שתף קטע נבחר

הערכות: פישר יוריד את הריבית ב-0.25%-0.5%

ירידת הלחצים האינפלציוניים והציפיות לקיצוצי ריבית בעולם, על רקע ההאטה הגלובלית, צפויים לגרום לנגיד להפחית את הריבית שוב, שבועיים לאחר שקוצצה במפתיע ל-3.75%

נגיד בנק ישראל, סטנלי פישר, צפוי להודיע היום (ב') כי הוא מפחית את ריבית החובה במשק - על רקע מדד ספטמבר הנמוך, ההאטה במשק, גלישת העולם המערבי למיתון ונסיונות הממשלות בחו"ל להתמודד עם מצוקת האשראי. בעקבות נתוני מדד המחירים ובצל הערכות לקיצוצי ריבית על ידי בנקים מרכזיים בעולם - רבים מהאנליסטים אף צופים קיצוץ חד, של 0.5% בריבית, ל-3.25%.

 

 

בתחילת החודש הודיע בנק ישראל בצעד פתאומי וחריג על הפחתת ריבית של 0.5%. אז נימק זאת הבנק בצורך לתמוך הפעילות הכלכלית במשק לנוכח "העליה החדה באי הוודאות בשווקים הפיננסיים בעולם והשלכותיה על השווקים הפיננסיים המקומיים".

 

הבנק צפה שהלחצים האינפלציוניים במשק יירדו באופן משמעותי הודות לירידה במחירי הסחורות בעולם וירידת הביקושים עקב החששות ממיתון - ובכך נסללה הדרך לקיצוץ החריג. יום לאחר מכן, הסיבה לפתאומיות הובנה - כשבנקים מרכזיים ברחבי העולם ביצעו אף הם קיצוץ מתואם בריבית.

 

נראה שהערכות הבנק לגבי לחצי האינפלציה וההתכנסות ליעד עליית המחירים של 3%-1% מתאמתות; מדד ספטמבר הצביע על יציבות מחירים, על אף הערכות מוקדמות לעלייה של 0.4%. בד בבד, הסערה בשווקים הפיננסיים והשלכותיה על כלכלות העולם - רק התגברו.

 

אז כמה?

ומה אומרים האנליסטים? הכלכלן והאסטרטג הראשי בבית ההשקעות מיטב, רון אייכל, מעריך שפישר יקצץ 0.25% בריבית. לעומתו, הכלכלנית הראשית של בית ההשקעות IBI, איילת ניר מעריכה שהחששות מההאטה במשק יביאו את בנק ישראל לקצץ 0.5% בריבית.

 

כלכלן המאקרו בבית ההשקעות כלל פיננסים, אמיר כהנוביץ', פחות ספציפי ונותן טווח של 0.5%-0.25% בשיעור הקיצוץ בריבית; ככל שמתגברות הערכות לקיצוץ חד יותר מ-0.5% בריבית על הדולר - כך גדלה הסבירות שהנגיד יפחית את הריבית בשיעור חד יותר.

 

ניר מציינת את התנהלות בנק ישראל בחודשים מרץ-אפריל השנה כאינדיקציה להחלטת הריבית מחר: "אז הפחית פישר את הריבית ב-1 נקודת אחוז במצטבר. הוא נימק זאת בארבע סיבות: הראשונה, ההאטה הכלכלית הצפויה (אז) בארה"ב והשפעתה על הפעילות הכלכלית בישראל. השנייה, היא התמתנות בלחצים האינפלציונים בשל ירידת מחירי הסחורות, והאנרגיה והמזון בפרט - כתוצאה מההאטה. השלישית הינה הורדת הריביות בעולם והרביעית - ייסוף בשער השקל-דולר".

 

"היום חוששים ממיתון - ולא מהאטה" 

ככל הנראה צפה בנק ישראל את הבאות - אך מעט מוקדם מדי. ניר אומרת ש"היום אנו רואים ששלושה מתוכם מתקיימים ובעוצמה הרבה יותר חזקה מלפני שנה. היום כבר חוששים ממיתון בארה"ב ולא מהאטה; ירידת המחירים כבר קיימת בתמיכת התמתנות הביקושים - הציבור צופה בירידת ערך נכסיו ומקטין בצריכה, עם חשש למקום העבודה והערכה לעלייה בשיעור האבטלה - הדבר גורר קיטון בצריכה הפרטית במשק. והריביות בעולם ירדו וימשיכו ככל הנראה לרדת".

 

המשתנה היחיד שלא מתקיים - זה הייסוף בשער החליפין. אלא שהשפעת שער החליפין על מדד המחירים פחתה, בשל ביטול ההצמדה של חוזי שכ"ד לדולר ובמקביל, ישנם מטבעות עיקריים נוספים שנחלשו לעומת השקל - אף בחודש האחרון. לכן הפיחות בשקל צפוי להשפיע פחות על האינפלציה מבעבר".

 

ומה צפוי לשער החליפין שקל-דולר ושקל-אירו, עקב הפחתת הריבית הצפויה? אייכל אומר כי "הפחתת ריבית בדרך כלל תומכת במטבע האמריקני ומסייעת להתחזקותו מול השקל", אך הוא מסייג: "כיוון שביום רביעי צפויה הפחתת ריבית של 0.5% בארה"ב, כנראה שההשפעה תהיה מינורית, אם בכלל. שער החליפין שקל-אירו מושפע בעיקר משער הדולר-אירו ולכן תלוי בהתפתחויות במסחר במטבעות בעולם".

 

כהנוביץ אומר ש"החוזים העתידיים על ריבית ה'פד' (הפדרל ריזרב, הבנק המרכזי בארה"ב; ג.ק.) מאותתים על סבירות הולכת וגדלה להורדה משמעותית יותר אף מחצי נקודת האחוז. 26% מהמשקיעים צופים הורדה של 0.75% בריבית בארה"ב ו-74% צופים הורדה של 0.5%. אין הערכות לקיצוץ של 0.25% בלבד". "כמובן שקיצוץ חד יותר בריבית יגדיל את פער הריביות לטובת השקל ויפחית מאטרקטיביות המטבע האמריקני".

 

עם זאת, מבהיר כהנוביץ: "ייתכן שהערכות אלו ישפיעו על החלטת בנק ישראל לבצע קיצוץ חד יותר בריבית בארץ".


פורסם לראשונה 26/10/2008 21:06

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
"צפה את הבאות". פישר
צילום: גיא אסייג
מומלצים