחרים אם הם מבהירים את עמדות המועמדים, שליטתם בחומר ובנתונים, אישיותם, נחישותם ויכולתם להנהיג ולפתור בעיות פנים וחוץ קשות ומורכבות. קשה לקרוא "עימותים" לשתי ההופעות הקודמות של אובאמה ומקיין ולהופעה הבודדת של מועמדיהם לתפקיד סגן הנשיא, ג'ו ביידן ושרה פיילין. מטות המועמדים הכתיבו יותר מדי מגבלות על המתכונת, הנושאים ויחידות הזמן, ואילצו את המועמדים לדקלם טקסטים זהירים ומתחכמים.

 

העימות האחרון היה שונה. ראשית, הפעם המועמדים דנו בפחות נושאים והיה מספיק זמן להעמיק בכל אחד מהם. שנית, חילופי הדברים בין המועמדים נמשכו יותר מסיבוב אחד או שניים ולראשונה במערכת הבחירות הנוכחית, הם גם דיברו האחד עם השני. שלישית, הם ישבו ליד שולחן אחד, במרחק קצר האחד מהשני ומהמנחה, מתכונת שסייעה לקיום שיחה. רביעית, המנחה, בוב שיפר, הכתב הפוליטי הוותיק של רשת הטלוויזיה CBS, הציג שאלות מצוינות וניווט את הדיון בתבונה וביעילות.

 

ניכרו גם שינויים מסוימים בסגנון, אבל באסטרטגיות העימות של שני המועמדים ובטיעוניהם לא היו שום חידושים. שני המועמדים הדגישו את ההבדלים שקיימים ביניהם בתחומים חשובים כמו מיסים, אנרגיה, בריאות וחינוך. מקיין בחר באסטרטגיה של מתקפה מתונה ועקיפה ואילו אובאמה בחר באסטרטגיה זהירה ובהתמקדות בתוכניות ובפתרונות לבעיות.

 

הפעם מקיין נטל את היוזמה ודחק את אובאמה למגננה בכמה נושאים כמו חברותו עם ביל איירס, טרוריסט ומייסד ארגון טרור שפעל בארה"ב בשנות השישים והשבעים, והצבעותיו בסנאט של אילינוי. מקיין השתמש גם בדוגמא של איש עסקים זעיר, שרברב מטולידו באוהיו, שדווקא אובאמה פגש בימים האחרונים, כדי להדגים את מדיניותו הכלכלית. שני המועמדים התחרו באמצעות הדמות הזאת על הסיוע הכלכלי שצריך להעניק למעמד הבינוני. אובאמה ניסה שוב "להדביק" את מקיין לממשל בוש הכושל ומקיין ענה שהוא אינו בוש ואם אובאמה רצה להתמודד מול בוש הוא היה צריך לעשות זאת במערכת הבחירות הקודמת.

 

עימותים טלוויזיוניים אינם מכריעים בחירות לנשיאות, והכוחות שפועלים נגד מקיין הם חזקים יותר מכל ניצחון בעימות טלוויזיוני. גם אם מקיין היה משיג ניצחון מכריע בעימות הלילה, ספק אם היה מצליח לבלום את הנחשול השלילי שסחף אותו בשבועות האחרונים.

 

אובאמה פתח פער דו-ספרתי לטובתו הן בסקרים הארציים והן בסקרים במדינות ההכרעה. יש מדינות רבות בארה"ב שמצביעות באורח מסורתי עבור מועמדים של מפלגה אחת, הדמוקרטית או הרפובליקנית, אבל יש כאלה שבהן יחסי הכוחות בין שתי המפלגות הם שקולים ולכן הן נקראות מדינות מפתח או מדינות הכרעה. המדינות האלה כוללות, למשל, את מישיגן, פנסילבניה, מינסוטה, ויסקונסין וקולוראדו. בכל המדינות הללו התרחבו הפערים לטובת אובאמה.

 

הישורת האחרונה

חמש סיבות גרמו לסחף במעמדו של מקיין. ראשית, המשבר הכלכלי והפיננסי החמור. הבוחרים מעריכים שאובאמה והדמוקרטים יטפלו טוב יותר בפתרון המשבר מאשר מקיין והרפובליקנים. שנית, הכעס הגובר על המפלגה הרפובליקנית ועל כל מה שהיא מייצגת. במצב כזה ההצבעה הופכת להצבעת מחאה יותר נגד המועמד של המפלגה השולטת מאשר בעד מועמד המפלגה היריבה.

 

שלישית, הבחירה הבעייתית של מקיין בשרה פיילין חסרת הכישורים לתפקיד סגן הנשיא. נכון שלאובאמה אין הרבה יותר כישורים ממנה, אבל הופעותיה מעוררות ספקות אפילו בקרב חברי המפלגה הרפובליקנית. רביעית, התקשורת הכתובה והמשודרת מצדדת כמעט בגלוי באובאמה ומסקרת את מערכת הבחירות בהתאם לכך. חמישית, מערכת הבחירות השלילית של מקיין, שפירושה ההתקפות אישיות על אובאמה. מחקרים מוכחים שזו אסטרטגיה מסוכנת ויכול להיות שהפעם היא פעלה כבומרנג נגד מקיין.

 

באורח מסורתי, ככל שקרב יום הבחירות, שיעור הבלתי-מפלגתיים מצטמצם והולך והבוחרים מחליטים עבור איזה מועמד להצביע. סקרים עדכניים מורים שרוב הבלתי-מפלגתיים שכבר החליטו נוטים להצביע עבור אובאמה. הסקרים הם בעיתיים ולפי ניסיון העבר, לקראת יום הבחירות, פער משמעותי תמיד מצטמצם. יחד עם זאת, התנאים הקיימים במערכת הפוליטית והכלכלית, המשאבים הכספיים הרבים יותר שעומדים לרשות מערכת הבחירות של אובאמה ותחושת התסכול שמתרחבת בקרב המפלגה הרפובליקנית, מעניקים יתרון משמעותי לאובאמה בישורת האחרונה שנשארה לו לעבור בדרך לבית הלבן.

 

פרופ' איתן גלבוע, מומחה לארה"ב מאוניברסיטת בר-אילן, נמצא בשבתון בארה"ב ומכהן כפרופסור אורח באוניברסיטה של דרום קליפורניה בלוס אנג'לס

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הכלכלה במוקד
צילום: רויטרס
לא מספיק. מקיין
צילום: AFP
מומלצים